29 Ağustos 2024 15:10

Kemalpaşa Belediyesinde anlaşmaya varıldı: Direnişi sürdüren işçiler işe dönecek

Kemalpaşa Belediyesinde işten çıkarılan işçilerin direnişinde anlaşma sağlandı. Belediye Başkanı Türkmen, direnişte yer alan işçilerin Ocak ayından itibaren işe alınacağını belirtti.

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

Kemalpaşa Belediyesi, belediye şirketlerinden KEM-BEL'de çalışan 127 işçinin 2 Ağustos'ta işten atılmasıyla başlayan süreç, DİSK Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube ile Belediye Başkanı Türkmen arasında varılan mutabakatla sona erdi. "Ekonomik" sıkıntıları öne süren Belediye Başkanı Türkmen, 2025 Ocak ve Şubat aylarında işten atılan işçileri işe geri almayı kabul etti.

Mutabakat görüşmelerinde öne çıkan noktaları gazetemize aktaran Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç, "Uzun süren görüşmeler sonrasında imzalanan protokole göre, işe alımlar işverenin ihtiyacı doğrultusunda peyderpey sürecek. Güvenlik soruşturması yürütülen işçilerin işe başlatılmaları soruşturma sonrasına bırakıldı. Sendikamız tarafından açılan işe iade davaları ise işe başlatma koşulunda geri çekilecek. Belki birkaç arkadaşımız işe dönemedi ama onlar için de çözüm yolu arayışımız sürüyor" dedi.

İŞÇİLER SON NOKTAYI KOYDU

Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube ile Kemalpaşa Belediyesi arasında süren mutabakat görüşmeleri, dönem dönem kopma noktasına gelse de direnişteki işçilerin kararlı duruşu, görüşmelerin sürmesini sağladı.

Sendika ve belediyeden mutabakatla ilgili yazılı açıklama yapılmazken, gazetemizi arayan işçiler, "Kemalpaşa Belediyesinde ilk defa işten atmalar sonrası böyle bir direniş yaşadık. Direnişin kendisi bile bir başarıydı. Sendikamızın işverene verdiği 33 kişilik listeden 26 arkadaşımızın işe alınması sevindirici, sendikamız diğer arkadaşlarımız için de çözüm aramaya devam ediyor" açıklamasını yaptılar.

"BANKAMATİK İŞÇİLERİ İŞTEN ATTIK" SÖYLEMİ TUTMADI

İşveren bürokratlarının "Bankamatik işçilerini işten attık" yönündeki propagandaları, Kemalpaşalılar tarafından itibar görmezken vatandaşlar bireysel tepkilerini belediye önünde gösterdiler.

Sendika ile Belediye arasında uzun süren görüşmelerin 14. gününde belediye bürokratlarıyla yapılan toplantı da sonuçsuz kaldı. CHP İlçe yönetiminin, "Sendika zafer kazandık açıklamaları yapar" söylemi, mutabakat metninin imzalanmasında yeni bir krize neden oldu. İşçilerin eylemi, belediye kampüsünün girişinden Belediye binasının kapısına taşıması, sendika ile belediye bürokratlarının görüşmesinin tekrar başlamasına neden oldu.

BELEDİYE ÖĞRETMENLERİ DE İŞ BAŞI YAPACAK

Belediye önünde keman, piyano ve başka branşlarda ders veren belediye eğitimcileri, direnişe farklı bir zenginlik kazandırmıştı. Belediye yönetimi, "Öğretmenleri kesinlikle işbaşı yaptırmayacağız, Halk Eğitim ile işbirliği yapacağız" yönünde açıklamalar yapmıştı. Sendikanın bu konudaki ısrarlı talebi sonuç verdi. Belediye dershane ve kütüphanesinde görevli öğretmen ve görevliler de işe dönüş yapacak listenin içinde yer aldılar.

 

Reklam