29 Ağustos 2024 11:21
Son Güncellenme Tarihi: 29 Ağustos 2024 12:38

Çiftçiye mazot ve gübre desteği "temel destek" olarak revize edildi

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre çiftçiye gübre ve mazot desteği 2025 yılından itibaren kaldırıldı. Bakanlık “temel destek” kaleminin gübre ve mazot için kullanılacağını açıkladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile 2025- 2027 dönemi bitkisel üretim destekleri açıklandı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre, 2025 yılından itibaren gübre ve mazot desteği ile 17 üründe verilen fark ödemesi (prim) desteği tamamen kaldırıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı tepkiler üzerine kararnamedeki “temel destek” kaleminin gübre ve mazot için kullanılacağını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, 2025- 2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararın Resmi Gazete’de yayımlandığını bildirdi.

Yumaklı, kararla birlikte çiftçileri planlı üretime yönlendireceklerini ve plansız üretimin önüne geçeceklerini iddia etti.

"MAZOT, GÜBRE VE PRİM DESTEĞİ KALDIRILDI"

Yumaklı'nın paylaşımı sonrası sosyal medya hesabından paylaşım yapan Ekonomi gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, çiftçilere verilen mazot, gübre ve prim desteğinin kaldırıldığını duyurdu.

Yıldırım, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Mazot, gübre ve prim desteği kaldırıldı

- Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2025- 2027 dönemi bitkisel üretim destekleri açıklandı.

- Karara göre, 2025 yılından itibaren gübre ve mazot desteği ile 17 üründe verilen fark ödemesi (prim) desteği tamamen kaldırıldı.

Çiftçi son kez 2024 üretim yılı için gübre, mazot ve prim desteği alacak.

- Yeni destek sisteminde 2025 yılı için dekar başına 244 liralık katsayı belirlendi. Temel destek , planlı üretim ve ürün geliştirme için belirlenen katsayı ile bu destek miktarı artacak.

Oldukça karmaşık olan kararnameyi inceleyip ayrıntıları gün içinde paylaşacağım."

Söz konusu bilgilerin haber sitelerinde yer alması ve tepkilerin yükselmesinin ardından bakanlık kararnamedeki “temel destek” kaleminin gübre ve mazot için kullanılacağını açıkladı.

(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Irkçı saldırıya uğrayan işçi: Organize bir saldırıydı

SONRAKİ HABER

Gazze'de can kaybı 40 bin 602'ye çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa