01 Eylül 2024 18:27

1 Eylül | Ankara: Savaşa karşı barış mücadelesini büyütelim

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla düzenledikleri açıklamada "Savaşa karşı barış mücadelesini büyütelim" çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Sakarya Caddesinde bir araya geldi. Kürtçe ve Türkçe yapılan açıklamada konuşan KESK Ankara Dönem Sözcüsü Mehmet Aydoğdu, NATO'dan çıkılması, askeri üslerin kapatılması ve Kürt halkına yönelik savaş politikalarına son verilmesi taleplerini dile getirdi.

Açıklamaya DEM Parti milletvekilleri, KESK, İnsan Hakları Derneği (İHD), TTB, SES, Ankara Kadın Platformu, Emek Partisi (EMEP), DEM Parti ve TİP dahil çok sayıda siyasi parti ve kitle örgütünün temsilcileri katıldı.

Açıklamada "İş, barış, özgürlük", "Nehirden denize özgür Filistin", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Jin, jiyan, azadî", "Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak", "Savaşa hayır, barış hemen şimdi", "Katil ABD, Ortadoğu'dan defol", "Katil ABD, işbirlikçi AKP", "Emperyalistler, işbirlikçiler, 6. Filo'yu unutmayın" sloganlarını atıldı. Islık ve zılgıtların yükseldiği açıklamaya yaşam hakkı savunucuları da "Köpekleri değil katilleri topla" dövizleriyle katıldı.

YÜRÜYÜŞ ENGELLENDİ

Yüksel Caddesi'nden Sakarya Caddesi'ne yapılması planlanan yürüyüşe polis izin vermedi.

Sakarya Caddesi'nde bir araya gelen kitle adına Türkçe açıklamayı KESK Ankara Dönem Sözcüsü Mehmet Aydoğdu okudu.

"BARIŞ HEMEN ŞİMDİ"

Barışın tüm ötekilerin düşü olduğunu ifade eden Mehmet Aydoğdu, "Umudu örgütlemek isteyenler yönünü barıştan hiç çevirmedi. Barış düşü büyüdü, küçüldü; sesini kıstı, haykırdı. Tam yok oldu dendiğinde yeniden doğdu. Haykırdı: Barış hemen şimdi" ifadelerini kullandı.

Emperyalistlerin yükselttiği savaş siyaseti karşısında eşitlik, özgürlük ve barış mücadelesini büyütme sözüyle bir arada olduklarını ifade eden Aydoğdu, "Emperyalist güçler derin kriz içinde ve bu krizi savaş ve çatışma politikalarıyla aşmaya çalışıyorlar. Savaşların, şiddetin ve yıkımın en büyük nedeni, emperyalist güçlerin tüm dünyayı tahakküm altına alma hırsı ve enerji kaynaklarını kontrol etme arzusudur" dedi.

"FİLİSTİN'DE SOYKIRIM YAŞANIYOR"

Ortadoğu ve Ukrayna başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde savaş ve çatışmaların, İsrail'in Filistin'de sürdürdüğü soykırım ve işgalin devam ettiğini söyleyen Aydoğdu, şunları kaydetti:

"Emperyalizm dünya genelinde ve özellikle Ortadoğu'da bitmeyen çatışmalarla, insanlığı yeni bir dünya savaşının, kitlesel ölümlerin ve açlık krizinin eşiğine getiriyor. Siyonizm eliyle Filistin işgalini derinleştiriyor, Filistin'de apaçık bir soykırım yaşanıyor. Emperyalizm ve siyonizm, çıkarları için Filistin başta olmak üzere bölgemizi de çatışmalar, savaşlar, kıyım ve kırımlar sarmalına sürüklüyor. Bugün barış, Filistinli gençlerin sapanlarında, emperyalizmin topyekûn yenilgisinde, ezilen halkların direnişindedir."

"İHTİYACIMIZ BARIŞTIR"

9-11 Temmuz'da toplanan NATO zirvesine dikkat çeken Aydoğdu, "Zirvenin sonucu, emperyalist savaş siyasetine ve iş birlikçiliğe devam kararlılığı oldu" diye konuştu.

"Bu toprakların onurlu barışa ihtiyacı var" diyerek konuşmasına devam eden Aydoğdu, "Irak, Suriye ve Libya'ya yönelik askeri müdahaleler güvenlik kaygılarımızı artırıyor, ekonomik kaynaklarımız tükeniyor. Türkiye mülteci sorunu yaşıyor. Toplumsal ihtiyacımız barıştır" dedi.

"İKTİDAR BÖLGESEL VE KÜRESEL BİR SORUN HALİNE GELMİŞTİR"

AKP-MHP ittifakının ayakta durmasının koşulunun savaş, çatışma ve gerginlik olduğunu ifade eden Aydoğdu, "Erdoğan-Bahçeli tahakkümünü derinleştirmek için toplumu kutuplaştırıyor. Bir tarafta faşizmi kurumsallaştırmak isteyenler var, bir tarafta ise bu sürece direnen demokrasi güçlerinin mücadelesi ve barış talebi var! İktidar, sadece Türkiye halklarının değil Ortadoğu halklarının da geleceğini tehdit eden politikalarıyla bölgesel ve küresel bir sorun haline gelmiştir. Ülkemizde demokrasinin, eşitlik ve özgürlüklerin önündeki en büyük engelin Kürt sorununun çözümsüz bırakılmasıdır" diye konuştu.

Aydoğdu, "AKP-MHP iktidar bloğu, Kürtlerin, Türklerin, Alevilerin, Yezidilerin, Süryanilerin, Sünnilerin, Romanların, Lazların, Rumların Ermenilerin, Pomakların, Çerkeslerin, emeklilerin, depremzedelerin, çocukların, doğanın, hayvanların, kadınların, gençlerin, işçilerin, öğrencilerin, işsizlerin, öğretmenlerin, engellilerin, yoksulların, çiftçilerin, yani cümle âlemin toplumsal barış talebine kulaklarını kapatmış ve bu toplumsal kesimlerin geleceğini cehenneme cevirmiş durumdalar! Bizler, silahların sustuğu, komşularıyla barış ve dostluk içinde yaşayan bir ülke istiyoruz. Sınırları içinde yaşayan farklı inançların, kültürlerin, kimliklerin barış içinde kardeşçe yaşayabildiği bir ülke istiyoruz" dedi.

TALEPLER

Ardından Ankara Emek ve Demokrasi Güçlerinin atılmasını talep ettiği adımlar sıralandı:

  • Türkiye'nin emperyalist savaş siyasetinin parçası olmasına son verilsin.
  • NATO'dan çıkılsın, askeri üsler kapatılsın.
  • Savaş maliyetleri halkın sırtına yüklenemez. Halkın kaynakları savaşa değil kamusal hizmetlere ayrılsın. 
  • Kürt halkına yönelik savaş politikalarına son verilsin.
  • İsrail ile olan tüm ilişkiler kesilsin.
  • Ülkemizi Avrupa'nın göçmen deposu haline getiren politikalara ve göçmen düşmanlığına son verilsin.

"SAVAŞIN KARŞISINDA SESİMİZ DAHA BÜYÜK OLACAKTIR"

Açıklamanın ardından metnin Kürtçesi okundu. DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Hülagü de kısa bir konuşma yaparak savaş karşısında barış mücadelesinin büyütülmesi gerektiğini ifade etti. "Savaş çığlıkları atanlara karşı barışın sesi daha büyük olacaktır. 1 Eylül sadece bir tarih değil, barışa olan inancımızı yenilediğimiz bir gündür" dedi. (Ankara/ EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hayvan hakları savunucuları Yenikapı’dan seslendi: Yasayı geri çek!

SONRAKİ HABER

Mimar Gül Köksal: Koruma altında olması gereken alanda usulsüz çalışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa