02 Eylül 2024 13:11

Emek Gençliği: Niteliksiz devlet yurtlarına da cemaat yurtlarına da mahkûm değiliz

Kocaeli’de üniversite öğrencilerinin barınma sorununa dair açıklama yapan Emek Gençliği, “Niteliksiz devlet yurtlarına da cemaat yurtlarına da mahkûm değiliz” diyerek, mücadele çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kocaeli Emek Gençliği üniversitelerin açılmasına az bir süre kala öğrencilerin barınma sorununa dair yazılı açıklama gerçekleştirdi. Vali İlhami Aktaş'ın Kocaeli'de üniversiteokuyacak hiçbir gencin barınma problemi yaşamayacağına dair taahhütüne ilişkin Emek Gençliği yurtların niteliğine dair sorular sordu.

Yurtların nitelikli hale getirilmesi için mücadele çağrısı yapan Emek Gençliği, "Niteliksiz devlet yurtlarına da cemaat yurtlarına da mahkûm değiliz. Bizi kurtarabilecek olan bizim birliğimizden başkası değildir” dedi.

KYK YURTLARINA YÜZDE 50 ZAM

Açıklamada, “Geçtiğimiz günlerde Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın çağrısıyla 2024-2025 eğitim-öğretim yılında yükseköğretim öğrencilerinin yurtlarda barındırılmasına ilişkin bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Kocaeli Valisi İlhami Aktaş da katıldı. 28 Ağustos Çarşamba günü Kocaeli Valiliği tarafından toplantı sonuçlarına ilişkin bir açıklama yayınlandı. ‘Kapasitesi yeni yatırımlarla her yıl arttırılan yurtlar ve kamu misafirhaneleri ile her yıl olduğu gibi bu yıl da tüm öğrencilerin barınma ihtiyaçlarının karşılanacağı, Kocaeli'de üniversite okuyacak hiçbir gencin barınma problemi yaşamayacağı’ taahhüt edildi. Bugün ise Türkiye genelinde KYK yurtlarına ortalama yüzde 50 zam yapıldığını öğrendik” denildi.

“ÜNİVERSİTELİLERİN YÜZDE 80'İ KENDİ KADERİNE TERK EDİLDİ”

2024 yılı verilerine göre Kocaeli’de 80 bine yakın kayıtlı üniversite öğrencisinin bulunduğu belirtilen açıklamada, “Bu sene ise yalnızca Kocaeli Üniversitesinde açıklanan 9 bin 480 kontenjana 9 bin 592 öğrenci yerleşti. Böylece Kocaeli Üniversitesinin doluluk oranı yüzde 101,18 oldu. Diğer üniversitelerin 2024 YKS kontenjanlarını da hesaba katarsak, bu sene kentimizde faaliyet gösteren üniversitelerde 100 bine yakın öğrenci eğitim görecek” ifadelerine yer verildi.  

Kocaeli'nin bütün ilçelerindeyse normalde 17 KYK yurdunun bulunduğu hatırlatılan açıklamada, “Bu yurtların kapasitesi 2023'deki verilere göre sadece 19 bin kişi. Üstelik geçtiğimiz hafta deprem yönetmeliğine aykırı olduğu gerekçesiyle Karamürsel ve Kandıra'daki yurtların da kapatıldığını öğrendik. Nitekim, devlet yurtlarının şu an yalnızca 17 bin 848 öğrenciye yetecek kadar barınma olanağı bulunuyor. Bu da Kocaeli'deki üniversitelilerin yüzde 80'inin kendi kaderine terk edildiği anlamına geliyor. Öğrenci evi ve özel yurt ücretleri ise karşılanamaz durumda.

“BU KADAR ÖĞRENCİ NEREDE KONAKLATILACAK?​”

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi;

“Kocaeli Emek Gençliği olarak Kocaeli Valisine soruyoruz: Her yıl yapılan yatırımlardan kast edilen balık istifiyle var olan yurtların kapasitesinin düzenli şekilde arttırılması mıdır? Öyleyse, açık cezaevini aratmayan KYK yurtlarında gençleri yerde yatırmayı mı planlıyorsunuz? Değilse nasıl önlemler alındı? Bu kadar öğrenci nerede konaklatılacak? Niçin attığınız somut adımları da açık bir şekilde paylaşmıyorsunuz? Yoksa yine gençleri cemaat yurtlarına mı peşkeş çekeceksiniz? Taahhüt ettiklerinizin gerçeklerle örtüşmediği ortada.Geçtiğimiz hafta 2 KYK yurdunun gerekli tadilatlar yapılmadığı için kapatıldığı bir kentin valisi olarak, nasıl oluyor da öğrencilere bu kadar açık bir şekilde yalan söyleyebiliyorsunuz?

Bütün sıra arkadaşlarımıza sesleniyoruz: Bu ülkede şirketlerin milyarlarca vergi borcu tek kalemde siliniyor, bu kentte sermaye sahiplerine her türlü imkan sunuluyor, bu iktidar;eğitime harcaması gereken bütçeleri savaşlar için harcıyor. Bu koşullar biz üniversitelilere reva değildir! Eğitim, bu ülkenin geleceği olan bizlere her yönüyle ücretsiz şekilde sağlanması gereken bir haktır. Bugün bu hakkımızı gasbedenler, utanmadan tam tersi bir tablonun varolduğuna bizleri inandırmaya çalışıyor.

Bizi kurtarabilecek olan bizim birliğimizden başkası değildir. Kocaeli Emek Gençliği olarak nitelikli barınma ve ücretsiz eğitim haklarımız için bütün arkadaşlarımızı bir araya gelip mücadele etmeye, Emek Gençliği saflarında örgütlenmeye çağırıyoruz!" (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

GÖÇİZDER'den mal varlığının dondurulmasına tepki: Çalışmalarımıza devam edeceğiz

SONRAKİ HABER

CHP Parti Meclisi tüzük gündemiyle toplandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa