29 Ağustos 2024 14:26

Karacabey'de toplanmayan domatesler toprağa karıştırıldı

Karacabey’de 4 saat eylem yapan domates üreticilerinin sorunları devam ediyor. Bir üretici, satıştan alacağı para toplama maliyetini karşılamadığı için domatesleri toplamadan tarlasına ızgara çekti.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Türkiye'nin pek çok ovasında olduğu gibi Bursa’nın Karacabey Ovası'nda da çiftçinin sıkıntısı bitmiyor. Sorunlarını duyurabilmek için önceki haftalarda Bursa-Karacabey yolunda 4 saat eylem yapan üreticiler, "hükümet istifa", "çiftçi mahsulüne sahip çık" sloganları atmış, zaman zaman güvenlik güçleri ile karşı karşıya gelmişti.

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne atanan dönemin Bursa Valisi Mahmut Demirtaş'ın domatesin 3,5 lira olan taahhüt fiyatından alımlara başlanacağına ilişkin açıklaması üzerine çiftçiler, eylemlerine son vermişti. Aradan geçen sürede sorunlar çözülmediği gibi çiftçilerin sıkıntısı artarak devam ediyor. Karacabey'de bazı üreticiler satamadıkları ürünlerini hayvanlarına yem yaparken, bazıları da kepçeyle yere döktürmüştü.

Üreticilerin çoğu verilen sözlerdeki gibi 3,5 liraya değil 2,3 liraya fabrikaya teslim fiyatıyla ürünlerini satmaya çalışırken, bazı ürünler de yeterince olgunlaşmadığı ya da irilikte olmadığı gibi gerekçelerle fabrikalar tarafından satın alınmıyor. Son olarak Akhisar köyünde üretici Ahmet Özcan satıştan elde edeceği gelirin toplama maliyetini karşılamayacağı gerekçesiyle tarlasına ızgara çektirdi. Toplanmayan domatesler toprağa karışırken o anları bir başka üretici Sinan Çiftçi görüntüledi ve sıkıntılarını anlattı.

“ÇİFTÇİNİN MALLARINI ALAN SANAYİCİYİ DENETLEYİN”

Karacabey Ziraat Odası 2. Başkanı Ramazan Düzen, geçen hafta bölgedeki sıkıntıyı şu sözlerle anlatmıştı:

"Sorun çok büyük. Yıkım var. Ondan sonra kalacağız borçlarımızla baş başa. Ondan sonra Allah yardımcımız olsun diyorum. Sayın Vali bize söz verdi. Tarım Bakan Yardımcımız söz verdi. Sayın iktidar milletvekilleri, Bursa milletvekilleri gelin, bu fabrikaları denetleyin. Bu çiftçileri denetleyin. Çiftçinin mallarını alan sanayiciyi denetleyin. Zaten kaldı 20 gün. 20 gün sonra her şey bitecek. Bu 20 gün zarfında siz burada ne yaptınız, yaptınız. Yapamadınız, zaten her şey kendiliğinden oluşacak." (Bursa/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Tarım Bakanlığının desteği üreticiyi değil piyasayı güçlendiriyor

SONRAKİ HABER

Erişim engelleri sınır tanımıyor: Paradise Papers, ‘Vergiden Kaçış’ oyunu, kuzu çevirme, saç tasarım 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa