Sarı Kız’dan günümüze Kaz Dağı’nda direniş
12. Geleneksel Pir Sultan Abdal Anma etkinliklerinin ikinci günüde gerçekleştirilen panelde Kaz Dağı’nda ekolojik yıkım ve mücadeleler konuşuldu.
Fotoğraf: Evrensel
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Edremit Şubesi tarafından 12. Geleneksel Pir Sultan Abdal Anma etkinliklerinin ikinci günüde gerçekleştirilen panelde Kaz Dağı’nda ekolojik yıkım ve mücadeleler konuşuldu. Söyleşi de Kaz Dağı’nın halk kültürü ve mitolojideki öneminin yanı sıra özellikle Sarı Kız efsanesi ele alındı.
Söyleşinin kolaylaştırıcılığını yapacak olan Pir Sultan Abdal Derneği Yönetim Kurulu üyesi Hasan Gülüm etkinliğin yapıldığı gün farklı bir zamanda yaptığı konuşma nedeniyle sabahleyin İzmir’deki evinden gözaltına alındığı için programa katılamadı. Gülüm’ün alınan ifadesinin ardından serbest bırakıldığı öğrenildi.
“DOĞA TALANINA KARŞI HALKIN DİRENİŞİ MEŞRUDUR!”
Söyleşide ilk konuşmayı yapan Evrensel Gazetesi İzmir temsilcisi Özer Akdemir, Gülüm’ün konuşmaları nedeniyle gözaltına alınmasının Türkiye’deki demokrasinin geldiği durumu yansıttığını belirterek, “Söz ve ifade özgürlüğümüzü alabildiğine kısıtlayıp, bizi bu tür göz altılarla, cezaevleri ile baskı altına almaya çalışıyorlar ve buna alışmamızı bekliyorlar. Alışmayacağız, bu anti demokratik baskıları kabul etmeyeceğiz!” dedi.
Konuşmasında ülkenin değişik yerlerindeki sermayenin çevre talanı ve bu talana karşı mücadelelerden örnekler veren Akdemir, “Ülkemizin doğası, kültürel varlıklarımız, tarım alanlarımız, sularımız, dağlarımız AKP iktidarında vücut bulan sermaye tarafından yağmalanıyor. Çok korkunç bir doğa tahribatı var her tarafta. Buna karşı yerellerde direnen köylüler, emekçi halkımız da var. Zulmün talanın olduğu yerde direniş haktır, meşrudur, yasaldır” diye konuştu.
Akdemir, Kaz Dağı’nın da özellikle 15-20 yıldır enerji ve maden şirketleri tarafından yağma sofrasına konulduğuna dikkat çekerek, “Bu saldırıları püskürtmek için öncelikle bir olmak, iri olmak, diri olmak lazım. Sonrasında ise kararlı bir şekilde kitlesel verilecek bir halk mücadelesi ile yaşam alanlarımızı koruyabiliriz” dedi.
SARI KIZ NEYİN SİMGESİDİR?
Söyleşinin ikinci konuşmacısı olan Kıymet Erzincan ise Kaz Dağı’ndaki Sarıkız söylencesi ile Anadolu’nun birçok yerindeki Sarıkız söylenceleri arasındaki benzerlik ve farkları anlattı. Erzincan, “Birçok mit ve söylence gibi Sarı Kız da hakiki olayları anlatmaz ama hakikate dair sembolik anlamlarla yüklü. Sarı Kız doğanın döngüsel düzeninde her bir canın bir diğerine muhtaç olduğu bir düzenin simgesidir. Oysa modern dünyanın hiyerarşik piramit düzeninde piramitin tepesinde olduğunu sanan âdemoğlu doğanın bütün canlarını kullanma hakkını kendinde görür. İste bundan ki Sarı Kız'ın Kaz Dağları'nı piramit düzenlerinin sarı altınlarına kurban ediyoruz” diye konuştu. Konuşmacıların ardından Dernek Yöneticileri ve dedeler tarafından her iki konuşmacıya birer zeytin fidanı hediye edildi. (Balıkesir/EVRENSEL)