31 Ağustos 2024 23:09

Kayyuma karşıtı nöbet İstanbul’da final yaptı: Mücadele sürecek

Kayyıma karşı Şişhane Meydanı’nda başlatılan nöbet 76’ncı gününde final yaptı. Eylemde konuşan DEM Parti’li Ömer Öcalan, kayyım politikalarına karşı her alanda mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri tarafından Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasına karşı 8 Haziran'dan bu yana Beyoğlu'na bağlı Şişhane Meydanı’nda sürdürülen nöbet eylemi 76’ncı gününde final yaptı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Ömer Öcalan, Celal Fırat ve Özgül Saki’nin yanı sıra siyasi parti, sendika, kurum ve kuruluş temsilcileriyle beraber yüzlerce yurttaşın katıldığı final nöbetinde, “Kayyum defol” tişörtü giyilerek alana girişler yapıldı.

Kürtçe, Türkçe, İngilizce, Arapça yazılı “Colemêrg ya me ye” ve “Diren Hakkari, İstanbul seninle” pankartının açıldığı eylemde “Bijî berxwedana Colemêrg”, “Her yer Hakkari, her yer direniş”, “Kayyım gidecek biz kalacağız”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Bijî berxwedana zindanan” sloganları yükseldi. 

“BARIŞ AYDINLIK, SAVAŞ KARANLIKTIR”

Yurttaşların büyük bir coşku ve Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekmesiyle başlayan eylem, ardından kurulan serbest kürsüyle devam etti. Serbest kürsüde söz alan DEM Parti Gaziosmanpaşa İlçe Eşbaşkanı Mahmut Halis, Şişhane Meydanı’nda yürüttükleri kayyım karşıtı nöbet eylemi sonlansa da kayyım politikalarına karşı mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

Halis, yarın 1 Eylül kapsamında Kadıköy İskele Meydanı’nda düzenlenecek eyleme de çağrı yaptı.

“SANDIK DEYİP İRADEMİZİ GASBEDİYORLAR’

Hakların Demokratik Kongresi (HDK) Halklar ve İnançlar Komisyonu Eşsözcüsü Mustafa Can ise, “Bazen büyük kötülükler büyük iyilikleri doğururmuş ya işte o dönemdeyiz. İnsanlar 76 gündür burada durmadan, ‘kayyım gidecek biz kalacağız’ diyorlar. Ben bir Türküm ve Alevi’yim ama Kürtlerin halayları ve zılgıtlarını yasaklayanlar benim cemevim için de cümbüş evi diyorlar. Tekçiliği dayatanlar karşısında birlik olacağız. Birbirini ezmeden ve yok etmeden bir ülke yaratma hayalimiz var ve bu hayalimiz sürüyor. Bizi ancak biz tek bir yumruk olarak kurtulabiliriz” dedi.

Kürsüde söz alan Göç İzleme Derneği (GÖÇİZDER) üyesi Abdullah Kılıç ise, İçişleri Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı imzasıyla dernekleri hakkında verilen mal varlığının dondurulması kararına tepki göstererek, “Bu girişimler karşısında geri adım atmayacağız ve çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

YÜKSEKDAĞ’IN MESAJI OKUNDU

Ardından Kobane Davası kapsamında Kocaeli Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın nöbet eylemine gönderdiği mesaj okundu. Yüksekdağ’ın konuşmasının ardından yüzler hep bir ağızdan, “Jin jiyan azadi sloganı attı.

“HANGİ VİCDAN KAYYUMU KABUL EDER?​”

Yüksekdağ’ın okunan mesajının ardından söz alan DEM Parti Urfa milletvekili Ömer Öcalan,  alanda bulunanları selamlayarak konuşmasına başladı. Hakkari halkının iradesinin tanınmadığını söyleyen Öcalan, “Hangi vicdan bunu kabul eder. Burası İstanbul ve gidip mesela İstiklal Caddesi’ne halka mikrofon uzatıp demokrasiyle kazanılmış bir belediyeye kayyım atanabilir mi’ diye sorun. Herkes buna karşı çıkacaktır. Faşist rejim Kürt halkının iradesini kabul etmiyor ama biz hakikat mücadelesini yürütenler olarak demokrasi için mücadelemizi yürütmeye devam edeceğiz” dedi.

“KURBANLIK KOYUN DEĞİLİZ”

Öcalan, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Kürt halkı seçti diye bu halkın seçme ve seçilme hakkını elinden alıyorlar. Yine devamında Kürtçeye dönük ambargo uygulayıp halay çekenleri gözaltına alıyorlar. Türkiye’de yaşayan hiçbir halk ve inanç grup bunu kabul etmemeli ve bunun karşısında durmalı. Biz direnişi güçlü bir gelenekten geliyoruz. Bize bir tokat atana da cevabını veririz. Çünkü halkımız bu faşist rejimin kurbanlık koyunu değildir. Üzerimize geleni demokrasi çerçevesinde gerekli cevabı vermeye devam edeceğiz."

DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz ise, 12 Eylül darbesini düzenleyen Kenan Evren, 1990’ların failleri Mehmet Ağar, Tansu Çiller’i tarihin çöp sepetine gönderdikleri gibi AKP-MHP iktidarını da göndereceklerini ifade etti.

Eylemde DEM Parti’nin 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne dair yazılı açıklaması alanda okundu. Okunan metnin ardından nöbet eylemi alkış ve zılgıtlarla 76’ıncı gününde sonlandırıldı. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Paris 2024 Paralimpik Oyunları: Öznur Cüre Girdi altın madalya kazandı

SONRAKİ HABER

"GÖÇİZDER'İ baskılarla fiilen kapatmaya çalışıyorlar"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa