01 Eylül 2024 17:28

Erdoğan Rixos Tersane İstanbul’un açılışına katıldı: Bizim için yerli yabancı yatırımcı ayrımı yok

Erdoğan, 49 yıllığına kiralanarak Hazine arazisi üzerinde inşa edilen Rixos Tersane İstanbul'un açılışına katıldı. Projenin sahipleri Fettah Tamince ve eski AKP’li Milletvekili Abdulkadir Kart...

Fotoğraf: TCCB 

Paylaş

Haliç Port kapsamında inşa edilen Rixos Tersane İstanbul’un açılış törenine yapıldı. 49 yıllığına kiralayarak Hazine arazisi üzerinde inşa edilen Tersane İstanbul’un açılışına katılan Erdoğan, projenin sahibi Fettah Tamince’yi tebrik ederek “Bizim için yerli yabancı yatırımcı yok. İş dünyasına destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

Açılışa katılan Erdoğan, “Otelin şehrimize, ülkemize ve Rixos ailesine hayırlı olmasını diliyorum. Fettah Tamince'yi önemli yatırımları için tebrik ediyorum. 2 bin 27 metrekare etkinlik alanına sahip olan otelimiz toplantılar için de cazip hale gelecek ve Türkiye'nin tanıtımına katkı sağladığını görüyoruz. Rixos camiasını yürekten kutluyorum. Sermayenin renklere ayrıldığı, iş dünyasında da imtiyazlıların tahakküm kurduğu eski anlayışa son verdik. Bizim için yerli yabancı yatırımcı yok, katma değer sağlayan yatırımcı vardır. İş dünyasına destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

ABDULKADİR KART DA ORTAK OLDU

İçinde Haliç Tersanesinin bulunduğu bölge için hazırlanan İstanbul Haliç Yat Limanları ve Kompleksi için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 7 Ekim 2016’da ÇED olumlu kararı verdi. Yap-İşlet- Devret modeliyle hazırlanan proje kapsamında, 70 yat kapasiteli 2 adet yat limanı, 1 adet Şehir Hatları Vapur İskelesi, 2 adet Geçici Yanaşma-Yolcu Transfer İskelesi inşa edildi. Ayrıca toplam oda kapasitesi 700 olan 3 adet 5 yıldızlı otel projesi inşa edildi. Ofis binaları, ticari üniteler, dini tesis, yeme içme alanları, kongre ve kültür merkezi, sinema vb. eğlence merkezleri yapıldı.

Hazırlanan Haliçport projesinin ihalesini Rixos Otelleri’nin sahibi, Zaman gazetesinin eski ortağı Fettah Tamince aldı.

Önce Katarlıların ortak olduğu belirtilirken daha sonra ise eski AKP’li Milletvekili Abdulkadir Kart, adı Tersane İstanbul olarak değişen projeye ortak oldu. Rize’de vekillik yapan Kart, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a en yakın isimlerden.

ASL İnşaat’ın sahibi Abdülkadir Kart’ın uzun bir süre boyunca Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ankara Keçiören’de aynı apartmanda oturduğu ve kapı komşusu olduğu da biliniyor.

Kart, kamu ihalelerinin de gediklilerinden. İstanbul Büyükşehir Belediyesinden de AKP döneminde önemli miktarda ihale alan Kart’ın AKP’nin gözde müteahhitleri Cengiz ve Kalyonla da ortak yatırımları var. Kart’ın ASL İnşaat Şirketi, 2012 ile 2022 yılları arasında kamudan toplam 5 milyar 397 milyon TL değerinde 22 ihale aldı.

VATANDAŞLIK ALMAYA UYGUN!

Ancak projede herhangi bir konut yapımına ilişkin bir ifade yer almıyordu. BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre Yap-işlet-devret modeliyle hazine arazisine lüks konut yapılamamasına ve proje dosyalarında yer almamasına rağmen vatandaşlık vaadiyle konut satışları başladığı duyuruldu. 49 yıl işletme hakkı verilen projedeki üniteler aslında konut vasıflı değil. Apart ve arazisi kamuya ait. Buna rağmen sosyal medyada ve kendi sitelerinde 660 konutun satışına başladığı duyurulurken fiyatları 740 bin dolar ile 6 milyon 714 bin dolar arasında değişiyor. Fiyatlar güncel kur ile 23 milyon 162 bin TL ile 193 milyon 246 bin TL'ye karşılık geliyor.

BÜYÜK ÇAPLI KENTSEL DÖNÜŞÜM

Kendilerine ulaşılan Tersane İstanbul satış temsilcisi, konutların vatandaşlık başvurusu için uygun ve tapuların hazır olduğunu öne sürdü. Konut satın alanların 8 Şubat 2066'ya kadar üst hakkı olduğunu belirten temsilci, “Projemiz - yap, işlet, devret olarak yapılmıştır. Rixos 2017 yılında 49 yıllık kiraladı bu araziyi" dedi.

GÜL KÖKSAL: ZENGİNLER İÇİN KURALSIZ YÜRÜTÜLÜYOR

Gazetemiz yazarı ve Haliç Dayanışması Aktivisti Gül Köksal, açılışla ilgili gazetemize şu değerlendirmede bulundu: 

"Haliç Tersanesi’ndeki dönüşüm 30 yıldır sürüyor. Haliç Tersanelerinin, Camialtı ve Taşkızak Haliçport Projesi adı altında usulsüz olarak Tamince’ye verildi. Açılan davalar zaman zaman kazanılmasına rağmen halen devam ediyor. Arkeolojik değeri olan aynı zamanda endüstri siti olarak koruma altında olan bir bölge. Haliç tersanelerini bütünü 15. yüzyıldan günümüze kalmış en önemli endüstri alanlarından. 1/5000’lik planlarda bu alanın işleviyle korunması ibaresi yer alıyor. Buna rağmen usulsüz olarak, meslek odalarının açtığı davalara rağmen devam ediyor. Projenin ilk adı Haliç Port’tu. 2019’da Erdoğan adını Tersane İstanbul olarak değiştirdi marka yaratmak için. Oysa Haliç Dayanışması olarak biz bu projeyi 'Tersanesiz İstabul' olarak nitelendiriyoruz. Buradaki dönüşüm çok hızlı bir şekilde, bu alanın yapılarının niteliklerini dikkate almadan ilerliyor. Çoğunlukla sadece cepheleri tutularak, binalar neredeyse yeniden yıkıp yeniden inşa edilerek yapılıyor. Yasal izinler alınmadan sürdürülüyor. Hali hazırda koruma kurulunda onay almamış projeleri var ama uygulamaları sürüyor. Bugün de açılışı yapıldı." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Fransa: Macron ne yapmaya çalışıyor?

SONRAKİ HABER

Narin 12 gündür bulunmadı: Elbise ve bez parçaları inceleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa