30 Ağustos 2024 14:50

Yunanistan'da binlerce ölü balık nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi

Yunanistan'ın Volos limanı çevresinde binlerce ölü balık nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi.

Fotoğraf: Ayhan Mehmet/AA

Paylaş

Yunanistan'ın orta kesiminde bulunan Volos limanına 100 tondan fazla ölü balık vurdu.

Orta Teselya bölgesinin bölge vali yardımcısı Anna Maria Papadimitriou, "Bu durumun mümkün olduğunca çabuk sona ermesine yardımcı olmak isteyen herkesle iş birliği yapıyoruz. Bölge valisi olağanüstü hal ilan etti" dedi. 

Euronews'in haberine göre uzmanlar, Volos'a giden nehrin ağzına bir ağ yerleştirilmediğini, bu nedenle tatlı su balıklarının sel sularıyla birlikte taşındığını ve deniz suyuyla temas ettiklerinde öldüklerini söylüyor.

Ülke basınında çıkan haberlerde, balıkların Volos kenti yakınlarında bulunan Karla Gölü'nden geldiği belirtilirken, gölün 1962’de sıtmayla mücadele kapsamında kurutulduğu ancak geçen yıl bölgedeki sağanak yağışlar ve beraberinde gelen sellerin gölün tekrar dolmasına neden olduğu aktarıldı. Uzmanlara göre, göl suları tatlı su balıklarını Volos kentinin bulunduğu Pagasit Körfezi'ne itti ve bu, balık ölümlerine yol açtı.

Öte yandan Yunan yetkililer, kilometrelerce uzanan ölü balık yığınlarından şu ana kadar 100 tonun üzerinde balık toplandığını bildirdi. Volos sahilinde 27 Ağustos'ta binlerce ölü balık deniz yüzeyini kaplamıştı.

Volos Belediye Başkanı Achilleas Beos ise bölgesel yönetimi çok yavaş hareket etmekle eleştirerek tepki gösterdi. Bir basın toplantısı düzenleyen Beos, pis kokunun dayanılmaz olduğunu söyledi ve çürüyen balıkların bir çevre felaketine yol açabileceği uyarısında bulundu.

Kentin Ticaret Odası da popüler turizm merkezindeki ticari faaliyetlerin son üç gün içinde yüzde 80 oranında azalmasının ardından tazminat talebiyle yasal yollara başvuracağını açıkladı. Yapılan açıklamada, "Deniz kıyısındaki işletmeler, özellikle de yiyecek içecek sektöründeki işletmeler, şu anda faaliyetlerini askıya alıyor. Deniz kıyısı boyunca yayılan ağır koku hem bölge sakinleri hem de ziyaretçiler için tiksindirici ve Volos turizmine ağır bir darbe vuruyor" denildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş'ın, UEFA Avrupa Ligi’ndeki rakipleri belli oldu

SONRAKİ HABER

İşgücü uyum programı: Kamuda esnek çalışmanın yeni adı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa