31 Ağustos 2024 13:17

Foça'da "Barış için Belgesel" film günleri başlıyor: Barış filmleri gelir iklim değişir

Ramis SAĞLAM
İzmir

Savaşın, ırkçılığın ve nefretin diline karşı, barışın ve kardeşliğin sesi 1 Eylül'de sanatla yükselecek. Foça'da Barış Kadınları'nın düzenlediği "Barış için Belgesel Film Günleri"nin adresi, Foça Kalesi'ndeki Beş Kapılar Amfi Tiyatro olacak.

Foça Barış Kadınları'nın düzenlediği etkinlik, "Barış Bildirisi"nin okunmasıyla başlayacak.

Gösterilecek filmler arasında; Fatma Çelik, Aylin Kızıl, Serpil Polat, Gülşin Ketenci ve Serra Akcan'ın birlikte yönettiği "Di Şopa Dengan De - Seslerin İzinde", Nefin Dinç'in "Öteki Kasaba", Görkem Dalgıç'ın "İsimsiz" ve Tahsin İşbilen'in "İzmir'in Müzikal Belleğinde Kaybolan Türler" bulunuyor.

YOLUNUZU FOÇA'YA BARIŞ ETKİNLİĞİNE DÜŞÜRÜN

Foça Barış Kadınları'nın barışın birleştirici, dayanışmacı ve güçlendirici doğasına vurgu yapan Film Günleri'nde "Dayanışma" teması ön plana çıkarılacak. Film günleri kapsamında 8 film izleyici ile buluşurken, "Foça Hafıza Yürüyüşü" ile etkinlik serisi son bulacak.

Barış Kadınları adına gazetemize yapılan açıklamada, "Dünyanın barışa, kardeşliğe hasret olduğu günümüzde düzenlediğimiz 'Barış için Belgesel Film Günleri' çok daha önemli bir ses olacak. Sadece Foçalıları değil, tüm barışseverleri; yolu düşen, yolunu düşüren herkesi bekliyoruz." denildi.

BELGESELLERİN ORTAK DİLİ; BARIŞ

Film günlerinde izleyiciler, son dönemin önemli gündem konularını belgesellerde irdeleme şansı bulacak. "Di Şopa Dengan De - Seslerin İzinde" belgeselinde Âşık Leyli ve Dengbêj Gazin, birlikte aşk, barış, dostluk dolu ortak hikâyelerin sözlerine yürekten ses verirken; "Öteki Kasaba"da biri Türkiye'de, diğeri Yunanistan'da bulunan iki kasabanın insanlarını tanıyacak. "İsimsiz" belgeselinde Afganistan'dan Türkiye'ye göç eden Muhammed'i, göç ettiği ülkenin insanlarının gözünden izlerken; "İzmir'in Müzikal Belleğinde Kaybolan Türler"de İzmir'in dillere destan eğlence hayatına ve müzik kültürüne yolculuğa çıkacak. "Her Cumartesi" belgeselinde 1995'ten bu yana her Cumartesi günü Galatasaray Meydanı'nda çocuklarını arayanların yanına oturulurken, "Sepetteki Diyalog" belgeseli Kovid-19 günlerinin izolasyon günlerindeki insan yanımıza değinecek. "Kezi/Saç Örgüsü" belgeselinde ise kendi kendine okuma yazma özgürlüğüne tanıklık edilecek.

BARIŞ FİLMLERİ FOÇA'YI KUCAKLAYACAK

Üç gün sürecek etkinlik serisinin ilk günü, 1 Eylül Pazar günü saat 20.50'de Foça Beş Kapılar Amfi Tiyatro'da gerçekleşecek. Dört kısa filmin gösterileceği ilk gün, amfi tiyatronun büyülü akustiğinde Serap Tamay ve İsmet Tezcan'ın barış şarkılarıyla son bulacak.

İkinci günün adresi de Beş Kapılar Amfi Tiyatro olacak. Yakın zamanda uluslararası ödüller kazanan 2024 yapımı "Shalom/Salaam/Peace" belgeseli gösteriminin ilk filmi olurken, ardından üç kısa film gösterilecek.

FİLM YÖNETMENİ İLE SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞECEK

Belgesel gösterimlerinin ardından "Shalom/Salaam/Peace" belgeselinin yönetmeni Alexia Tsouni ve Türkiye Vicdani Ret İzleme İnisiyatifi Temsilcisi Merve Arkun'la kısa bir söyleşi gerçekleşecek.

Söyleşide belgeselle ilgili tartışmalar yapılacak. İbranice, Arapça ve İngilizce'de barış anlamına gelen belgesel, 2023-24 savaşı sırasında İsrail ve Filistin'de çekildi. İsrail ve Filistin'deki (hem Gazze hem de Batı Şeria) olayların yanı sıra, işgal karşıtı / Siyonist karşıtı İsraillilerin hareketi ve baskılarını, İsrailli işgal karşıtı aktivist Sahar Vardi'nin paralel anlatımıyla sunuyor.

FOÇA HAFIZASINA YOLCULUK

"Barış İçin Belgesel Günleri"nin 3. gününde "Foça Hafıza Yürüyüşü" ile tarihi bir yolculuğa çıkılacak. 3 Eylül'de sabah 08.30'da Kavala Kafe'den başlayıp Beş Kapılar'da sonlanacak yürüyüşte, Foça'nın unutulan/hatırlanan "Karataş" hafızası konuşulacak.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et