30 Ağustos 2024 09:53

Irak, Kerkük’te Türkiye'nin SİHA’sını düşürdü

Türkiye'ye ait Aksungur tipi SİHA Irak Hava Kuvvetleri tarafından Kerkük'te düşürüldü. Dışişleri Bakanlığı: "Olayın tüm ayrıntılarıyla aydınlatılması için Irak makamlarıyla koordinasyon sağlanmıştır."

TUSAŞ Aksungur İstanbul'daki 2019 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda. | Fotoğraf: CeeGee/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Paylaş

Irak Hava Savunma Güçleri, dün saat 10.39 sularında, Türkiye’ye ait TUSAŞ Aksungur tipi SİHA’yı Kerkük semalarında vurarak düşürdü. Yanarak yere düşen SİHA, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü ve parçaları incelenmek üzere Kerkük Emniyet Genel Müdürlüğüne götürüldü.

Irak medyasına göre Aksungur tipi SİHA, Irak hava savunma sisteminin ateşlediği 4 uçaksavar füzesiyle düşürüldü.

Irak Hava Savunma Güçlerinden yapılan açıklamada Türkiye’ye ait bir SİHA’nın düşürüldüğü bildirilirken, Irak ordusu Kerkük Operasyonlar Komutanlığı, "izinsiz uçuş gerçekleştirdiği sebebiyle kimliği bilinmeyen bir İHA'nın düşürüldüğünü" açıkladı.

Kuzey Hava savunma Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Abdülselam Hammud Ramazan da Türkiye'nin SİHA'sını Irak ordusunun düşürdüğünü doğruladı.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, konuya dair açıklama yaptı.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığının SİHA'nın düşürülmesine ilişkin sosyal medya platformu X'ten yaptığı bilgilendirmeyi alıntılayan Keçeli, "Olayın tüm ayrıntılarıyla aydınlatılması için Irak makamlarıyla koordinasyon sağlanmıştır" dedi.

Keçeli, açıklamasında şunları kaydetti:

"Türkiye'nin terörle mücadelede kararlılığı tamdır. Türkiye, Irak topraklarında yuvalanmış terör örgütüyle mücadelesini, BM Şartı’nın 51. maddesinde yer alan meşru müdafaa ilkesi uyarınca sürdürmektedir. Türkiye ve Irak arasında terörle mücadele alanında giderek kuvvetlenen güçlü ve ortak bir irade bulunmaktadır. Son dönemde PKK’nın Irak’ta 'yasaklı örgüt' ilan edilmesi ve 15 Ağustos tarihinde Ankara’da imzalanan 'Askeri, Güvenlik İşbirliği ve Terörle Mücadeleye dair Mutabakat Zaptı' bu yaklaşımın ürünleridir. Söz konusu iş birliğinin sahada somut sonuçlar vermesi ve bu amaçla yetkili makamlar arasındaki eşgüdümün artırılması hususunda her iki ülke de kararlıdır.”

(POLİTİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Metrobüs kazasıyla ilgili 5 kişi tutuklandı

SONRAKİ HABER

İlkokula başlayan öğrencinin masrafı 5 bin TL’den 15 bin TL'ye yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa