29 Ağustos 2024 13:18

Koza İşletmesi'ne 8 ayda 8 "ÇED gerekli değil" kararı

Koza Altın İşletmeleri'nin açmak istediği madenler için 8 ayda 8 kez "ÇED gerekli değil" kararı verilirken, son karar bugün Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde alındı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Koza Altın İşletmeleri AŞ tarafından Gümüşhane Kelkit ilçesi Bezendi Köyü'nde 18,22 hektarlık alanda açılmak istenen altın madeni için "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil" kararı verdi. Şirket Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nden, 17 Eylül 2019 tarihinde 916,67 hektarlık alan için maden işletme ruhsatı almış bulunuyor. 

Açık ocak şeklinde işletilecek olan madenden yıllık 42 bin ton cevher üretimi planlanırken, buradan çıkarılan altın 25 kilometre uzaklıkta yine aynı şirket tarafından işletilen Mastra Altın Madeni’ndeki işleme tesisine sevk edilecek. 

Maden yapılması planlanan bölge Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Gümüşhane-Artvin Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'na göre bir kısmı “Orman Alanı”, bir kısmı, “Ağaçlık Karakteri Korunacak Alan”, bir kısmı da “Çayır-Mera” olarak görünüyor. Yine proje sahasının 209 metre uzağında Gındıralık Mahallesi’ne ait konutlar bulunurken, alanın çevresinde Kelkit ilçesine bağlı köy ve bu köylere bağlı mahalle ve yayla yerleşimleri yer alıyor. Bunun en yakını ise 1.8 kilometre uzaklıkta bulunan Eylence Yaylası. Ayrıca maden alanının 1.38 kilometre batısından da Elmalı Deresi geçiyor. ÇED dosyasında verilen bilgilere göre, bölgede kar erimesi ve yağmur sularının süzülmeleri ile düşük kotlarda oluşan kaynak boşalımları ve çoğunlukla erime mevsiminde yüzeysel akışa geçen süreksiz dereler bulunuyor. 

ŞİRKET LEHİNE YILBAŞINDAN İTİBAREN 8 KARAR

Öte yandan İzmir, Gümüşhane, Eskişehir ve Kayseri'de altın madenleri işleten Koza Altın, bakanlık tarafından neredeyse hiç boş gönderilmiyor. Verdiği her proje için "ÇED gerekli değil" kararı verilen Koza Altın madenleri için bu yılın başından itibaren toplamda 8 kere bu karar verildi. Şirket için 1 Şubat'ta Erzurum Karayazı Akdağ Köyü, 16 Nisan'da Kırklareli Kofçaz Kula Köyü, 25 Nisan'da Gümüşhane Kürtün Yaylalı, 17 Mayıs'ta Bilecik Söğüt Yakacık Köyü, 24 Mayıs'ta Gümüşhane Kelkit Bezendi Köyü, 25 Haziran'da Kırklareli Merkez ilçesi Geçitağzı Köyü ve 31 Temmuz'da Gümüşhane Torul Demirkapı Köyü'nde açmak istediği madenler için "ÇED gerekli değil" kararları verildi.  

Bağlı bulunduğu Koza-İpek Holding'e, 2016 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından önce kayyım atanan ardından el konulan şirket TMSF'nin kontrolüne geçti. Şirket son olarak 20 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayınlanan kararla da Varlık Fonu'na devredildi. (Gümüşhane/MA)

ÖNCEKİ HABER

Tuzla'daki MKB Rondo işçileri grevde: Birleşe birleşe kazanacağız

SONRAKİ HABER

BES Samsun Şubesi, bekar annelerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa