01 Eylül 2024 14:36

Bölgeden 328 kurumdan 1 Eylül mesajı: Çözüm için sorumluluk alınmalı

Bölgeden 328 emek, demokrasi ve meslek örgütü, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Diyarbakır'da barış deklarasyonu açıkladı: "Artık yeter, amasız ve fakatsız barış diyoruz."

Fotoğraf: Amed Emek ve Demokrasi Platformu

Paylaş

Diyarbakır’da bölgeden 328 emek, demokrasi ve meslek örgütü, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla hazırladıkları barış deklarasyonunu Dağkapı Meydanı’nda (Şêx Seîd Meydanı) açıkladı. Açıklamada, “Artık yeter, amasız ve fakatsız barış diyoruz” denildi.

Açıklamayı Amed Emek ve Demokrasi Platformu adına okuyan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, insanların en temel amacının korkudan uzak, güven içinde ve onurlu bir şekilde yaşamak olduğunu belirtti. Savaşların olmadığı bir dünyada, barış içinde yaşamanın temel bir hak olduğunu hatırlatan Eren, “Ancak uluslararası toplumun gözleri önünde dünyanın birçok yerinde savaşlar, çatışmalar ve şiddet olayları bütün acımasızlığı ve yıkıcılığıyla devam etmektedir. Sadece son 10 ayda Filistin’de gerçekleşen saldırılarda 40 binin üzerinde insan yaşamını yitirmiştir. Saldırılardan her zaman olduğu gibi en çok çocuk ve kadınlar etkilenmiştir. Bütün bu olumsuzluklara rağmen yaşanılabilir bir dünya için savaşlara karşı barış hakkımızı ısrarlı şekilde savunmaya devam etmeliyiz” diye belirtti.

"ÇÖZÜM UMUDU VARLIĞINI KORUYOR"

Savaş, çatışma ve şiddetin yarattığı yıkım ve acıyı fazlasıyla yaşamış bir toplum olarak barışın gerekliliği ve öneminin farkında olduklarını söyleyen Eren, “Geçmiş yıllarda Kürt meselesinin demokratik çözümüne yönelik başlatılan ve toplumun büyük bir önem atfederek desteklediği süreçler, maalesef toplumsal beklentiler doğrultusunda neticelenemedi. Yeniden başlayan çatışmalar, operasyonlar ve şiddet olaylarına rağmen, toplumun tüm kesimlerinde barışı önceleyen, diyalog ve müzakereyi esas alan bir çözüm sürecine dair beklenti ve umut hâlâ güçlü şekilde varlığını korumaya devam etmektir” ifadelerini kullandı.

"MECLİS SORUMLULUK ALMALI"

Diyarbakır’da şubat ayında bir araya gelen emek ve demokrasi örgütü temsilcilerinin Kürt sorununa dair tespit ve çağrıda bulunduğunu hatırlatan Eren, şunları belirtti:

“Ülkedeki demokratik gelişim konusundaki sıkışmışlığın ve yaşanan ekonomik krizlerin, Kürt meselesinin çözümsüzlüğündeki ısrarla ve devam eden güvenlikçi politikalarla doğrudan ilintili olduğu tespiti yapılarak; yeni bir çözüm iradesinin oluşması gerektiği, silahların susması, aktörlerin rollerinin önündeki engellerin kaldırılması ve özellikler TBMM’nin bu can yakıcı meselenin çözümü konusunda sorumluluk üstlenmesi çağrısı yapılmıştır.”

"GÜVENLİKÇİ POLİTİKALAR KÜRT MESELESİNİ DERİNLEŞTİRİYOR"

On yıllardır süregelen şiddetin, silahlı operasyonlar ve güvenlikçi yaklaşımların Kürt meselesini çözmekten ziyade derinleştirdiğini dile getiren Eren, “Güvenlikçi politikalarda ısrarın da toplumsal barışa ve birlikte yaşam iradesine zarar verdiği fazlasıyla deneyimlenmiştir” diyerek, son günlerde Kürt kültürü ve diline yönelik baskılara değindi.

Eren, "Kürtçe parçalar eşliğinde halay çekenlerin örgüt propagandası iddiası ile gözaltına alınması, tutuklanması ve cezalandırılmasının Kürt meselesi bağlamında çözümü, kollektif sosyal ve siyasal haklar içinde tanımlamaktan kaçınan ve salt ‘bireysel hak ve özgürlüklerin’ tanınması olarak geçmişten bugüne yorumlayan ve gören anlayışın ne kadar yanıldığını bir kez daha göstermiştir” diye belirtti. 

"ÇATIŞMAZLIK ORTAMI İÇİN AMASIZ, FAKATSIZ…"

"Barış için amasız ve fakatsız artık yeter diyoruz" ifadelerini kullanan Eren, “Barışın Türkiye’nin en önemli ve öncelikli gündemi olması gerektiğini, bu nedenle barışın yeniden konuşulduğu bir sürecin inşa edilmesi için tüm sorumlular ile temasa geçmeyi topluma ve ülkeye karşı bir görev ve sorumluluk olarak görmekteyiz. Bu çerçevede haklı ve güçlü bir şekilde Kürt meselesinin barışçıl ve demokratik çözümüne yönelik çatışmasızlık ortamının sağlanması için tüm aktörleri, toplumsal ve siyasi dinamikleri üzerine düşen sorumluluklarının gereğini yerine getirmeye bir kez daha davet ediyoruz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Darbedilen mahpusun kardeşi: Can güvenliği yok

SONRAKİ HABER

'Pişmanlığı' reddeden 32 yıllık mahpusların tahliyesi 4 kez engellendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa