29 Ağustos 2024 17:56

Ali Rıza Avcan 33 yıl sonra tekrar memuriyetten men edildi

İçişleri Bakanlığı yeni bir hukuksuzluğa imza atarak, Ali Rıza Avcan'ın hukuk sürecini hiçe sayarak 33 yıl sonra tekrar memuriyetten men etti.

Fotoğraf: Ali Rıza Avca'nın kişisel arşivi

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünde başkontrolörlük görevinden istifa ettikten sonra çalıştığı özel şirketten emekli olan Ali Rıza Avcan'ın hukuk mücadelesi, "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz" hikayesine döndü. Emekli olduktan yıllar sonra "yeşil pasaport" başvurusu yaptığında memuriyetten iki kez men edildiğini öğrenen Avcan, kelimenin tam anlamıyla, İçişleri Bakanlığıyla "hukuk savaşına" girişti.

33 YIL SONRA YİNE MEMURİYETTEN MEN EDİLDİ

İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, Yüksek Disiplin Kurulu tarafından, 04.06.1992 tarihinde Avcan'a verilen "memuriyetten men" cezasındaki, "birtakım eksiklikleri" gidermek için 32 yıl sonra yeni bir soruşturma başlattı.

Yüksek Disiplin Kurulunun soruşturmasında savunma veren Avcan, "33 yıl önce 14 Haziran 1991'de istifa ettiğim memuriyetten son kararla 2. Kez men edildim. Belirtilen tarihten önce işlediğim iddia edilen birtakım disiplin suçları ile ilgili olarak benden savunma istenmesini kabul etmediğimi soruşturmaya verdiğim savunmamda da belirttim. Bu ceza hukuki olmadığı gibi, 'Savunmasız ceza' verildiği ve cezanın tebliğ edilmediği için açtığım davayı kazandım. Bu da yetmezmiş gibi Danıştay İkinci Dairesi de lehime karar verdi. Tarafıma verilen ceza tamamen hukuksuz ve mesnetsizdir. Zaman aşımına uğradığı gibi bundan sonra trajikomik hale gelmiştir." dedi.

"AYNI NEHİRDE İKİ DEFA YIKANILMAZ"

İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulunun, 32 yıllık hak düşürücü zamanaşımını değerlendiren Avcan, "Süresi geçtiği halde savunma istemesi, mahkeme kararlarına rağmen tekrar işlem yapması tam bir hukuksuzluktur. Burada ünlü filozof Heraklitos'un 'aynı nehirde iki defa yıkanılmaz' şeklindeki ünlü deyişini hatırlatmak istiyorum. Bu hukuksuzluğu kesinlikle kabul etmiyorum." diye konuştu.

"41 YILLIK SORUŞTURMAYA DAYANIYOR"

İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu, Avcan'ın 04.06.1992 tarihli kararının iptali için başlattığı hukuki sürecinin sonunda aldığı mahkeme kararlarını yok sayarak 41 yıl sonra yeni "ek" bir soruşturma başlattı. Disiplin Kurulu "Memuriyetten Men" cezasına konu olan soruşturmanın 1983 yılına dayandığını belirterek, Ankara 3. idare Mahkemesi'nin 24 Nisan 2024 tarihli kararını yok sayarak , "zaman aşımının" geçeli olmadığını savundu.

"CİDDİYETLE DEĞERLENDİRİLEMEZ"

Ali Rıza Avcan Davasını değerlendiren hukukçu Senih Özay, bu davanın ciddiyetle değerlendirilecek bir yönü olmadığını belirterek bu dava için mutlaka 1 lira ya da 1 milyon lira dava açılması gerektiğini söyledi.

Özay, "Devlet, Avcan'ı 32 yıldır memuriyetten ata ata bir hal oldu. O dava açıyor mahkemeden haklılık tespiti ile savunmasız tebligatsız işleme karşı iptal kararı alıyor" dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

Yaz tatili hiç başlamayan MESEM'liler: Kimse gözünün yaşına bakmıyor

SONRAKİ HABER

Dinçer Lojistik işçileri direnişlerinin 3. gününde kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa