29 Ağustos 2024 14:04

81. Venedik Film Festivali Beterböcek Beterböcek ile açılış yaptı

Venedik Film Festivali’nin açılışı, Tim Burton’ın devam filmi Beterböcek Beterböcek ile yapıldı.

Fotoğraf: Müge Turan/Evrensel

Paylaş

Müge TURAN
Venedik

Cannes’dan sonra en prestijli ve eski film festivali olan Venedik, Hollywood yapımlarının prömiyerleri ve kırmızı halılarıyla dikkat çekiyor. Tarihi meydanlar ve dolambaçlı kanallar arasında, 81. Venedik Film Festivali, önceki akşam Lido di Venezia’da açılış töreni ve Tim Burton’un merakla beklenen Beterböcek Beterböcek (Beetlejuice Beetlejuice) filminin dünya prömiyeriyle başladı. 1988’deki kült korku komedi filminden 36 yıl sonra Michael Keaton ve Winona Ryder’ı yeniden bir araya getiren devam filminde, Charles’ın ölümünden sonra üç kuşak Deetz ailesi Winter River’daki evlerine geri döner. Ancak Beetlejuice (Michael Keaton) tarafından hâlâ rahatsız edilen Lydia’nın (Winona Ryder) hayatı, asi kızı Astrid’in (Netflix dizisindeki Wednesday karakterini canlandıran Jenna Ortega) çatı katındaki gizemi keşfederek öteki dünyaya açılan portalı kazara açmasıyla altüst olur. Her iki dünyada da sorunlar baş gösterirken, birinin Beetlejuice’un adını üç kez söylemesi an meselesidir.

WEAVER’A YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

Dün akşam Beterböcek Beterböcek gösteriminden önceki büyük an, Oyuncu Sigourney Weaver’ın Yaşam Boyu Başarı için Altın Aslan Ödülü’nü kabul ettiği açılış töreniydi. Sahnedeyken Yönetmen James Cameron’dan gelen video mesajıyla şaşıran Weaver, altın aslan heykelciğini tutarken “Kükremek istiyorum” dedi.

Venedik, önümüzdeki hafta Hollywood’dan daha çok oyuncu ağırlamaya hazırlanıyor. Brad Pitt ve George Clooney, Wolfs filmi için Venedik’te olacak. Son dönem Örümcek Adam filmlerinden tanıdığımız Yönetmen Jon Watts’un filminde, büyük bir suçu örtbas etmek için işe alınan bir ara bulucu, beklenmedik bir ortakla çalışmak zorunda kalınca gecesi hızla kontrolden çıkmaya başlar.

Venedik Film Festivali, Hollywood dışında da prestijli yarışmasıyla biliniyor. Fransız Oyuncu Isabelle Huppert’in başını çektiği jüri, bu yıl yönetmen ağırlıklı: James Gray, Andrew Haigh, Agnieszka Holland, Kleber Mendonça Filho, Abderrahmane Sissako, Giuseppe Tornatore ve Julia von Heinz. Geçen yılki kazanan Yorgos Lanthimos’un Zavallılar (Poor Things) filminden sonra, Altın Aslan yarışmasının bu yıl dikkat çeken filmleri arasında Todd Phillips’in Lady Gaga ve Joaquin Phoenix ile başrolleri paylaştığı Joker: Folie à Deux’ün yanı sıra Pablo Larrain’in opera dünyasının efsane ismi Maria Callas üzerine yaptığı ve Angelina Jolie’nin Callas’ı canlandırdığı biyografik film Maria var. Haluk Bilginer’in de yer aldığı filmin dışında, Nicole Kidman ve Harris Dickinson’ın oynadığı erotik cinayet filmi Babygirl, Luca Guadagnino’nun William Burroughs’tan uyarladığı Queer (başrolde Daniel Craig var) ve Pedro Almodóvar’ın Julianne Moore ile Tilda Swinton’ı bir araya getirdiği ilk İngilizce filmi The Room Next Door yarışmanın güçlü adayları arasında.

TÜRKİYE’DEN FİLMLER

Türkiye’den ise Orizzonti (Ufuklar) bölümünde yer alan Murat Fıratoğlu’nun yönettiği Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri, Orizzonti Extra bölümündeki Türker Süer’in Gecenin Kıyısı filmi ve kısa film kategorisinde Cansu Baydar’ın yönettiği Neredeyse Kesinlikle Yanlış filmi. Siverek’te borcunu ödemek için bir domates hasadı sırasında kavurucu güneşin altında durmaksızın çalışan Eyüp’ün hikayesini takip eden Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri birkaç hafta sonra Adana Altın Koza Yarışması’nda da yer alıyor.

Venedik Film Festivali’nin benzersiz bölümü ise sekiz yıldır devam eden ve “immersive sanat” ve medyaya ayrılmış en büyük etkinlik olan Venedik Immersive. Tayvan’dan Silikon Vadisi’ne, 25 ülkeden 63 VR işinin toplandığı VR adası, fiziksel olarak deneyimleyemediğiniz durumlarda deneyimleri paylaşmanın bir yolu haline geliyor.

Festivalin kapanış filmi ise Kevin Costner’ın yönetip oynadığı, Western destanının ikinci bölümü olan Horizon: An American Saga - Chapter 2. Amerikan İç Savaşı’nın yayıldığı ve Batı Amerika’nın yerleşim sürecini konu alan üç saatlik film.

ÖNCEKİ HABER

"Topuk kanı" taramaları ile 5 binden fazla bebek erken tedavi imkanına kavuştu

SONRAKİ HABER

Borçka Asliye Ceza Mahkemesi’nden Vicdani Retçi Şendoğan Yazıcı’ya hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa