29 Ağustos 2024 10:35

Bekaert'ta sözleşme dönemi

Kocaeli'nin İzmit ve Kartepe ilçelerinde kurulu bulunan Bekaert fabrikasında sözleşme dönemi başlıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzel Gözde MEYDAN
Kocaeli

Bekaert'ta, Birleşik Metal-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu İzmit ve Öz Çelik-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Kartepe fabrikalarının birleşmesinin ardından, iki sendika arasında yetki sorunu yaşanmış ve süreç mahkemeye taşınmıştı. Bu durum, her iki sendikanın da fiili olarak yetkisinin olmaması anlamına geliyor.

Normal koşullarda 1 Eylül itibariyle sözleşme görüşmelerinin başlaması gereken Bekaert'ta, Birleşik Metal-İş Sendikası hazırladığı sözleşme taslağını İzmit fabrikası önünde açıkladı.

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın bugün Bekaert İzmit fabrikası önünde açıkladığı sözleşme taslağına göre, sözleşmenin süresi 2 yıl olacak. Öne çıkan maddeler ise şu şekilde:

  • İlk altı ay sosyal haklarla birlikte yüzde 120 zam
  • Diğer altı aylık dönemler için enflasyon artı yüzde 4 zam
  • Ramazan Bayramı'nda 15 bin TL, Kurban Bayramı'nda 20 bin TL ikramiye
  • Sosyal haklara yüzde 300 zam
  • Gece çalışma zammı ise yüzde 20

Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, açıkladıkları taslağın MESS sözleşmesi ile uyuştuğunu ifade etti. Bu süreç boyunca İzmit fabrikasında işçiler fazla mesaiye kalmayacak.

Birleşik Metal-İş Kocaeli Şubesi'nin, Öz Çelik-İş'e verilen yetki tespit belgesine itiraz etmek üzere açtığı davanın ilk duruşması ise 4 Ekim'de görülecek.

Öte yandan, gazetemize konuşan Öz Çelik-İş Kocaeli Şube Başkanı Arif Çolak şunları söyledi: "Madem ki bir sözleşme yapılmasını istiyorlardı, yetkimize itiraz etmeselerdi şimdi bir TİS dönemi olacaktı. İlk duruşmamız 4 Ekim'de olacak. Biz şu anda bekleme aşamasındayız; işverenin kaybımızı görerek hareket edeceğini ve iyileştirme yapacağını düşünüyoruz. Çünkü bu ekonomik koşullarda bu ücretlerle sürdürülebilir bir tarafı yok."

ÖNCEKİ HABER

Batı Şeria'da "geniş çaplı" saldırı başlatan İsrail 17 kişiyi öldürdü, bir camiyi tahrip etti

SONRAKİ HABER

Ağır hasta mahpusa kullanması gereken ilaçların verilmediği iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa