29 Ağustos 2024 10:03
Son Güncellenme Tarihi: 29 Ağustos 2024 16:23

Batı Şeria'da "geniş çaplı" saldırı başlatan İsrail 17 kişiyi öldürdü, bir camiyi tahrip etti

Batı Şeria'da "geniş çaplı" saldırı başlatan İsrail, Ebu Bekir Sıddık Camii'ni tahrip etti. ABD, Batı Şeria'daki Filistinlilerin yerinden edilmesine karşı olduklarını bilirdi, İngiltere "endişeli".

Fotoğraf: Issam Rimawi/AA

Paylaş

İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki kentlerin mülteci kamplarına başlattığı ve ikinci gününde de devam eden saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 17'ye yükseldi.

İsrail Ordu Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, İsrail askerleri Tulkerim Mülteci Kampı’nda girdikleri silahlı çatışmada 5 Filistinliyi öldürdü.

Saldırılarda yaşamını yitiren isimler arasında Nur Şems'teki Filistin silahlı direniş gruplarının liderlerinden "Ebu Şuca" lakaplı Muhammed Cabir’in de yer aldığı belirtildi. Filistin sağlık kaynakları da AA muhabirine, Ebu Şuca’nın hayatını kaybettiğine ilişkin haberleri doğruladı.

Öte yandan Filistin Kızılayı, Cenin kentinde 1 kişinin daha hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklamada, Kızılay ekiplerinin Cenin'in Şarki Mahallesi'nde ölen bir Filistinlinin naaşını naklettiği aktarıldı.

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan habere göre, Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Tubas kentine de saldıran İsrail güçleri, Faria Mülteci Kampı'nda bulunan Ebu Bekir Sıddık Camii'nin altında yer alan altyapıyı infilak ettirdi. Patlamanın ardından camide yangın çıktı.

İsrail'in çarşamba günü sabah saatlerinde başlattığı ve daha önce 11 kişinin yaşamını yitirdiği belirtilen saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 17'ye yükseldiği kaydedildi.

FARİA MÜLTECİ KAMPI'NDAN ÇEKİLDİ, TULKERİM'DEKİ BASKININ KAPSAMINI GENİŞLETTİ

Öte yandan İsrail ordusunun dün Batı Şeria'nın kuzeyinde başlattığı "geniş çaplı" saldırı devam ederken, Tubas yakınlarındaki El-Faria Mülteci Kampı'ndan çekildiği bildirildi.

AA'nın görgü tanıklarına dayandırdığı haberine göre, İsrail güçleri Tulkerim'deki saldırının ise kapsamını genişletti; bölgedeki mülteci kampları ile Filistinlilere ait evlere baskın düzenledi. Tulkerim'in pek çok noktasından zaman zaman patlama sesleri yükseliyor.

İsrail güçleri ayrıca Tulkerim'deki Nur Şems Mülteci Kampı'ndaki baskınlarına devam ediyor. Kampın tüm giriş-çıkışlarını kapayan İsrail askerleri, evlere baskın düzenliyor; Filistinlileri herhangi bir merkeze ya da hapishaneye sevketmeden haklarında "soruşturma" gerçekleştiriyor.

İsrail askerleri ile Filistinliler arasında çatışmalar yaşanıyor, zaman zaman patlama sesleri yükseliyor. Bölgedeki İsrail ordu güçlerine takviye kuvvet gönderildi.

Ayrıca İsrail güçlerine eşlik eden buldozerler, kentteki ve kamptaki altyapıyı tahrip ediyor, önüne çıkan araçları sürüklüyor.

Tanıklara göre, İsrail ordusu Tubas yakınlarındaki Faria Mülteci Kampı'ndan 30 saatten fazla süren baskının ardından çekildi. Baskından geride yıkılmış evler, altyapının yanı sıra can kayıpları ve gözaltılar kaldı.

İsrail ordusuna ait iş makineleri, Filistin beldelerindeki altyapıya, özel mülklerine zarar verdi. Tulkerim ve Cenin kentlerinde gece boyu ve sabah silah ve patlama sesleri duyuldu.

Öte yandan İsrail ordusuna ait insansız hava araçları da bölgede uçuş yapıyor.

CENİN'DE TÜM İLETİŞİM VE İNTERNET HİZMETLERİ KESİLDİ

İsrail saldırıları nedeniyle Cenin kentinde tüm iletişim ve internet hizmetlerinin kesildiği bildirildi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın telekomünikasyon şirketlerine dayandırdığı habere göre, İsrail ordusunun altyapıda oluşturduğu büyük tahribat nedeniyle Cenin kentindeki iletişim şebekesini besleyen ana hatlar zarar gördü.

Sabit telefon hatlarının yanı sıra mobil operatörler ve internet hizmetlerinin kesintiye uğradığı kentte, teknik ekipler dünden beri zarar gören noktalara ulaşmaya çalışıyor. Ancak sahadaki durum buna elverişli olmadığı için bir ilerleme kaydedilmedi.

Filistin Kızılayı da Cenin'deki ambulans merkezi ve ekipleriyle iletişiminin tamamen kesildiğini vurguladı. Cenin Devlet Hastanesi Müdürü Visam Bekr, "Hastanede yaşanan sinyal bozucu durum ve internet kesintisinden sonra bir şeylerin yaşanmasından endişe ediyoruz" dedi.

Filistin Para Otoritesi ise İsrail ordusunun internet hatlarını tahrip etmesine bağlı olarak Cenin kentindeki bazı bankaların şubelerinde hizmet verilemediğini duyurdu.

KATZ, MÜLTECİ KAMPLARINA GAZZE'DEKİ GİBİ MUAMELE EDİLMESİNİ İSTEDİ

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Cenin ve Tulkerim mülteci kamplarına yönelik baskınlar için, "İran'ın Ürdün'den silah kaçırarak burada kapsamlı bir terör yapısı kurmaya çalıştığını" ileri sürdü.

Katz, İsrail'in Batı Şeria'daki "tehdide karşı Gazze'deki gibi muamele etmeleri gerektiğini" savunarak buradaki Filistinlilerin de "Gazze'de yapıldığı gibi topluca zorla yerinden edilmesi" gibi tüm adımların atılması gerektiğini iddia etti. Katz, bunun "her şey için bir savaş olduğunu ve kazanmaları gerektiğini" dile getirdi.

GASP VE KATLİAM BÜYÜYOR

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı en az 662.

Uluslararası hukuk uzmanları, İsrail ordusunun işgal ettiği Batı Şeria'da 7 Ekim'den sonra düzenlediği 60 kadar hava saldırısının "işgalci gücün yükümlülüklerine aykırı" olduğunu belirtiyor.

İsrail 7 Ekim'den itibaren uluslararası hukuka aykırı biçimde işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilerin topraklarının gasbına hız vermişti. Başbakan Binyamin Netanyahu hükümeti, Batı Şeria'da 10 bin dönümden fazla Filistin toprağını tek taraflı "gasbettiklerini" duyurmuştu.

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de Batı Şeria'da Filistin topraklarını birbirinden ayıracak Filistinlilerden gasbedilen topraklarda İsrailliler için yeni yasa dışı yerleşim yerleri planlarını açıklamıştı.

VENEZUELA SALDIRILARI KINADI

Venezuela, İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'da başlattığı "geniş çaplı" saldırıları "güçlü bir şekilde" kınadığını bildirdi.

Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil, Telegram'dan yaptığı açıklamada, "Venezuela, katil ve soykırımcı İsrail hükümetinin 28 Ağustos 2024'te Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin, Tulkarm, Tubas ve diğer Filistin kentlerine, köylerine ve kamplarına gerçekleştirdiği, çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine ve onlarca kişinin yaralanmasına neden olan saldırıları en güçlü şekilde kınıyor" ifadelerine yer verdi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Filistin halkına karşı soykırım suçu işlediğinin altı çizilen açıklamada, "Neonazi yöntemlerle Gazze'de ve Batı Şeria'da kardeş Filistin halkını yok etmeye çalışıyorlar. Siyonist İsrail devleti, Gazze'de 10 aydır insanlık suçu işliyor. Venezuela hükümeti, İsrail'in sistematik saldırıları karşısında ikiyüzlü bir tavır takınan uluslararası aktörleri de kınıyor" denildi.

İsrail'in Filistin halkına yönelik işlediği insanlık suçlarına uluslararası toplumun dur demesi gerektiği belirtilen açıklamada, Venezuela'nın Filistin halkıyla dayanışma içerisinde olduğu ve saldırılarda hayatını kaybeden Filistinli ailelere başsağlığı dilediği ifade edildi.

İNGİLTERE: DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ

İngiltere, İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria'da başlattığı "geniş çaplı" saldırıların neden olduğu sivil kayıplara ilişkin haberlerden "derin endişe" duyulduğunu bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, AA'ya yaptığı yazılı açıklamada, "Bu açıkça gelişmekte olan ve yakından takip ettiğimiz bir durumdur. İtidal çağrısında bulunmaya, gerilimin azaltılması için çalışmaya ve uluslararası hukuka bağlı kalmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD SALDIRIYI DESTEKLİYOR AMA "FİLİSTİNLİLERİN YERİNDEN EDİLMESİNE KARŞI"

ABD, işgal altındaki Batı Şeria'da "geniş çaplı" saldırı başlatan İsrail'in, buradaki Filistinlileri yerlerinden etmesine karşı olduğunu bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığından isminin açıklanmasını istemeyen bir sözcü, AA muhabirinin sorusunu yanıtladı. Sözcü, "Batı Şeria'daki Filistinlilerin kitlesel olarak yerlerinden edilmesi fikrini reddediyoruz ancak hassas terörle mücadele operasyonları sırasında sivillerin hayatını korumak için bazı durumlarda yerel tahliye emirlerinin gerekli olabileceğini kabul ediyoruz" ifadesini kullandı.

İsrail'in "Batı Şeria'daki terörist faaliyetlerle mücadeleyi de içeren güvenlik ihtiyaçlarını" tanıdıklarını kaydeden sözcü, aynı zamanda İsrail'i, Batı Şeria'da sivilleri korumak için tüm tedbirleri almaya çağırdı.

Sözcü ayrıca, işgal altındaki Batı Şeria'da "istikrarın korunması" konusunda endişeli olduklarını belirtti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

34'üncü Burhaniye Ören Kültür Sanat Festivali başladı

SONRAKİ HABER

Bekaert'ta sözleşme dönemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa