28 Ağustos 2024 23:15

IMF “Kemeri daha da sık” dedi

IMF, Türkiye'nin ekonomik görünümüne dair 4. Madde Gözden Geçirme Raporu’nu yayımladı. Raporda, “enflasyon hedeflerine ulaşılamazsa ek sıkılaştırmanın gerekebileceği” uyarısı yapıldı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye'nin ekonomik görünümüne dair 4. Madde Gözden Geçirme Raporu’nu yayımladı. Raporda enflasyon hedeflerine ulaşılamazsa ek sıkılaştırma gerektiği ileri sürüldü.

Enflasyonla mücadele adı altında ücretleri baskılama üzerine kurulu Şimşek programının gidişatının değerlendirildiği raporda, sıkı para ve gelir politikalarının iç talebi baskılayarak 2024 yılı büyümesini yüzde 3.4 seviyesine indireceği, 2025 yılında büyümeyi yüzde 2.7'ye indireceği ve enflasyonu yüzde 24 seviyesine çekeceği savunuldu.

Orta vadede enflasyonda daha fazla düşüş beklendiği belirtilen raporda, “enflasyon hedeflerine ulaşılamazsa ek sıkılaştırmanın gerekebileceği” uyarısı yapıldı. Küresel enerji fiyatları ve jeopolitik risklere dikkat çekilen raporda, sürekli reform ve dikkat gerektiği vurgulandı.

SARAY İKTİDARI ŞİMŞEK PROGRAMINDA KARARLI

IMF’nin açıklamasında yer alan “kemer sıkma politikasında kararlılık”, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrasında da dile getirilmişti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlık ettiği ve bakanların katıldığı toplantı sonrası yapılan açıklamada OVP’nin olumlu sonuçlar verdiği ileri sürülerek “Kamu kesimi ve özel sektör için öngörülebilirliği güçlendirmesini hedeflediğimiz OVP'de yer alacak kurala dayalı ekonomi politikaları koordinasyon ve uyum içerisinde uygulanacaktır” dendi. OVP’de yapılacak kimi düzenlemelerin eylülün ilk haftası açıklanacağı duyurulan açıklamada “Atılacak adımları takvimlendirerek güçlü bir irade ile hayata geçireceğiz” dendi.

MALİYE BAKANLIĞI VERGİDEN YAKINAN PATRONLARI DİNLEDİ

İşçi konfederasyonlarının kararıyla işçilerin vergide ve gelirde adalet talebiyle alanlara çıktığı bir dönemde, Maliye Bakanlığında patronların itirazlarını dinlemek üzere toplantı yapıldı. Toplantıda patronların kazanılmayan paradan vergi alınacak gerekçesiyle karşı çıktığı enflasyon muhasebesine ilişkin talepleri dinlendi.

ekonomim.com'un haberine göre bugün yapılan toplantıya Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. İsmail İlhan Hatipoğlu başkanlık etti. Toplantıya Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile çeşitli odaların başkanları katıldı. Toplantı sonrası bir rapor hazırlanarak, Bakan Mehmet Şimşek'e sunulacak. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Rusya'dan 92 ABD vatandaşına ülkeye giriş yasağı

SONRAKİ HABER

Sivas'ta sağanak sele neden oldu; traktörler sürüklendi, evleri su bastı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa