02 Eylül 2024 13:07

"RTÜK başkanı diyor ki: Odada bir fil var ama siz gözünüzü kapatın"

Gazetemize konuşan RTÜK üyeleri Tuncay Keser ve İlhan Taşcı, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’e tepki gösterdi: “Halkın haber alma hakkına ket vurmak ve tek sesli yayın yapılmasını istiyorlar.”

Ebubekir Şahin | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Gözde TÜZER
İstanbul

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin katıldığı bir televizyon programında, "Sokak röportajlarına düzen getirilecek. YouTube üzerinden haber yapanlar lisans almak zorunda kalacaklar" ifadelerini kullandı. Gazetemize konuşan RTÜK’ün CHP’li üyesi Tuncay Keser “Halkın haber alma hakkına ket vurmak ve tek sesli yayın yapılmasını istiyorlar” derken, RTÜK’ün bir diğer CHP’li üyesi İlhan Taşcı “Çok sesliliği değil tek sesliliği hedeflediğiniz gibi bir sonuç çıkabilir ki bu çok tehlikelidir” ifadelerini kullandı.

ŞAHİN BİR KEZ DAHA ‘ALGI’ DEDİ

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Ekol TV'de Armağan Çağlayan'ın sunduğu "Sorgusuz Sualsiz" programına konuk oldu.

BTK ve Youtube üzerinden sokak röportajlarını “uyardıklarını” ve şimdi de sokak röportajlarına “düzen” getirileceği iddiasında bulunan Şahin “Biz yayınların tamamının denetim yetkisine sahibiz. Devlet sanki acziyet içerisindeymiş gibi algı yaratılıyor. İftira atmayacaklar, yanlış bilgi, doğruluğu tartışılır bilgi veremeyecekler” diye konuştu.

YouTube ile ilgili çalışma yürüttüklerini belirten Şahin şöyle dedi: “Kapatmak için değil, düzene sokmak için uğraşıyoruz. YouTube'da hiçbir içeriğe bugüne kadar müdahale etmedik. YouTube üzerinden haber yapanlar, program yapanlar RTÜK'ten lisans almak zorunda kalacaklar. Cüzi bir rakamla bu verilecek. Lisans süresi 10 yıllık. Her yıl düzenli ödeme yapılıyor”

Gündüz kuşağı ile ilgili çok fazla şikayet alındığını belirten Şahin “Sadece vatandaştan değil, muhalefetten, iktidardan, STK'lardan şikayetler var. Ama bir dizi önlem alacağız. Kanunlar haricinde uyulması gereken ilkeler de olacak” dedi.

ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERME

RTÜK’ün CHP’li Üyesi Tuncay Keser; Youtube’un 6112 sayılı RTÜK kanun kapsamında olmadığını belirterek “Youtube RTÜK’ün denetimi dışında bir alan. Bu konuda bir düzenleme yapılacaksa, bunun yetkili makamı milletvekilleri ve Meclistir. RTÜK Başkanının ‘Biz çalışma yapacağız’ demesi şu andaki hukuku aşan bir değerlendirme çünkü kanun teklifi verilmesi ve milletvekillerine gidilmesi gerekiyor” diyerek hukuki süreci aktardı. Keser ayrıca “Buna dair bürokratların ‘Düzenleme yapacağız’ deme hakkı ve yetkisi yoktur. Aba altından sopa gösterme hakkı hiç yoktur.  Halkın haber alma hakkına ket vurmak ve tek sesli yayın yapmak istiyorlar” ifadelerini kullandı.

RTÜK’ün bir diğer CHP’li üyesi İlhan Taşcı ise Youtube üzerinden yapılan, haber akışlı yayınlarla ilgili RTÜK’ün yetkisi olduğunu ancak bireysel yayıncılarla ilgili bir yetkisi olmadığını söyledi. Taşcı “RTÜK’ün yetkili olduğu alan belli, yasa açıklanmış ve sokak röportajları ile bireysel yayınlar yasa da yok. Yasa internet ortamından haber veya görsel, işitsel içerikli bir yayın akışı olan programlarla ilgili düzenlemeyi içeriyor yasa. Başkanın açıklamasına baktığınızda ‘Sokak röportajlarıyla ilgili yetkimiz var’ diyor. Ama yayınların Youtube üzerinden yapılması, RTÜK denetimine girmesi anlamına gelmez” dedi. 

HEDEF: TEK SESLİ TÜRKİYE

Tuncay Keser “RTÜK’ün şu andaki uygulamalarına baktığımızda ifade özgürlüğünü daraltan, haber alma hakkını engelleyen bir tutum içinde” dedi ve şöyle devam etti: “Baktığınız zaman tek yanlı bir değerlendirme ile belli kanallar cezalandırılıyor. Şimdi aynı bakış açısının diğer sosyal medya mecralarında da hakim kılmak istiyorlar. Olabildiğince tek sesli bir Türkiye hedefi peşindeler. Bugün televizyonda konuşmak yasak, Mecliste konuşmak yasak, şimdi de sokakta konuşmak yasak. Televizyonda konuşursan karartma, Mecliste konuşursan yumruk, sokakta konuşursan engelleme… Türkiye böyle bir cendereye sokulmak isteniyor. İktidarın kontrolünden geçmiş haberlerin yayınlanmasını istiyorlar.” 

KİME GÖRE MİLLİ, KİME GÖRE AHLAKİ…

İlhan Taşcı ise “Bu açıklamalarda bireysel yayıncılarla ilgili ‘Hükümeti eleştiremeyeceksiniz, Cumhurbaşkanına sitem edemeyeceksin, ekonomi ile ilgili git gide derinleşen sorunu dile getiremeyeceksiniz’ demek isteniyor. RTÜK başkanı şunu söylüyor: Odada bir fil var ama siz gözünüzü kapatın” ifadelerini kullandı.

Gazetemize konuşan RTÜK üyesi İlhan Taşcı şöyle devam etti: “Başkan bazen ‘milli ve manevi değerler’ diyor, bazen ‘ahlaki bakış açısı’ diyor… Kime göre ‘milli ve manevi değer’, kime göre ‘ahlaki bakış açısı’? Aynı toplum içindeki hatta aynı aile bireyleri içinde bile manevi değerler farklı olabilir, farklılık gösterebilir. Bu açıklamalar esnek ve istediğiniz yere çekilebilir. Bu aslında düşüncenin ve ifadenin açıklanmasına ket vurmaktır. Çok sesliliği değil tek sesliliği hedeflediğiniz gibi bir sonuç çıkabilir ki bu çok tehlikelidir. Başkan kendisi gibi konulara yaklaşmayan kişi ve kuruluşların hepsinin aynı çuvala doldurmakta beis görmüyor.”

KAÇAK YAYIN YAPAN PLATFORMLAR

RTÜK üyesi İlhan Taşcı internetten yayın yapan platfromların lisanslama sürecinin 3 yıldır devam ettiğini belirterek “Ama lisansını almadan kaçak olarak yayın yapan onlarca platform var. Bunların arasında müzik yayıncıları var, farklı internet ortamından ulusal ve uluslararası aktörler var ve bunların hiçbirinin lisansı yok. Yani kaçak yayın yapıyorlar. RTÜK başkanı sokak röportajları yerine bu kaçak yayın yapan platformların lisanslanma süreciyle uğraşmalı.

ÖNCEKİ HABER

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Kasım Gülpınar YRP'den istifa etti

SONRAKİ HABER

GÖÇİZDER'den mal varlığının dondurulmasına tepki: Çalışmalarımıza devam edeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa