02 Eylül 2024 06:40

Evrensel'in manşeti | Kabus zili

Yeni eğitim öğretim yılı bugün başladı. Ancak Şimşek programıyla artan yoksullaşma ve uygulanan kamuda tasarruf paketi yeni eğitim öğretim yılını veliler için kabusa çevirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yeni eğitim ve öğretim yılı bugün okul öncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencilerinin ders başı yapmasıyla başlıyor. Sadece kayıt için binlerce lira zorunlu “bağış” yapan veliler okul masraflarını karşılama telaşında. Toplu alışveriş yapan yok, en ucuzunu bulmak için market market geziyorlar.

İSTEDİKLERİNİ ALAMIYORUZ

Ankara Sincan’da markette görüştüğümüz bir veli “80 yapraklı defterin en ucuzu 25 lira.” diye yakınıyor. Bir başkası “peluşlu kalemleri ve renkli renkli şeyleri beğenir” diye çocuğuyla değil tek başına gelmiş. Bir diğeri “Çocukları istediklerini alamıyoruz. Şartlar ortada. Ama velilere de yazık” diyor.

AYAKKABIYA EL GİTMİYOR

Giyim alışverişine çıkmış 2 çocuk annesi bir veliyle konuşuyoruz. Eşi asgari ücretli, kendisi gündelik işlere gidiyor: “Geçen sene zoru atlattık diyordum ama bir şey değişmemiş. Her şey çok pahalı. Yeni okul ayakkabısı almaya elimiz gitmiyor. Çocuk okutmak zor. Velilerin korkulu rüyası.”

VELİYE ‘KAMUDA TASARRUF’ YÜKÜ

Eğitim Sen Ankara 4 No’lu Şube Başkanı Gülhan Şimşek, kemer sıkma politikasının masrafları katlayacağı uyarısında bulundu: “Bu yıl temizlik için İŞKUR elemanı görevlendirilmeyeceği söyleniyor. Temizlik giderleri, spor malzemeleri, fotokopi, tahta kalemi… Okullarda içme suyu ve yemek de velinin cebinden.”

16 bin 745 lira

En kısa mesafe için 9 aylık servis ücreti

3 bin lira

Devlet okullarında okul forması maliyeti

5 bin lira

Kayıtta istenen en düşük zorunlu ‘bağış’

MESEM CEHENNEMİ 17 SAAT ÇALIŞMA

İBRAHİM ve Salih amca çocukları, 17 yaşındalar. Berber çıraklığı, garsonluk derken yolları MESEM’e düşmüş. Tuzla’da yedek parça üreten bir atölyede çalışıyorlar. Aynı işi yaptıkları işçi 30 bin TL alırken kendilerine üç kuruş veriliyor: “İşe giriş saatimiz belli çıkışı bilmiyoruz, çalıştığımız en uzun süre 17 saat.”

CEVDET YILMAZ HARÇLIK DEĞİL HESAP VERMELİ

ÖNCEKİ HABER

Velilerin korkulu rüyası: Yeni eğitim dönemi

SONRAKİ HABER

MESEM’li çocuk işçiler: Giriş saatimiz belli, çıkışımız meçhul; rekorumuz 17 saat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa