02 Eylül 2024 15:43

Bloomberg: Türkiye, BRICS'e katılmak için resmen başvuruda bulundu

Bloomberg, Türkiye'nin BRICS grubuna resmen katılmak için başvuruda bulunduğunu yazdı. Euronews'ün ulaştığı Dışişleri Bakanlığı kaynakları ise BRICS üyeliği sürecine yönelik soruları yanıtsız bıraktı.

Fotoğraf: İran Cumhurbaşkanlığı

Paylaş

ABD merkezli Bloomberg haber sitesi, Türkiye'nin BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) grubuna grubuna resmen katılmak için başvuruda bulunduğunu aktardı. Euronews'ün ulaştığı Dışişleri Bakanlığı kaynakları ise BRICS üyeliği sürecine yönelik soruları yanıtsız bıraktı.

Bloomberg'in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı Selcan Hacaoğlu ve Fırat Kozok imzalı haberde başvurunun aylar öncesinde yapıldığı belirtildi. Bloomberg'e konuşan kaynaklar, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) katılma sürecinde senelerdir bir ilerleme görülmeyişinin yol açtığı hayal kırıklığı ve hüsranın gölgesinde bu başvurunun yapıldığını aktardı. Haberde ayrıca Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşındaki tutumunun Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı'na (NATO) üye ülkeler tarafından eleştirildiğini, Moskova ile Ankara arasındaki sıkı bağların başvuruda etkili olduğu vurgulandı. Haberde, Türkiye'nin BRICS üyeliği ile Rusya ve Çin gibi ülkelerle ekonomik iş birliğini artırmayı ve AB ile Asya arasında bir ticaret köprüsü olmayı hedeflediği belirtildi.

Euronews'ün ulaştığı Dışişleri Bakanlığı kaynakları ise Ankara'nın BRICS'e başvuruda bulunduğuna dair bir bilgi paylaşılmadığını bildirirken, sürece yönelik soruları yanıtsız bıraktılar.

ERDOĞAN 2018'DEKİ ZİRVEDE "İLGİLENİYORUZ" DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2018'de özel davetli olarak katıldığı BRICS zirvesinde Türkiye'nin üyelikle ilgilendiğini belirtmişti.

Erdoğan, Türkiye'nin hem Doğu hem de Batı ile ilişkilerini aynı anda geliştirmesi gerektiğini vurgulayarak, ülkenin BRICS'e katılmasının, küresel ekonomik sistemde farklı yaklaşımlar, kimlikler ve politikalar geliştirmesine katkı sağlayacağını belirtmişti. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde reform yapılması çağrısını yineleyerek, Türkiye'nin NATO'nun rakibi olarak görülen Şanghay İşbirliği Örgütü'ne de katılma isteğini dile getirmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Haziran 2024'te yaptığı açıklamasında, Türkiye'nin üyeliğine ilişkin, "Birliğin kapılarının açık olduğunu biliyorsunuz. Belirli kriterler var, bunlar ülkelerin bir elitler kulübüne değil, karşılıklı saygıya dayalı birliğe üye olma arzusuyla uyumlu olmalıdır" ifadelerini kullanmıştı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise "İlişkimiz var, görüşmelerimizi, müzakerelerimizi yapıyoruz üye ülkelerle. Çünkü onlar da şu an bir evrim sürecindeler" demişti.

GENİŞLEME EKİM AYINDA GÖRÜŞÜECEK

BRICS'in 22-24 Ekim tarihlerinde Rusya’nın Kazan kentinde düzenlenecek zirvede genişlemeyi görüşmesi bekleniyor.

Haziran 2006'da St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'nda Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in bir araya gelmesiyle kurulan gruba, ilk genişleme sürecinde, 2010 yılı sonunda, Güney Afrika da katılmıştı. Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de 1 Ocak 2024'te birliğe dahil olmuştu. Arjantin ise üyelik davetini reddetmişti.

40'tan fazla ülke, BRICS'e katılım için başvuru yaptı. Azerbaycan da 20 Ağustos'ta BRICS'e katılım başvurusu yaptıklarını duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

BOTAŞ ile Shell 10 yıllık LNG anlaşması imzaladı

SONRAKİ HABER

Karaburun Bilim Kongresi’nde ‘Dijitalleşme ve Yapay Zeka’ oturumu gerçekleştirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa