30 Ağustos 2024 11:39

Husiler vurdukları petrol tankerinin çekilmesine izin verdi

İsrail'le iş yapan Delta'ya ait petrol tankeri Sounion'u vuran Husiler, yanan tankerin çekilmesine izin verdi.

Fotoğraf: EUNAVFOR Aspides

Paylaş

Yemen'deki Husiler 23 Ağustos'ta Kızıldeniz'de pek çok yerden vurduğu petrol tankerinin çevre felaketine yol açabileceği uyarıları üzerine tankerin çekilmesine izin verdi.

Yunanistan bayraklı petrol tankeri Sounion, İsrail'le iş yapan Delta'ya ait. ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) 1 milyon varil (150 bin ton) ham petrol taşıyan tankerin petrol sızdırma durumunun olduğu ve deniz ekosisteminin tehlikede olduğu açıklamasının ardından, yanan tankerin kurtarma ekipleri tarafından güvenli yere çekilmesine izin verdiklerini duyurdu. Reuters, Sounion'u kurtarmak için çalışmaların başladığını duyurdu.

Dün römorkörlere izin vereceklerini açıklayan sözcü, bazı uluslararası tarafların, özellikle Avrupa'nın kendileriyle temas kurup telkinde bulunmasının ardından bu kararın alındığını belirtmişti.

Pentagon Sözcüsü Sabrina Singh, Sounion'daki petrol varillerinin şu ana kadar sağlam kaldığını, ancak "tankerin kendisinin" petrolünün bir kısmını sızdırdığını söyledi. AB'nin Kızıldeniz misyonu Aspides ise Sounion'da herhangi bir petrol sızıntısı tespit etmediğini ve tankerin sürüklenmediğini duyurdu.

Yemen'deki İran destekli Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'ten bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koyuyor, bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenliyor. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

30 Ağustos Zafer Bayramı tüm yurtta kutlanıyor

SONRAKİ HABER

Karasu'da, serinlemek için girdiği denizde boğuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa