01 Eylül 2024 14:10

"Ordu Korgan'da, Maden arama sondajına hayır"

Ordu'nun Korgan'a bağlı ve Aybastı Perşembe yaylasını da olumsuz etkileyecek olan sondaj çalışmasına tepki gösterildi.

Fotoğraf: Ordu/Evrensel

Paylaş

Ordu'nun Korgan sınırlarında ve Aybastı Perşembe Yaylası'nı da olumsuz etkileyecek olan madenin işletmeciliğinin sondaj çalışmasına tepki gösterildi.

Taşzemin İnşaat Madencilik Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından başlatılan sondaj için daha önce Ordu Valiliği Mera Kurulu olumsuz karar vermişti. Şirketin Enerji Bakanlığına yeniden başvurusu üzerine yeniden toplanan Mera Kurulu bu kez sondaj ve yol çalışmasını uygun gören karar verdi. Bu karara Ordu Çevre Derneği, Ordu İdare Mahkemesine Mera Kurulunun ikinci kararının iptali için yürütmeyi durdurmalı dava açtı.

Ordu Valiliği Mera Kurulu sondaj yapılması uygun degildir kararını ikinci kararla değiştirmiş ve şirketin sondaj ve yol çalışması yapmasına izin vermesi üzerine şirket turlarda sondaj araç gereklerini yaylalara getirerek çalışmalara başladılar. Maden işletmeciliği başlarsa Korgan'ın Çobantepe, Taşkesiği, Kabatuzla, Keçiören, Adatepe yaylalarıyla Aybastı ilçesi Perşembe Yaylası zarar görecek.

Korgan Aybastı Yaylaları Platformu, maden çalışmasıyla Korgan yaylasının ve Aybastı Perşembe Yaylası'nın zarar göreceğini, meralanın kullanılmaz hale geleceğini ve hayvancılığın olumsuz etkileneceğini belirtti. Platform, sondajın iptal edilmesi için Aybastı Perşembe Yaylası'nda toplanarak alana gitme çağrısı yaptı.

Korgan Aybastı Yaylaları Platformu, Ordu Çevre Derneği, Türkiye Ormancılar Derneği Temsilciliği, Ordu Sağlıklı Yaşam ve Eğitim Derneği, Korgan Muhtarlar Derneği, DİSK Emekli Sen temsilcileriyle, CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, Kabataş Belediye Başkanı Bülent Güney, Korgan Belediye Başkanı Sait Korgan, parti, dernek temsilcileri, Korganlılar ve Aybastılılar Perşembe Yaylası'nda toplandılar.

Yaklaşık 400 kişi sondaj alanına giderek çalışmayı durdurdu. Şirket görevlisine tepki gösteren halk karotları parçaladı. Milletvekili, Belediye başkanları, halkın tepkisi sonrası çalışma durduruldu. (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bayraklı’da orman statüsü kaldırıldı: 375 hektar yapılaşmaya açıldı

SONRAKİ HABER

Doğu Almanya’da eyalet seçimleri: Binlerce kişi AfD’yi protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa