31 Ağustos 2024 15:01

Gözaltına alınan madencilere avukat yasağı

Soma'da işten çıkarılan madencilere destek için yürüdükleri sırada gözaltına alınan sendika yöneticisi ve madencilere avukat yasağı getirildi.

Fotoğraf: Bağımsız Maden-İş

Paylaş

Manisa’nın Soma ilçesinde AKP’li Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait Fernas Madencilik'te çalışırken Bağımsız Maden İşçileri Sendikası'na üye olduktan sonra işten çıkarılan işçilerin maden önündeki eylemi 6'ncı gününde devam ediyor. İşçilerin bir kısmı maden önünde nöbetteyken, bir kısmı da Soma Millet Bahçesi'nde bekliyor. Millet Bahçesi’ne "Fernas patronu Ferhat Nasıroğlu mecliste yasa yapıyor, iş yerinde yasa çiğniyor" pankartı asıldı.

GÖZALTINDALAR

Dün gözaltına alınan Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Gökay Çakır, sendikanın Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu ve 2 maden işçisi ise halen gözaltındayken, madenci yakını Reyhan Topuz ise dün ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Millet Bahçesi'nde açıklama yapan sendika avukatı Mert Batur, dün gözaltına alınanların bugün adliyeye getirilmeleri gerektiğini belirtti. Gözaltındakilerin durumunu sormak için ilçe emniyetine ve adliyeye gittiklerini aktaran Batur, "Kendileriyle avukat görüşü dahi yapılmasına izin verilmiyor. Bunun savcı talimatıyla yapıldığı söylendi. Adliyeye gittiğimizde savcının kendisi yoktu. Adliye güvenliğine ‘madencileri ve sendika avukatlarını adliyeye dahi sokmayın’ diye talimat verildiğini öğrendik. Herhangi bir karar olmaksızın telefonlarına el konuldu ve gözaltı süresinin uzatılabileceğine dair bilgi yayılmış durumda. Öncelikle savcı beyi uyarıyoruz; bizi sınamasın. Biz bu eylemde yola çıkarken sonuç ne olursa olsun kazanacağız diye yola çıktık. Biz burada 3-5 tane madenci değiliz, bütün Soma halkı arkamızda" ifadelerini kullandı.  

"SORUNU ÇÖZMEK ZORUNDASIN"

Jandarma ve emniyetin de kendilerine gelen yasadışı emirlere uymaması çağrısında bulunan Batur, "Bu onları da suçlu konumuna getirecek. Bu emirleri nihayetinde verdiğini bildiğimiz Ferhat Nasıroğlu, sen bir vekil olarak Mecliste oturuyorsun, Anayasayı, TCK'yi çiğnedin. Şimdi de burada talimat verebildiğin, savcı ve kolluk eliyle ailelerin karşısına dikiliyorsun. Sana bu hakkı vermiyoruz. Sana yenilmeyeceğimizi ve bütün haklarımızı alana kadar mücadelede olduğumuzu söylüyoruz. Buradan barolara ve milletvekilerine de sesleniyoruz. Burada, mecliste oturan bir vekil tarafından hukuk çiğnendi. Arkadaşlarımızın 24 saat içinde, yani 16.00'de serbest bırakılması gerekir. Eğer serbest bırakılmazlarsa olabilecek her şeyin sorumluluğunun bu çağrıya yanıt vermeyen yetkililerde olduğunu bilsinler. Asla geri adım atmayacağız" diye konuştu.

"SADECE ADALET İSTİYORUZ"

Dün gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Reyhan Topuz ise eşinin Fernas Madencilik'te çalıştığını ve uzun zamandır sorun yaşadığını aktardı. Topuz şunları söyledi: "Fernas'ta sosyal hakların geri gelmesini, diğer maden işletmeleri ile aynı olmasını istiyoruz. Biz aslında çok şey istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz." (MA)

ÖNCEKİ HABER

Samsun'da mevsimlik işçilerin kaldığı binaya saldırıyla ilgili 3 kişi yakalandı

SONRAKİ HABER

1 Eylül öncesi barış çağrıları: Barış mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa