30 Ağustos 2024 16:11

Hakan Fidan: AB üyeliği stratejik perspektifi kararlılıkla devam ediyor

Hakan Fidan dün katıldığı AB Gayrıresmi Dışişleri Bakanları toplantısına dair "Azami çoğunluğun Türkiye ile ilişkilerin daha da ilerletilmesi yönünde bir iradeye sahip olduğunu gördüm" dedi.

Hakan Fidan ve Tanya Fajon  | Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Slovenya Başbakan Yardımcısı Tanya Fajon ile düzenlediği basın toplantısında, dünkü AB Gayrıresmi Dışişleri Bakanları yoplantısına dair konuştu. Fidan, "Üye devletlerinin çoğunun Türkiye ile daha düzenli, daha yapısal istişare mekanizmalarının hayata geçirilmesi konusunda destek verdiğini görmekten memnuniyet duyuyoruz. Ama Avrupa Birliği'nde (AB) kararlar tam bir konsensüs ile alınıyor. Ama birçok konuda azami çoğunluğun Türkiye ile ilişkilerin daha da ilerletilmesi yönünde bir iradeye ve görüşe sahip olduğunu da gördüm" dedi.

Dışişleri Bakanı Fidan, Slovenya'nın başkenti Lübliyana'ya resmi ziyarette bulundu. Ziyareti kapsamında Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Fajon ile görüştü. Görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. 

Önümüzdeki 3 yıl uygulanacak stratejik ortaklık eylem planı imzaladıklarını belirten Fajon, "Özellikle ekonomi alanında ticari ilişkilerimizin arttığını görüyoruz. Türk firmalarının Slovenya pazarında git gide daha fazla varlık gösterdiklerini görüyoruz. Kültür, bilim ve eğitim alanında ve dijital sektörde de artan iş birliğimiz söz konusu. Türkiye, AB açısından kilit bir ortak ve aday ülke. Dünkü Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda bir araya geldik. Brüksel'de bölgesel konuları ele aldık. Karşılıklı olarak fayda sağlayabileceğimiz bir Gümrük Birliği ile ilgili müzakereler devam ediyor. Vize kolaylaştırılması, serbestleştirilmesi çalışmalarımız devam ediyor. Vize serbestisinin tamamen sağlanmasıyla ilgili ilk adımları attık. İnsanlar arası temasların artmasını umuyoruz bu aşamadan sonra. Türkiye ile düzenli diyaloğumuz devam edecek. Özellikle göç alanında bu diyaloğumuz sürdü. Rusya-Ukrayna arasındaki durum ve Gazze'deki savaş da ele alındı. Slovenya AB'nin genişlemesinin güçlü destekçilerinden biri. Bu çerçevede sayın Bakan ile yürütülen çalışmaların yoğunlaştırılması gerektiği konusunda hemfikir olduk. Batı Balkan ülkeleri için de aynı çalışmaların yürütülmesini destekliyoruz." diye konuştu.

FİDAN: AB ÜYELİĞİ STRATEJİK PERSPEKTİFİ KARARLILIKLA DEVAM EDİYOR

Hakan Fidan ise Slovenya ile ticari ilişkileri artırma konusunda mutabık kaldıklarını belirterek "Karma Ekonomik Komisyonu'nun dokuzuncu dönem toplantısını da önümüzdeki dönemde ülkemizde düzenlemek istiyoruz. Bu çerçevede ülkelerimiz arasındaki sosyal güvenlik anlaşmasını bir an önce sonuca ulaştırmayı ümit ediyoruz." dedi.

 

Açıklamaların ardından gazetecilerin dün Brüksel'de yapılan AB Gayrıresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı sorusunu yanıtlayan Fidan şunları kaydetti:

"Şunun altını özellikle çizdik. Türkiye'nin AB üyeliği stratejik perspektifi tam bir kararlılıkla devam etmektedir. Cumhurbaşkanımızın geçen sene mayıs ayındaki seçim zaferinden sonra bunu bir kez daha ilan ettiğini orada gündeme getirdik. Bu vesileyle, aynı iradenin, aynı siyasi iradenin AB ülkelerinde olması durumunda bunun AB kurumlarına yansıması mümkün olacak ve Türkiye-AB kurumları arasındaki ilişki daha da ileri gidecek. Üyelikle ilgili AB'de oluşması gereken bir siyasi irade sorunu var. Bu sorunu aşmak kendi iç meseleleri. Türkiye olarak bu sorunun aşılmasında ne türden katkıda bulunabiliriz, bunu da derinlemesine tartışmamız gerekiyor.

Şu anda karşı karşıya kaldığımız cari sorunlar var. Bunlar nasıl gündeme getirilebilir, nasıl ilerletilebilir onları da görüşme imkanımız oldu. Başta Gümrük Birliği'nin güncellenmesi meselesi, vizeyle ilgili konular, Avrupa Yatırım Bankası'nın Türkiye'ye yönelik faaliyetleri başta olmak üzere bir dizi idari, siyasi ve teknik konu masaya yatırıldı."

"Üye devletlerinin çoğunun Türkiye ile daha düzenli, daha yapısal istişare mekanizmalarının hayata geçirilmesi konusunda destek verdiğini görmekten de memnuniyet duyuyoruz. Ama AB'de kararlar tam bir konsensüs ile alınıyor. Ama birçok konuda azami çoğunluğun Türkiye ile ilişkilerin daha da ilerletilmesi yönünde bir iradeye ve görüşe sahip olduğunu da gördüm." (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Geri dönüşüm işçisi Mahmut Aytar: ‘Halk da biliyor; artık geri dönüşüm şarttır’

SONRAKİ HABER

​​​​​​​Prof. Dr. Doğan Yaşar İzmir’deki balık ölümlerini değerlendirdi: Körfezin ölümü son 25 yılın eseri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa