29 Ağustos 2024 17:06

Barınma Hakkı Platformu: Gültepe’den Turunçlu’ya her mahallede mücadele edeceğiz

Barınma Hakkı Platformu Hatay’da kontrolsüz yıkımlara dikkat çekti. Platform, ayrıca Turunçlu mahallesinin yeniden rezerv alan içine alındığını söyleyerek karara tepki gösterdi.

Fotoğraf: Barınma Hakkı Platformu

Paylaş

6 Şubat depremlerinin ardından Hatay'da ağır hasarlı binaların yıkılması ve enkazların kaldırılması çalışmaları devam ediyor. Antakya’da açıklama yapan Barınma Hakkı Platformu, kontrolsüz yapılan yıkımların neden olduğu zararlara ilişkin açıklama yaptı. Turunçlu mahallesinin rezerv alan içine yeniden alındığını belirten Barınma Hakkı Platformu, “Gültepe için, Turunçlu için, memleketimiz için bir araya geliyor, sesimizi yükseltiyoruz. Gültepe'den başlayarak yıkımları durduracak, Turunçlu’dan başlayarak terk edildiğimiz belirsizliklerle mücadele edeceğiz” dedi.

Antakya Defne’de Alpet önünde toplanan kitle, Defne Kaymakamlık önünde de basın açıklaması yaptı. Barınma Hakkı Platformu adına açıklamayı okuyan Gültepe mahallesi sakini Yıldız Yolcu, depremin üzerinden geçen 19 ayda eğitimden sağlığa ulaşımdan temiz su ve elektrik gibi temel ihtiyaçlara değin erişemediklerini belirterek sözlerine başladı.

“TURUNÇLU MAHALLESİ NEDEN YENİDEN REZERV ALAN İÇİNE ALINDI?​”

Kentimiz topyekün talan altında olduğunu söyleyen Yolcu, Gültepe ve Turunçlu mahallelerinde yaşanan süreci anlattı. Yolcu, “Yıkımın az olduğu Gültepe ve başta rezerv alan içinde olup çıkarılan, ardından yeniden rezerv alan içerisine dahil edilen; rezerv alanda olup olmamasının ne demek olduğuna dair hiçbir bilgi verilmeyen Turunçlu mahallesindeyiz. Geçtiğimiz hafta yayınlanan haritayla ise mahallemizin yeniden rezerv alan içinde olduğunu öğrendik. Neden rezerv alan içindeydik, neden çıkarıldık, neden yeniden haritaya dahil olduk? Bizleri soru işaretlerine, güvensizlik ve kaygıya iten rezerv alan yasası ivedilikle iptal edilmelidir” dedi.  

“NİTELİKLİ BARINMA KOŞULLARIMIZ HÂLÂ YOK”

Kontrolsüz yıkımlar esnasındaki sarsıntılarda deprem kaygısı yaşadıklarını ifade eden Yolcu , “Toz ve asbest içinde soluk almaya çalışıyoruz. Moloz ayrıştırmaları bahçelerimizde yapılıyor neredeyse. Penceresini dahi açamadığımız halde sahip çıktığımız, savunduğumuz evlerimizin yıkılma tehlikesi ile karşı karşıyayız. Bakan Özhaseki’nin ‘Az hasarlı ve hasarsız binaları yıkmayacağız, tadilatını yapın evlerinize geçin’ dediği evler çeşitli tebligatlarla boşaltılıp yıkılmaya çalışılıyor. Kalıcı konut teslimi bu denli geciktiği için elimizde kalan son parayla yaptırdığımız prefabrik evlerin de yıkılacağı söyleniyor. Aylar geçmiş olmasına rağmen nitelikli barınma koşullarını sağlamayanların bu acımasız tutumu kabul edilemez” diye belirtti.

“HATAY’IN HER KARIŞINA SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Yetkililere seslenen Yolcu, son olarak şunları kaydetti: “Her mahalleden gelenler olarak Gültepe'den başlayarak yıkımları durduracak, Turunçlu’dan başlayarak terk edildiğimiz belirsizliklerle mücadele edeceğiz. Az hasarlı ve hasarsız binalarımızı yıktırmayacağız. Mahallemizdeyiz, gitmiyoruz. Gültepe'ye, Turunçlu’ya, Hatay’ın her bir karışına sahip çıkıp memleketimizin talan edilmesine hep birlikte dur diyeceğiz. Göğümüzü griye boyayan makineler gidecek biz kalacağız.” (Hatay/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antalya'da okul servis ücretlerine yüzde 30-35 zam

SONRAKİ HABER

Bursa'daki petshoplarda yasa dışı ilaç satışına veteriner hekimlerden tepki: Hayvan ve halk sağlığı tehdit altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa