02 Eylül 2024 16:49

“Köylerimizin yağmalanmasına izin vermeyeceğiz…”

Koza altın madencilik şirketinin Burhaniye'ye bağlı Avunduk ve Sübeylidere köylerini kapsayan projesine karşı çıkan BURÇEP, ve köylüler; “Köylerimizin yağmalanmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Burhaniye'ye bağlı Avunduk ve Sübeylidere köylerini kapsayan Koza madencilik şirketi yeni maden yatakları, yeni rant alanları için doğayı yağmalamaya devam ediyor. Koz şirketinin doğa talanına karşı çıkan köylüler yaptıkları toplantı sonrasında Kaymakamlığa itiraz dilekçesi verdi.

Koza altın madencilik şirketinin Burhaniye'ye bağlı Avunduk ve Sübeylidere köylerini kapsayan projesine karşı Sübeylidere köyünde BURÇEP tarafından bilgilendirme toplantısı yapıldı. Koplantıda konuşan Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP) Yürütme Kurulu Üyesi Süleyman Eryılmaz, Koza şirketinin kendi hazırladığı proje bilgilendirme raporunda kendisiyle çeliştiğini belirterek. "Nasıl olsa bu kadar uzun bir raporu kimse okumaz mantığıyla raporu üstün körü hazırlamışlar. Rapor çelişkilerle dolu. Madenin var olan yasa göre zeytinliklere en az 5 km uzaklıkta olması gerekirken, kendilerinin fotoğrafladıkları raporda bile zeytinliklerin içinde olduğu görülüyor. Şirket hiç bir hukuku tanımıyor. Bunlara “dur” demezsek köylerimizin yağmalanmasına seyirci kalacağız. Bu yüzden toprağımıza, suyumuza, doğamıza sahip çıkmamız gerekiyor” dedi.

Köyde yapılan toplantıda alınan karar sonrası köylüler 2 Eylül pazartesi saat 10:30'da kaymakamlığa itiraz dilekçeleriyle başvuru yaptı. “Madeni istemiyoruz” denilen dilekçede “Madenle birlikte tarım başta olmak üzere zeytinliklerimiz zarar görecek. Köyümüzü yağmalatmak istemiyoruz” denildi.. Toplanan dilekçeler kaymakamlığa teslim edildi.

Kent konseyi ve kitle örgütleri 4 Eylül madene itiraz için son gün olduğu için 4 Eylül Çarşamba günü halkı Kaymakamlığın önüne çağırdı. Gösterilecek tepkinin yerel yönetim ve kitle örgütlerini kapsaması gerektiği bildirilen çağrıda; “Yaptığımız araştırmalar sonucu Balıkesir Su ve Kanalizasyon işletmesi (BASKİ) ve Devlet Su İşlerinden istenen raporlarda maden için olumlu rapor verilmedi. Kurumlar madenin doğaya zarar vereceğini ve su rezervlerini bitireceği belirtilmiş” denildi. (Balıkesir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı İşçimen'e saldıran kişi teslim oldu

SONRAKİ HABER

İskele çöktü, 3 inşaat işçisi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa