29 Ağustos 2024 12:53

Sahte profesörün sahte üniversitesine "dur" diyen yok

Yeni Pazar Üniversitesi adıyla binlerce öğrenci kaydeden sahte üniversite faaliyetlerine devam ediyor. Sahte üniversite YÖK’e rağmen ‘edu.tr’ uzantılı web sitesini de kullanıyor.

Kaynak: Freepik

Paylaş

Burkay RENDE
İstanbul

Binlerce öğrencinin kayıt yaptırdığı sahte üniversiteye dur diyen çıkmıyor. 168 ülkede 4 bine yakın öğrencisi olduğunu iddia edilen Yeni Pazar Üniversitesi’nin gerçek olmadığı ortaya çıktı. Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK)’ten sahte üniversite için yaklaşık bir yıl önce Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç ihbarında bulunulduğunu hatırlatılarak “Ancak takipsizlik kararı verildi.  YÖK’ün 7 Aralık 2022 tarihli kararıyla söz konusu üniversitenin tanınmamasına karar verdik” denildi. YÖK’ün kararına rağmen sahte üniversite yakın zamana kadar ‘edu.tr’ uzantılı web sitesi üzerinden öğrenci kaydı almaya devam etti.

SAHTE UNVANLA TV ŞOVU!

Sahte üniversitenin internet sitesi incelendiğinde Türkiye koordinatörü olarak tanıtılan Prof. Dr. Ali İlseven dikkat çekiyor. İlseven, Türkiye’de ‘uzman psikolog, Doç. Dr.’ gibi sıfatlarla çeşitli televizyon programlarına da konuk oldu. İlseven, 2016 yılında Beyaz TV’de Kampüs Show adında bir eğitim programını da sundu. YÖK’ün İlseven hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Rektör olduğu iddia olunan Ali İlseven'in ülkemizde geçerli herhangi bir akademik unvanı bulunmamaktadır.”

MEB TOPU BTK’YA ATTI

Sahte üniversitenin mağdurların artınca tepkiler de büyüdü. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Deniz Demir, geçtiğimiz ay Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e konuyla ilgili şu soruları yöneltti: “Şikayete konu sahte üniversite ‘edu.tr’ uzantılı internet sitesini nasıl kullanabilmiştir? Yükseköğretim Kurulu bu konuda bir denetim yapmamakta mıdır?​” CHP’li Demir’in soru önergesine Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığınca, “İnternet sitesi uzantısının nasıl verildiğinin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) sorulması gerekir” cevabı verildi. BTK’dan ise henüz konuya dair bir açıklama gelmedi.

SAHTE PROFESÖRÜN OKULLAR ZİNCİRİ

Lise mezunu olduğu ortaya çıkan sahte profesör Ali İlseven’in sahte eğitim girişimciliği hikayesi burada bitmiyor. Birçok sahte kurumun başkanlığını, yöneticiliğini yaptığı kurumların internet sitelerinden görülüyor. İlseven, Uluslararası Bilim ve Eğitim Federasyonu, Eğitim Konfederasyonu, Yeni Pazar Eğitim, Psikoloji Okulum, Psikoloji Lisans Eğitimi, İlseven Akademi gibi kurumlarla kariyerine devam ediyor. Bu kurumlar hakkında henüz bilinen bir soruşturma veya dava ise yok.

ÖNCEKİ HABER

Demirören'de küçülme: Ekler kapandı, gazeteciler işsiz kaldı 

SONRAKİ HABER

EMEP: GGM’de tutulan Filistinli genç derhal bırakılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa