30 Ağustos 2024 19:37

Eczacılıkta işsizlik büyüyor

"Yapılan düzenlemeye göre mezun olan eczacılara getirilen yardımcı eczacılık zorunluluğu ise yeni mezun eczacıların ucuz iş gücü olarak görülüp sömürülmesine sebep oluyor"

Fotoğraf: Burcu Yıldırım

Paylaş

Yardımcı Eczacı Merve KAYA
Ankara

Ülkemizde her alanda hissedilen işsizlik sorunu halkın gözünde garanti meslek olarak görülen eczacılıkta da bir süredir baskın bir şekilde hissediliyor. Yakın zamanda YÖK tarafından eczacılık fakültesi kontenjanları azaltılmış olmasına rağmen yaklaşık 3 bin 500 kişi bu sene eczacılık fakültelerine yerleşti. Sürekli bir yenisi açılan eczacılık fakülteleri ve 2012’de çıkarılan yasaya göre 3 bin 500 kişiye bir eczane düşecek şekilde eczane açılmasını sınırlandırılması, devlet tarafından yapılan atamalarda çok az kadro açılması, eczacıların olması gereken kadrolarda başka mesleklerden kişilerin bulunması gibi sebepler yeni mezun eczacılarda işsizlik oranının artmasına sebep oluyor. Yapılan düzenlemeye göre mezun olan eczacılara getirilen yardımcı eczacılık zorunluluğu ise yeni mezun eczacıların ucuz iş gücü olarak görülüp sömürülmesine sebep oluyor. Resmiyette belirlenen 1.5 asgari ücret ise çoğu yardımcı eczacıya verilmiyor. 1 yıl süreyle yapılması zorunlu bir süreç olan yardımcı eczacılık yapan eczacılar kendilerine bir lütuf gibi sunulan ücretlere çalışmak zorunda kalıyor.

3 BİN MEZUNA SADECE 550 KİŞİLİK KADRO

Geçtiğimiz sene 3 binden fazla kişi eczacılık fakültelerinden mezun olurken atamalarda 550 kişilik bir kadro açıldı. Üstelik bundan önceki senelerde açılan kadrolar yıllık ortalama 250’yi geçmezken, geçen sene bu kadar kadro açılmasının sebebini ise gerçekleşen seçimlere bağlayabiliriz. Bütün bu sürecin ardından eczane açmak isteyen bir eczacı 3 bin 500 kişiye 1 eczane yasasından dolayı bu yasadan etkilenmeyen 2013 öncesi mezunlardan devir almak zorunda bırakılıyor. Bu konuda bir düzenleme olmadığı için istenilen ücretler çok uçuk ücretler olup bu durum suistimal ediliyor.

Yeni mezun eczacıların diğer tercihi olan Eczacı Yerleştirme Sistemi (EYS) sistemi ise eczanesini devreden eczacılar tarafından suistimal edilen bir diğer konu. EYS nüfus kriterine uygun olarak eczane eksiği olan yerlerde eczane açmak için zorunlu yapılması gereken yardımcı eczacılık süresi biten eczacıların başvurabildiği ve puanlarına göre eczane açmaya hak kazandıkları bir sistem. Bu sistemde eczacıların, meslekte geçirdikleri yıllara ve çalıştıkları konumun katsayısına göre puan aldıkları ve yüksek puanı olan kişilere eczane açmada öncelik verilmesini sağlıyor. Eczanesini devreden eczacılar, ardından EYS sistemine tekrar eczane açmak için başvuruyor ve bu şekilde hem para kazanıyor hem de yeni mezun eczacıların eczane açmasını imkansız hale getiriyorlar.

YENİ MEZUN ECZACILAR TALEPLERİ İÇİN BİR ARAYA GELDİ

Bu sorunlar karşısında bir araya gelen genç eczacılar ilk olarak eczacı odalarına ve TEB'e toplu bir şekilde mail atarak taleplerini dile getirdiler. Ancak çoğu eczacı odası maillerine dönüş yapmadı ve TEB'den de bir geri dönüş sağlanmadı. Bunun üzerine X platformunda belirli aralıklarla tweet atarak taleplerini dile getiren eczacılar önümüzdeki hafta belirledikleri temsilciler aracılığıyla TEB ile yüz yüze bir görüşme gerçekleştirmeyi planlıyor.

Eczacıların talepleri arasında ise 25 yatağa 1 eczacı olacak şekilde hastanelere eczacı istihdamının yapılması, İl, İlçe Sağlık, SGK, TİTCK gibi kurumlara eczacı istihdamlarında kontenjan artışının sağlanması, hastane ve diğer kamu kuruluşlarında eczacının olması gereken yerlerde eczacının istihdam edilmeyerek başka meslek gruplarının istihdam edilmesinin önüne geçilmesi, kamudaki eczacı ve diş hekimlerinin katsayılarının arasındaki fark haksızlığının önüne geçilerek Eczacı katsayılarının yeniden revize edilmesi, Her aile sağlığı merkezine de bir eczacı olacak şekilde eczacıların istihdam edilmesi, Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı’na (EUS) ek alanların açılması (onkoloji, geriatri, pediatri vb.) ve EUS’ta atama kontenjanların arttırılması, mezun olan uzman eczacıların sisteme entegre edilmesi ve aile sağlığı merkezleri, cezaevleri, kanser araştırma merkezleri gibi alanlarda eczacı istihdamının artırılmasını içeriyor.

ÖNCEKİ HABER

Harabelerde: Yıkıma rağmen sanatla direnişe devam edebilmek

SONRAKİ HABER

Fernas Madencilik işçilerine jandarma müdahalesi: 5 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa