BRICS, Suriye ve İran’a askeri müdahaleye karşı
Güney Afrika’nın Durban kentinde düzenlenen BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) zirvesi sonrası yayınlanan ortak bildiride, İran ve Suriye’ye askeri müdahaleye karşı olunduğu açıklandı.Suriye’de insani durumun ve güvenliğin giderek kötüleştiğine dikkat çekilen deklarasyonda, “Sur
Suriye’de insani durumun ve güvenliğin giderek kötüleştiğine dikkat çekilen deklarasyonda, “Suriye krizinin çözümünde Cenevre Mutabakatı’nın temel alınması gerekiyor. Suriye’de geçiş süreci sadece Suriye halkının tüm kesimlerinin dâhil olacağı siyasi bir süreçle sağlanabilir. Suriye’nin toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına saygı duyulması gerekiyor” denildi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Arap Birliği’nin çalışmalarının desteklendiği belirtilen açıklamada, tüm taraflara insani yardımların sağlanması konusunda yardımcı olmaları çağrısı yapıldı. İran’a yönelik herhangi bir askeri operasyonun kabul edilemez olduğuna değinen BRICS ülkeleri, “İran nükleer sorununu müzakere etmekten başka yol yok. Tek taraflı yaptırımlar ya da askeri müdahalenin tehlikeli sonuçları konusunda endişe duyuyoruz” hatırlatmasında bulunuldu. İran’ın barışçıl amaçlı nükleer programını desteklediklerini kaydeden BRICS ülkeleri, Tahran’a da Uluslararası Atom Enerji Ajansı ile diyalog halinde olma çağrısı yaptı.
BANKA KURUYORLAR
Güney Afrika'da düzenlenen “BRİCS ve Afrika: Sanayileşme, entegresyon ve kalkınma için ortaklık” temalı 5. BRICS toplantısında “BRICS Kalkınma Bankası” kurulmasına karar verildi. Üye ülkelerin koyacakları sermaye ve bankanın merkezi gibi konuların gelecek BRİCS zirvesine kadar karara bağlanmasında anlaşıldı.
İlk defa Afrika kıtasının ev sahipliği yaptığı BRİCS, öğleden sonra birçok önemli Afrika liderinin katılması ile BRİCS-Afrika Birliği zirvesine dönüştü.
Üye ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla BRİCS’in gündeme ticari ilişkilerin yanında uluslararası Suriye gibi çatışma alanları girdi.Suriye ve İran’a her türlü dış müdaheleye karşı olunduğu, BM’nin kararlarına uyulması gerektiğinin altı çizildi.
BRİCS zirvesinin en önemli maddesini Dünya Bankası’na alternatif düşünülen “BRİCS Kalkınma Bankası” oluşturdu. Zirvenin başladığı Salı günü sabahı bir araya gelen üye ülkelerin maliye bakanları sermaye ve yer konusunda anlaşamamıştı. Bugün ise liderler önümüzdeki 5 yılda 4.5 trilyon dolarlık altyapı ihtiyacı için kredi sağlanması amacıyla kurulacak banka için resmi adımların atılmasına karar verdi. Kalkınma bankasının yanında, olası kur farkı risklerine karşı BRİCS Rezerv Düzenleme Kurulu oluşturulacağı ifade edilirken, BRİCS İş Konseyi’nin uluslararası ticari riskleri önlemeye hizmet edeceği ifade edildi. Ayrıca zirvede alına kararların nasıl uygulanacağının tartışılması için BRİCS Think-Thank Konseyi kurulmasına karar verildi. (DIŞ HABERLER)