02 Eylül 2024 16:00

BOTAŞ ile Shell 10 yıllık LNG anlaşması imzaladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, BOTAŞ ve Shell arasında uzun dönemli bir sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) anlaşması imzalandığını açıkladı.

Fotoğraf: Akın Çeliktaş/AA

Paylaş

Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), dünyanın en büyük enerji tekeli olan ABD’li Exxon Mobil’den sonra Londra merkezli enerji tekeli Shell ile 10 yıllık bir LNG anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre Shell, Türkiye’ye yıllık yaklaşık 4 milyar metreküp sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) satacak.

İmza töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, BOTAŞ ve Shell arasında imzalanan anlaşmaya göre 2027 yılından itibaren 10 yıllık dönemde, yıllık yaklaşık 4 milyar metreküplük 40 LNG kargosunun Türkiye'ye teslim edileceğini açıkladı. Bayraktar, BOTAŞ’ın bu dönemde Shell'den LNG teslim alacağını belirtti. Anlaşmanın detaylarına ilişkin sosyal medya hesabından da paylaşım yapan Bayraktar, "Anlaşma kapsamında yıllık yaklaşık 4 milyar metreküp toplamda 40 milyar metreküp LNG kargosu teslimatı gerçekleştirilecek. Alım-satım işleminin ötesinde dolum limanından teslim alma ve Avrupa terminallerine boşaltım yapma gibi opsiyonları ile bölgesel ve küresel ilave ticaret imkanları sunması bakımından da ayrıca önemli" dedi.

Türkiye 2023 yılında aralarında Mısır, ABD, Fransa gibi ülkelerin olduğu tedarikçilerden toplam 14.27 bcm LNG alımı yaptı. Sıvılaştırılmış gazın Türkiye tüketiminde payı yüzde yüzde 28’in üzerinde.

Son olarak mayıs ayında BOTAŞ ile ExxonMobil arasında yıllık 3.5 bcm civarında gazın 10 yıl süreyle Türkiye’ye tedarik edilmesi için anlaşma imzalanmıştı.

LNG’nin yanı sıra Türkiye Rusya, Azerbaycan, İran gibi üreticilerden boru hatlarında da gaz alıyor. 2023’te Türkiye’ye boru hatları üzerinden 36 bcm’in üzerinde gaz tedarik edildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Kara: Sağlık emekçileri Hatay’da isyan noktasına geldi

SONRAKİ HABER

Bloomberg: Türkiye, BRICS'e katılmak için resmen başvuruda bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa