31 Ağustos 2024 14:03

Cumartesi Anneleri: Zorla kaybettirme insanlığın utancıdır

Uluslararası Zorla Kaybedilenler Günü’nde adalet taleplerini yineleyen Cumartesi Anneleri, zorla kaybettirmenin insanlığın bir utancı olduğunu belirterek, bu utancı silmek için mücadele çağrısı yaptı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Cumartesi Anneleri/İnsanları, gözaltında kaybedilen ve katledilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle bin 14’üncü kez, Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Karanfiller ve kaybettikleri yakınlarının fotoğrafını taşıyan Cumartesi Anneleri’nin eylemine çok sayıda hak savunucusu katıldı. Bu hafta ki eylemde, 30 Ağustos Uluslararası Zorla Kaybedilenler Günü’ne dair açıklama yapıldı. 

Gözaltında kaybettirilen Murat Aslan’nın kardeşi Fatma Aslan, “30 Ağustos aynı zamanda kayıp yakınları ile dayanışmanın da çağrısıdır. Zira uluslararası insan hakları içtihadına göre kaybedilen kişinin akıbetinin karanlıkta bırakılması ailesi için işkence olarak değerlendirilir. Yaşadık, tanık olduk biliyoruz: Faillerden hesap sorulmamasının kayıp yakınları üzerinde, çıplak şiddet kadar yıkıcı bir etkisi vardır. Gözaltında kaybetme eyleminin hukuken suç olduğunun tespiti ve cezasız bırakılmayacağı güvencesi, kayıp yakınları üzerindeki yıkımı azaltır; yaralarının iyileşmesine katkı sunar” ifadelerini kullandı.

“FAİLLER CEZALANDIRILMIYOR”

Gözaltında kaybedilenlerin faillerinin cezalandırılmadığına dikkat çeken Aslan, “Oysa tanıklara, belge ve delillere rağmen, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra bedenleri ıssız yol kenarlarında, kimsesiz mezralarda veya asit kuyularında bulunan ya da hiç bulunamayan kayıplarımızla ilgili başvurularımız, kayıtlara ‘soyut iddialar’ olarak geçirildi. Bu inkar siyasetinin yarattığı cezasızlık sonucu, gözaltında kaybetme emrini verenler, suçu icra edenler ve suça göz yuman yetkililer, yargılanmadılar. Kayıpların akıbetlerini açığa çıkaracak, fail ve sorumluları cezalandıracak adli süreçler işletilmedi, gerçeklerin ortaya çıkması engellendi” diye belirtti.

“VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Gözaltında kaybedilenleri aramaktan vazgeçmeyeceklerini belirten Aslan, “Tüm baskılara göğüs gererek adalet hakkını, hakikat hakkını ve ihlallerin tekrarına karşı toplumun güvencelere sahip olma hakkını savunmakta ısrar edeceğiz. Bir kez daha hatırlatıyoruz; zorla kaybetme bütün insanlığın utancıdır. Bu utancı yeryüzünden silmek için mücadele etmek onur sahibi her insanın görevidir” dedi.

KIRBAYIR: YILLARDIR ADALET İSTİYORUZ

Açıklamanın ardından gözaltında katledilen Cemil Kırbayır’ın kardeşi Mikail Kırbayır, “Bizler yıllardır bu barikatların önünde adalet istiyoruz. Annelerimiz 1995’ten bu yana ısrarla çocuklarının akıbetini aradı, bulamadan da yaşamlarını kaybettiler. Bu karanfilleri Cumartesi Anneleri ve tüm kayıplarımız için” ifadelerini kullandı. 

Açıklamadan sonra meydana karanfiller bırakıldı. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Amedspor maçına JİTEM'ci Yeşil maskeleriyle giden Sakaryasporlulara soruşturma

SONRAKİ HABER

MEB’in öğüdü İzmir köfte, gerçekler ekmek arası peynir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa