31 Ağustos 2024 17:15

Rus gazeteci 8 yıl hapse mahkum edildi | CPJ: Derhal serbest bırakın

Rus Gazeteci Sergey Mikhaylov'un “sahte haber” suçlamasıyla sekiz yıl hapse mahkum edildi. Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Mikhaylov’un derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Ekran görüntüsü 'The Moscow Times'ın Youtube hesabından alınmıştır

Paylaş

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Rus Gazeteci Sergey Mikhaylov'un “sahte haber” suçlamasıyla sekiz yıl hapse mahkum edilmesini kınadı ve derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı.

CPJ'nin Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Gulnoza Said; Gazeteci Sergey Mikhaylov'un Rus yetkililerin 'sahte haber' olarak adlandırdığı suçtan 8 yıl hapse mahkum edilmesini, “Kremlin'in, gazetecilerin 2022'de Rus işgali altındaki Bucha'da gerçekleşen sivil katliam hakkında gerçeği söylemesinden korktuğunun bir başka işareti” olarak tanımladı ve “Rus yetkililer Mikhaylov ve bağımsız gazetecileri kovuşturmayı bırakmalı” dedi.

‘YANLIŞ BİLGİ YAYMAK’TAN SUÇLU BULUNDU

Bağımsız Sibirya Gazetesi “Listok”un Yayıncısı Sergey Mikhaylov; Telegram kanalı ve web siteleri aracılığıyla, sivillerin öldürülmesi ve Ukrayna şehirlerindeki sivil altyapının yıkılması hakkında haberler hazırlamıştı. Bunun üzerine “Rus ordusu hakkında güvenilir bilgi kisvesi altında bilerek yanlış bilgi” yaymaktan suçlu bulunmuş ve nisan 2022'de tutuklanmıştı.

Geçtiğimiz cuma günü görülen davada, Sibirya Altay Cumhuriyeti'nin başkenti Gorno-Altaysk'taki şehir mahkemesi tutuklu bulunan Gazeteci Mikhaylov’u 8 yıl hapse mahkum etti. Mahkeme ayrıca Mikhaylov'un serbest bırakıldıktan sonra dört yıl boyunca gazeteci olarak çalışmasını ve web sitelerini yönetmesini yasakladı.

Gazeteci Mikhaylov kararı temyiz etmeyi planlarken, suçlamaları reddetti ve mahkemeye “Rus-Ukrayna savaşı hakkında gerçeği ortaya çıkarmak”, “Rusları devlet propagandasından korumak” ve “Savaş kayıplarının sayısını azaltmak” istediğini söyledi.

YASA SONRASI TUTUKLANAN İLK GAZETECİLERDEN

Rusya devlet medya düzenleyicisi Roskomnadzor, şubat 2022'de Listok'un web sitesini engellemiş ve kolluk kuvvetleri Mikhaylov'un tutuklandığı gün kuruluşun yazı işleri ofisine ve birkaç çalışanın evine baskın düzenlemişti.

Mikhaylov, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından mart 2022’de çıkarılan “Ordu hakkında sahte haber yayınlamayı yasaklayan” yasa kapsamında tutuklanan ilk gazetecilerden biriydi.

Rusya, gazetecilerin en kötü 4. hapishanesi konumunda. Rusya’da CPJ'nin cezaevindeki gazeteciler sayımında 1 Aralık 2023 itibarıyla, Mikhaylov da dahil olmak üzere, en az 22 gazeteci hapisteydi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan’ın danışmanından sosyal medyada iktidarı eleştirenlere tehdit!

SONRAKİ HABER

Savaşların gölgesinde ‘Dünya Barış Günü’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa