30 Ağustos 2024 19:55

Fernas Madencilik işçilerine jandarma müdahalesi: 5 gözaltı

Soma'da işten çıkarılan maden işçilerinin eylemine asker müdahalede bulundu. Müdahale sırasında 5 kişi gözaltına aldı.

İşçilere yapılan müdahalenin ekran görüntüsü.

Paylaş

Manisa'nın Soma ilçesinde Fernas Madencilik tarafından işletilen madende işten çıkarılan işçilerin maden önündeki eylemi 5'inci gününde devam ediyor. Maden önünde eylem yapan işçilere destek amacıyla alana gelmek isteyen işçi ailelerinin önü askerler tarafından kesildi ve ailelerin alana geçişine izin verilmedi.

Aileler ve işçiler bir süre barikat önünde bekledikten sonra, madenin önüne yürümek için harekete geçti. Bu esnada işçilere ve ailelere saldıran askerler, Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, sendika Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, 2 maden işçisi ve 1 maden işçisinin eşini gözaltına aldı.

"YETER ARTIK"

Asker saldırısı sırasında fenalaşanlar olurken, barikat önünde ilk müdahaleleri yapıldı. Fenalaşan bir madenci yakını, askere "Yeter artık" diye seslenirken, Fernas Madencilk şirketinin AKP Batman Milletvekili olan sahibi Ferhat Nasıroğlu'na da "Hiç mi utanmanız yok. Bize karşı sizi yolluyorlar. Benim çocuklarım işe gidecek, neyle gidecek. Nerede o milletvekiliniz, buraya gelsin" diye tepki gösterdi.

"HAKKIMIZI İSTİYORUZ"

Bağımsız Maden İş Yöneticisi Ali Sögüt de "Gözaltına alırlar 1 saat sonra bırakırlar. Gerekçeleri yok. Tek gerekçeleri, kanuna mukavemet etmemiz. Hangi kanuna? Patronun kanuna mı? Evet onlara mukavemet ettik. Biz hakkımızı istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"BİZİ DEĞİL ONLARI ALIN"

İşten çıkarılan işçilerden bir isi "Benim tek bir gün bile devamsızlığım yoktu. Bizi sendikaya üye olduğumuz için işten çıkardığını itiraf etti. Ama siz bizi durduruyorsunuz. Sendikal hakları engellemenin 3 yıl cezası var. Onları alın" diyerek kendilerini gözaltına alan askerlere tepki gösterdi. İşçi kendisine "Ben devletim sana inanıyorum" diyen askere de "Devlet biziz. İnanıyor olsan bizim arkamızda dururdun" cevabını verdi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Eczacılıkta işsizlik büyüyor

SONRAKİ HABER

Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu’ndan 1 Eylül’e çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa