02 Eylül 2024 12:07

DFG: Ağustos ayında 6 gazeteci tehdit edildi, 2 gazeteci saldırıya uğradı

DFG Ağustos Hak İhlalleri Raporu’na göre, 2 gazeteci kötü muameleye maruz kaldı, 6 gazeteci tehdit edildi, 2 gazeteci saldırıya uğradı, 1 gazetecinin haber takibi engellendi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Ağustos Ayı Hak İhlalleri Raporu'nu açıkladı.

Rapora göre; Ağustos ayında 2 gazeteci kötü muamele maruz kaldı, 6 gazeteci tehdit edildi, 2 gazeteci saldırıya uğradı, 1 gazetecinin haber takibi engellendi. Gazeteciler hakkında açılan dava ve soruşturmalara da yer verilen rapora göre; 3 gazeteci hakkında soruşturma, 4 gazeteci hakkında dava açıldı, 1 gazeteciye yargılandığı davada 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi. 35 gazetecinin hala cezaevinde olduğu belirtilen raporda, 16 gazetecinin işsiz kaldığı, 3 programa Radyo ve Televizyon Üst Kurumu (RTÜK) tarafından durdurma ve 2 kanala da idari para cezası verildiği kaydedildi. Ağustos ayında 10 tane de yayın yasağı kararı verildiği vurgulanan raporda, 6 internet sitesi kapatılırken, 401 habere erişim engeli, 88 sosyal  medya içeriğine erişim engeli getirildiği belirtildi.
 
Raporda, Süleymaniye kentine bağlı Seyîdsadik ilçesinde 23 Ağustos’ta gerçekleştirilen saldırıda gazeteciler Gülistan Tara ve Hêro Bahadîn'in yaşamını yitirdiğine yer verildi. Tara ve Bahadîn’in katledilmesine karşı gazetecilerin Diyarbakır'da gerçekleştirdiği eyleme polisin müdahale ettiği ve gazetecilerin darbedildiği belirtildi.

"SANSÜR DEVAM ETTİ"

Raporda, ağustos ayının ikinci gününde milyonlarca kullanıcısı olan Instagram'ın kapatıldığı, şirket ile yapılan görüşmelerin ardından platformun açıldığı anımsatıldı.

Instagram'ın kapatılma sürecinde Roblox’a "çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırdığı" gerekçesiyle erişim engeli getirildiği belirtilen raporda, "Yargının adli tatilde olması nedeniyle yargı alanında bir yargılama olmadığı halde ağustos ayında çok sayıda haber sitesi, X hesabına nöbetçi mahkeme kararlarıyla erişim engeli getirildi. Erişim haberi getirilen çok sayıda haberin, AKP’li isimlere dönük haberler olması ayrı not düşülmesi gereken bir durum. Adeta AKP’li isimlerin yaptıkları yolsuzluklar, hak ihlalleri yargı eliyle sansürlenerek, gerçekler halktan gizlenmek istenmiştir." denildi.

TV'LERE CEZA YAĞDI

Ağustos ayında 401 haber içeriğine erişim engelinin getirildiği, aralarında Mezopotamya Ajansı'nın (MA) olduğu 6 siteye ise tümden erişim engeli getirildiği hatırlatılan raporda, Yeni Yaşam gazetesi ile aralarında gazetecilerin olduğu 88 sosyal medya içeriğine erişim engeli getirildiği kaydedildi. Raporda, RTÜK'ün çok sayıda TV kanalına, yayınladıkları programlardan dolayı para cezası verdiği belirtildi.

35 GAZETECİ CEZAEVİNDE

Ağustos ayında yaşanan diğer hak ihlalleri şöyle:

“2 gazeteci kötü muamele maruz kalırken, 6 gazeteci tehdit edildi. 1 gazetecinin haber takibi engellenirken, 2 gazeteci saldırıya uğradı. 3 gazeteci hakkında soruşturma, 4 gazeteci hakkında dava açıldı. 1 gazeteciye yargılandığı dava 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi. 35 gazeteci hala cezaevinde tutuluyor. 16 gazeteci işsiz kaldı. RTÜK tarafından 3 programa durdurma ve 2 kanala da idari para cezası verildi. 10 tane de yayın yasağı kararı verildi. 6 internet sitesi kapatılırken, 401 habere erişim engeli, 88 sanal medya içeriğine erişim engeli getirildi." (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Onur Yaser Can Davası: 14 yıl sonra işkenceye yargı yolu açıldı

SONRAKİ HABER

Okullar öğrencileriyle birlikte satışa çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa