30 Ağustos 2024 00:07

Yatağan Termik Santrali’nde işten çıkarmalar durduruldu

Yatağan Termik Santrali'nde tepkiler sonucunda 500'e yakın işçinin çıkarılması konusunda geri adım atıldı.

Termik santral | Fotoğraf: 57ozan57/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0) (Arşiv)

Reklam

Emirhan DURMAZ
İzmir

Muğla Yatağan’da yer alan ve Bereket Enerji’ye devredilen Yatağan Termik Santrali’nde “kâr edemiyoruz” denilerek toplu işçi kıyımı yapılacağı duyurulmuştu. Tepkiler sonucunda 500’e yakın işçinin çıkarılma kararında geri adım atılırken, son olarak işçilere ‘"ayrılmaya gönüllü olanların çıkabileceği" tebliğ edilmişti. Ancak ulaştığımız işçiler, tazminat ödemelerinde anlaşılamaması gerekçesiyle işten çıkışların tamamen durdurulduğunu aktardı.

"TAZMİNATLARI 5 TAKSİTE BÖLMEK İSTEDİLER"

İşverenin işten çıkmaya gönüllü olanların çıkışlarında kolaylık sağlayacağını bildirmesi üzerine masaya oturulduğunu ifade eden işçiler, “Tazminat açısından yıllık 40 bin lira tavanı var bildiğiniz üzere. Burada 10 yıllık çalışanlardan bahsediyoruz. Kişi başı 400 bin kıdem, artı ihbar vesaire derken ortalama 500 bin lirayı buluyor tutar. Patron ‘bunu ödeyemem, 5 taksite bölelim aylık 100 bin ödeme yapayım’ demiş. Bunun üzerine sendikamız TES-İŞ Şube Başkanı ‘böyle bir şey mümkün değil, ya tek seferde ödeyin ya da kapıda direniş başlar’ diyerek masadan kalktı. Bunu olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Taksitlenmesi halinde paramız enflasyon karşısında eriyecekti. Toplu para olmadığı için bir şey almak isteyenler alamazdı da, bu sebeple kabul edilmemesi ve tutunulan tavır yerinde oldu” ifadelerini kullandılar.

"TEPKİLERİN SONUCU"

Yükselen tepkilerin sonuç verdiğini kaydeden işçiler, “Direnişin adını duymaları dahi yetti. 2 Eylül Pazartesi günü herkesin iş başı yapacağı duyuruldu. Hem işten atmalara hem de paramızın enflasyon karşısında çul edilmesine karşı tepkilerimizle gücümüzü gösterdik diye düşünüyoruz. Bu süreçte Evrensel de oldukça etkili oldu. Bu vesileyle sesimizi duyuran ve bize yer ayıran Evrensel’e de teşekkürlerimizi iletmek istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladılar.

Reklam