01 Eylül 2024 21:58

İsrail'de ateşkes talebiyle bir günlük grev kararı alındı

İsrail'in en büyük işçi sendikası Hisdatrut ateşkes çağrısıyla bir günlük grev kararı aldı. İsrail Maliye Bakanı greve katılacakları maaş kesintisi ile tehdit etti.

Fotoğraf: Saeed Qaq/AA

Paylaş

İsrail'de ülkenin en büyük işçi sendikası Hisdatrut, hükümetin ateşkes ve esir takası anlaşması konusundaki isteksizliğini eleştirerek yarın için genel grev ilan etti. İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, grev çağrısına katılanların maaşlarının kesileceği tehdidinde bulundu. 

İsrail'in en büyük işçi sendikası Hisdatrut, Gazze Şeridi'nde İsrailli 6 esirin cansız bedenine ulaşılmasının ardından hükümetin ateşkes ve esir takası anlaşması konusundaki isteksizliğini eleştirerek "2 Eylül Pazartesi günü ülke çapında genel greve gideceğini" duyurdu.

Grev kapsamında İsrail'in dünyaya açılan kapısı niteliğindeki Tel Aviv'in Ben-Gurion Havalimanı'nda yerel saatle 08.00'den itibaren uçuşların durdurulacağı bilgisi paylaşıldı.

İsrail genelinde yeme içmeye yönelik işletmeler, sinema salonları ve eğlence mekanları ise esir ailelerine destek için pazar akşamından itibaren kepenk kapatacaklarını duyurarak müşterilerine greve katılmaları çağrısında bulundu. Bazı belediye ve yerel yönetimler de aynı şekilde ülke genelinde greve katılacağını duyururken hukuk firmaları eylemlere katılanlara destek olacağını açıklamıştı. Ülke genelinde anaokulu ve kreşler, gün boyunca tatil olurken okullarda yarım gün eğitim yapılacağı belirtildi.

İsrail ordusu, bugün Gazze'deki çatışmalar sırasında İsrailli esirlere ait 6 ceset bulduğunu açıkladı. Gazze’de tutulan İsrailli esirlerin ailelerinin oluşturduğu platform, "son olarak Gazze-Mısır sınır hattındaki Philadelphi Koridoru'nda işgali sürdürmekte ısrarı eden ve esir takası anlaşmalarını baltalayan Başbakan Binyamin Netanyahu'yu" 6 İsrailli esirin ölümünden sorumlu tutuyor. Netanyahu ise hükümetin kalan esirlerin serbest bırakılması için bir anlaşmaya varmada kararlı olduğunu iddia ederek anlaşmaya varılmamasında suçu Hamas'a attı.

MALİYE BAKANI MAAŞ KESİNTİSİYLE TEHDİT ETTİ

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, ülkenin en büyük işçi sendikasının "Gazze'de anlaşma" talebiyle genel grev çağrısına katılanların maaşlarının kesileceği tehdidinde bulunarak işçileri işe gitmeye çağırdı. Smotrich, sosyal medya paylaşımında, sendika yönetimini "İsrail'in iş gücünü temsil etmektense Hamas'ın çıkarını gözetmekle" suçladı. Smotrich, "hazineye pazartesi greve katılanların maaşlarının kesilmesi yönünde talimat verdiğini" duyurdu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da eyalet seçimleri: ‘Protesto partileri’ kazandı, hükümet partileri kaybetti

SONRAKİ HABER

Kalamış'ta sokak hayvanları öldürüldü: Sorumlular hızla tespit edilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa