01 Eylül 2024 14:24

Doğu Almanya’da eyalet seçimleri: Binlerce kişi AfD’yi protesto etti

Almanya’nın doğusundaki Thüringen ve Saksonya eyaletlerinde eyalet seçimleri yapılıyor. Anketlerin ırkçı AfD’yi işaret ettiği bölgede dün ırkçılığa karşı eylemler yapıldı.

Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Paylaş

Ali ÇARMAN
​​​Erfurt

Almanya’nın doğusundaki Thüringen ve Saksonya eyaletlerinde eyalet seçimleri yapılıyor. Anketlerin ırkçı AfD’yi işaret ettiği bölgede dün ırkçılığa karşı eylemler yapıldı.

Almanya’nın Thüringen ve Saksonya eyaleti seçimleri bugün yapılıyor. Irkçı ve göçmen karşıtı politikalarıyla bir tehdit unsuru olmaya devam eden AfD’ye karşı gösteriler de son güne kadar devam etti. Irkçılığa karşı birlikte yaşamı savunanlarca yapılan gösterilere Erfurt’ 7 bin, Leipzig’de 12 bin ve Dresden’de 11 bin kişi katıldı.

Stuttgart’tan üç otobüs ile Erfurt eylemine katılmak için cumartesi günü yola çıktık. Özellikle şehrin girişinde birkaç kez polisin keyfi tutumuyla karşılaştık. Miting saat 14.30’da tren istasyonu önündeki alanda başladı. Burada yapılan konuşmaların ardında şehir merkezine doğru yürüyüş başladı.

Dört bin kişinin katıldığı eylem boyunca “Faşizme karşı hep birlikte, Naziler defolsun, (AfD lideri) Höcke bir faşist, 1933’ü unutmayalım ve yaşasın uluslararası dayanışma” sloganları atıldı.

Erfurt Dom Meydanına akan binlerce antifaşist AfD’ye olan tepkilerini gösterirken aynı alanın yüz metre uzağında AfD’nin Eyalet Başbakan Adayı Björn ile partinin başkanı Alice Weidel’in konuşmacı oldukları miting yapıldı. Bu gösteriye ise 1300 kişi katıldı.

Dom Meydanındaki 4 bin kişi ıslık, alkış ve sloganlarla ırkçı partinin propagandasını engellemeye çalıştı. Mitingin ardından antifaşist gençler yeniden şehir merkezinde bir yürüyüş gerçekleştirdi.

ÖNCEKİ HABER

"Ordu Korgan'da, Maden arama sondajına hayır"

SONRAKİ HABER

Balıkesirli balıkçılar sezonu açtı: Başkan Akın, sezonun ilk mezatını yönetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa