01 Eylül 2024 05:03
Son Güncellenme Tarihi: 01 Eylül 2024 07:46

Evrensel'in manşeti | Dünya yangın yeri barış hemen şimdi

Sıcak çatışma alanları yayılıyor, silah harcamaları rekor kırıyor. Dünya her gün barışa daha fazla ihtiyaç duyuyor.

Harita: Evrensel

Paylaş

Dünyada sıcak çatışmanın yaşandığı yer sayısı 56’yı buluyor; bu sayı 2. Dünya Savaşı’ndan sonra gelinen en tepe noktayı yansıtıyor. Rusya ve Çin ile Batı emperyalizminin nüfuz savaşları dünyayı kan gölüne çevirirken ‘kabus’ senaryoları gündemde: “Üçüncü dünya savaşına mı gidiyoruz?​” Türkiye ise NATO çizgisinde yayılmacı emellerini sürdürme derdinde. Ülkede, bölgede ve dünyada barış, ekmek ve su gibi acil ihtiyaç!

KARA TABLO

1 Eylül Barış Günü’nde dünya savaş altında! Başta Ukrayna, Rusya, Filistin, Suriye, Lübnan, İran, Irak, Yemen açık savaş alanına dönerken çatışmasız tek bir kıta bile kalmadı! Küresel askeri harcamalar 2.5 trilyon dolar ile rekor düzeye ulaşırken, harcamalar arttıkça savaşlar ve yoksulluk da tırmanıyor.

ÜLKE ATEŞTE

Türkiye’nin, jeopolitik konumu çatışmaların yaşandığı, egemenlik mücadelesinin kızıştığı bölgelerle yakın ilişki içinde. İktidarın ‘önleyici politika’ söylemli yayılmacılığı ülkeyi ateşe atıyor. ABD ile süren ortak tatbikatta görüleceği üzere NATO çizgisindeki bu politikanın ‘milli çıkar’larla ilgisi yok.

EMEĞİ VURUR

Barut kokusunun nefeslere karıştığı yakın ve uzak coğrafyalardan sızan, sadece silah tutanlarla sınırlı kalacağını düşündüğümüz savaş gerçekliği, üniforma giyenlerin dünyasını aşan zararlara yol açıyor. Savaşın gölgesinde hayatı çekilmez kılınan emekçiler açısından barışın önemi büyük.

BARIŞ ELZEM!

Batılı emperyalistler ile Rusya-Çin arasındaki gerilim, ‘3. dünya savaşı mı’ dedirtiyor; İsrail’in Filistin’e saldırısı ‘Bölgesel savaşı tetikler mi’yi sorduruyor. Hükümet fetihçilik, militarizm, savaş seviciliği yapıp Kürt sorununda çatışmacı tutum alıyor. Ülkede, bölgede, dünyada barış yakıcı bir talep!

GÜNÜMÜZDE SAVAŞIN KAYNAĞI EMPERYALİZMDİR

Mustafa Yalçıner’ın yazısı sayfa 6’da

 

GAZETECİLİĞİ S-400’LERLE AYNI KUTUYA MI KOYALIM?

Ceren Sözeri’nin yazısı sayfa 8’de

ÖNCEKİ HABER

Dilruba’ya ilişkin tartışmalar sürüyor | Çelik ‘nefret söylemi’dir dedi, Zengin ‘üzgünüm’ demesini bekledi

SONRAKİ HABER

Özel, Tayfun Kahraman'ın eşi ve kızını ziyaret etti: "Kötü muamele hakkında suç duyurusunda bulunacağız"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa