31 Ağustos 2024 07:34
Son Güncellenme Tarihi: 31 Ağustos 2024 08:04

Evrensel'in manşeti | Ücretli köle fuarı

İşçi arayanlar İstanbul'da ‘İstihdam Fuarı’nda buluştu. Ancak fuar adeta ucuza çalışacak işçi arayan şirketlerin av sahasına döndü.

Fotoğraf: İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Paylaş

İşçi arayanlarla, emeğini arz edenler ‘İstihdam Fuarı’nda buluştu. “18-50 yaş arasındakilere yeni kariyer fırsatı" şiarıyla düzenlenen fuar, angaryaya katlanacak, yoğun mesaiye itiraz etmeyecek, ucuza çalışacak işçi arayan şirketlerin av sahasına döndü! Hükümet de bütün bir emek rejimini bu anlayışa göre düzenleyecek adımlarını hızlandırdı!

HEM MUHASEBECİHEM DE HAMAL

İstanbul TÜYAP Kongre Merkezinde gerçekleştirilen fuara katılıp form dolduran yüzlerce kişi aynı şeyleri söyledi: “Teklif edilen ücret çok düşük, talep edilenler çok ağır.” Durumu yöneltilen sorularla özetlediler: ‘Muhasebe işlerini bitirdiğin zaman kamyonların yüklenmesine yardım edebilir misin?​’, ‘3 vardiya çalışıp, gönüllü mesaiye kalabilir misin?​’

GÖRÜLDÜ Kİ MESELE İŞ BEĞENMEME DEĞİL

İŞ başvurusu yapanların anlattıkları, “İş beğenmiyorlar, işçi bulamıyoruz” sözünü geçersiz kıldı: ‘Ağır şartlarda çalışan şoförüm, kurumsal firma iyi olur diye geldim, fırsat diye asgari ücret teklif ettiler’, ‘Milyarlarca liralık satış yapan bir ilaç firmasının teklifi sadece asgari ücret’,  ‘Kalifiye CNC operatörü arıyorlar, geldim, teklif ettikleri ücrete zor bulurlar.’

GENÇ İŞSİZLER USANMIŞ…

Fuar katılımcılarının çoğu genç işsiz; usanmış ve bıkmış sözler sıralıyorlar: “O kadar başvurudan kaçını alacaklar ki sıra bana gelsin.” Üniversite mezunlarının, ‘beyaz yakalı’ olma umudu sukutuhayale uğradı. Çoğunun yurt dışına gitme fikri perçinleşti. Nedenleri can yakıcı: “Yurt dışında iş bulabilirsem en azından insan muamelesi görürüm.”

CEP HARÇLIĞINA KAMU İŞÇİLİĞİ

Kamuda ‘Haftada 3 gün gitmeli’ ve ‘Cep harçlığı ödemeli’ iş gücü programı başlatılacak. Ücretler de İşsizlik Fonundan ödenecek. Özgür Müftüoğlu, “Esnek ve güvencesiz çalışma yardım gibi gösterilmek isteniyor; uygulama ile düzenli çalışan kamu personeli, güvencesiz ve çok ucuza çalışan bir işsizlik ordusuyla ikame etmek isteniyor” dedi.

EMEKLİLİK YAŞINI 70’E ÇIKARACAKLAR!

Hükümet emeklilik sistemini değiştirmek için de harekete geçti. Değişiklik, ‘Emeklilik yaşını 70’e yükseltmek’, ‘tamamlayıcı emeklilik’ söylemiyle ‘Emekliliği paralı hale getirmek’ gibi hedefler içeriyor. AKP’li Abdullah Güler, hazırlıklarını, “Ülkede çok fazla emekli var, emeklilik sisteminin çökmemesi için buna mecburuz” iddiasıyla savundu.

YENİLGİ Mİ?

İşçi sınıfı yengi ve yenilgilerle dolu bir süreci yaşıyor ve deyim yerindeyse “el yordamı”yla ilerlemeye çalışıyor. Diğer taraftan işçi sınıfı bu süreçte önemli deneyimler yaşadı, tecrübe biriktirdi. Böylesi dönemler işçiler bakımından deneyimlerinden öğrendikleri ölçüde “bilinç sıçramaları” yaşadıkları dönem özelliği taşırlar. Bu nedenle işçi hareketi içinde boydan boya işçilerin kendi deneylerinden öğrenmelerini sağlayacak bir aydınlatma faaliyeti örgütlenmesi/yürütülmesi geleceğin belirlenmesi bakımından tayin edici olacaktır.

ŞER ÜÇGENİ

İşçi hareketindeki bilinç ve örgütlenme cephesindeki yaşanan eksiklik ve bununla bağlantısı içinde sendikal bürokrasinin işlevi ve sendikal harekette sağladığı tahakküm. Dolayısıyla işçi hareketinin sıkıştırıldığı cendereyi parçalayıp çıkabilmesi ve ileriye dönük adımlar atabilmesi için pergelin sivri ucunu tam da bu noktaya sermaye hükümet ve sendikal bürokrasinin oluşturduğu “şer üçgeni”ne saplamak gerekir.

ÖNCEKİ HABER

Göç İzleme Derneği ve birçok kişinin mal varlığı donduruldu

SONRAKİ HABER

Bahçelievler Devlet Hastanesine silahlı saldırı: 2'si hasta yakını 5 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa