02 Eylül 2024 13:48

Tunus'ta cumhurbaşkanı adayı Ayachi Zammel gözaltına alındı

Tunus'ta ekim ayında yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin adaylarından Ayachi Zammel gözaltına alındı.

Ayachi Zammel | Fotoğraf: @ZammelAyachi/X

Paylaş

Kuzey Afrika ülkesi Tunus'ta cumhurbaşkanı adayı Ayachi Zammel'in gözaltına alındığı açıklandı.

Zammel'in seçim kampanyası ekibinden Mahdi Abdel Jawad, polisin bugün yerel saatle sabah 03.00 sırlarında Zammel'i evinden gözaltına aldığını bildirdi.

Reuters haber ajansına konuşan Abdel Jawad, Zammel'in adaylığına "halk onayında tahrifat yaptığı" iddiasıyla gözaltına alındığını belirterek "Bu mesele saçma bir hal alıyor ve onu seçim dışı bırakmayı amaçlıyor" değerlendirmesinde bulundu.

PROTESTO ÇAĞRISI

Tunus'ta cumhurbaşkanlığı seçimleri 6 Ekim tarihinde yapılacak. Ülkedeki seçim kurulunun seçime katılabilecek adayların nihai listesini bugün açıklaması bekleniyor.

Geçen hafta Danıştay, seçim komisyonunun adaylık başvurusuna itiraz ettiği Mondher Znaidi, Abdel Latif Mekki ve Imed Daimi'nin, seçimde aday olabileceğine karar vermişti.

Seçimde yarışacak diğer isimler arasında ise mevcut Cumhurbaşkanı Kays Said'in yanı sıra Ayachi Zammel ve Zouhair Maghzaoui yer alıyor.

Seçim Kurulu Başkanı Farouk Bouasker ise kurulun nihai aday listesini açıklamadan önce mahkeme kararını ve adaylar konusundaki diğer mahkeme kararlarını inceleyeceğini açıkladı. Bu açıklama ise ülkedeki hak savunucusu ve siyasetçilerin tepkisine neden oldu.

Kurulun bağımsız olmadığı ve tek amacının Said'in seçimi kolayca kazanmasını sağlamak olduğu iddia edilirken, Tunuslu anayasa hukukçuları da seçim kurulunun yüksek mahkeme kararını uygulamak zorunda olduğunu belirtti.

Tunus'taki siyasi partiler ve insan hakları örgütleri, ortak bir açıklama yaparak, seçim merkezi yakınlarında bugün protesto gösterisi yapılması çağrısında bulundu.

Açıklamada, protestonun amacı, yüksek idare mahkemesinin adaylar hakkındaki kararlarının uygulanması ve "keyfi kısıtlamaların" ve caydırıcılığın sonlandırılması taleplerinin dile getirilmesi olarak ifade edildi.

2021 yılında meclisi feshederek tüm yetkileri kendi elinde toplayan Said'in bu hareketi, muhalefet tarafından "darbe" olarak nitelendirilmişti. Said ise "ülkeyi vatansever olmayan kişilere teslim etmeyeceğini" savunmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hacıbektaşlılar altın ve uranyum madenciliğine karşı örgütleniyorlar

SONRAKİ HABER

İspanya ve Yunanistan’ın iki güçlü kadın sesi İstanbul’a geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa