03 Eylül 2024 04:20

ODTÜ mezuniyeti gerçekleşecek: Kayyuma karşı mücadeleye devam edeceğiz

ODTÜ öğrencilerinin mezuniyet töreni bugün Devrim Stadyumunda gerçekleşecek. Geçtiğimiz yıllarda yasaklanan ya da sansürlenen mezuniyet, bu yıl atanmış Rektör Ahmet Yozgatlıgil ile gerçekleştirilecek.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İrem BAYRAKTAR
Ankara

ODTÜ öğrencilerinin mezuniyet töreni bugün Devrim Stadyumunda gerçekleşecek. Geçtiğimiz yıllarda yasaklanan ya da sansürlenen mezuniyet, bu yıl Eski Rektör Verşan Kök’ün erteleme kararının üzerine yeni atanan Rektör Ahmet Yozgatlıgil ile gerçekleştiriliyor. Rektör ataması sonrasında yapılan ilk mezuniyet töreni olması açısından önem taşıyan bu mezuniyete ilişkin ODTÜ öğrencileri ile konuştuk. Atanmış Rektör Ahmet Yozgatlıgil ile yapılacak ilk mezuniyet olduğunu söyleyen öğrenciler, Türkiye’deki tek adam yönetiminin ve antidemokratik uygulamaların ODTÜ temsilcisi olan Ahmet Yozgatlıgil’in karşısında da tıpkı diğer atanmışlara gösterdiğimiz gibi bir mücadele göstereceğiz” dedi.

"ÖĞRENCİLER DEVRİM’DE MEZUNİYETİ KORUYOR"

ODTÜ Tarih Bölümü 3. sınıf öğrencisi, mezuniyetin ODTÜ’yü diğer üniversitelerden ayıran en güçlü taşlardan biri olduğunu; halkın, emeğin ve adaletin sesinin yüksek şekilde duyulduğu bir platform olması nedeniyle iktidarı rahatsız ettiğini söyledi. Öğrenci, “Atanan yeni rektörün Verşan Kök ile aynı görüşte olduğu belli. Bu mezuniyet ile ilk sınavını verecek. Selefi Verşan Kök atandığı ilk senelerde bu alana dokunmaktan imtina ediyordu fakat sonrasında yaşananlar herkesin malumu. Devrim’de mezuniyet yapılmasının bölümlerin benimsediği ve korumaya çalıştıkları bir kültür olduğunu geçen senelerde bölümlerin resmi sitelerinde yayımladıkları bildirilerle görmüştük. Bu bağlamda yeni atanan rektörün de bu alana dokunmaya temkinli yaklaşacağı kesin” diye konuştu.

"YENİ REKTÖR DE İSTEKLERİMİZİ GÖZ ARDI EDECEK"

İktisat 3. sınıf öğrencisi ise Yozgatlıgil’in ODTÜ Onur Yürüyüşü ve Kavaklık direnişindeki öğrenci karşıtı duruşunu hatırlattı. Yozgatlıgil’in daha sert uygulamaları olacağını tahmin ettiğini söyleyen öğrenci, “Tek adam yönetiminin birer yansıması olan bu atamalarla iktidar, Türkiye genelinde uyguladığı yıldırma çabalarını öğrenciler üzerinde de uyguluyor. Biliyoruz ki yine isteklerimiz göz ardı edilecek, bizimle yüz yüze toplantı bile alınmayacak, üniversite bütçesi ihtiyacımız olmayan her türlü harcamaya yönlendirilecek” dedi.

Öğrenci, barınmadan yemeğe en temel ihtiyaçlarını bile doğru dürüst karşılayamadıklarını belirterek, “Temel ihtiyaçlarımızın yanında bir de taleplere kulaklarını tıkayan, şenliklere ve eylemlere yasaklar getiren bu zihniyet öğrencilerin hayatını daha da zorlaştırıyor. Ancak ben inanıyorum ki ODTÜ öğrencileri olarak Türkiye’deki tek adam yönetiminin ve antidemokratik uygulamaların temsilcisi Ahmet Yozgatlıgil’in karşısında da tıpkı diğer atanmışlara gösterdiğimiz gibi bir mücadele göstereceğiz” diye konuştu.

"ATANMIŞ REKTÖR TÖRENDE BİLE BULUNMAMALI"

ODTÜ Matematik Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi Zeyneb Uğurlu ise, “2023’teki mezuniyette rektör pankartları sansürlemek istemişti ancak öğrenciler bunun önüne geçmişti. Öğrencilerin hakkı olan mezuniyeti engelleme girişimleri öğrencileri ve ailelerini zor durumda bırakmıştı ve oldukça gergin bir ortam yaratmıştı. Geçmiş yıllarda öğrencilerin elde ettiği kazanımların yasaklar karşısında büyük bir direnç oluşturduğunu ve sonraki senelere aktarılacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Verşan Kök’ün okulda politik bir zemine oturtulabilecek her türlü eylem ve etkinliği engellenmeye çalıştığını hatırlatan Zeynep, yeni rektörün eski rektörden bir farkı olmadığını, atanmış bir rektörün mezuniyet töreninde bulunmasının bile kabul edilemeyeceğini dile getirdi.

"MEZUNİYETİ YENİ KAYYUMU PROTESTO İÇİN BİR FIRSAT"

ODTÜ Biyoloji Bölümü 4. sınıf öğrencisi ise şöyle konuştu: “2023’te tören alanına giriş için davetiye şart kılınmış, öğrenciler ve hocalar bu uygulamayı engellemişti. Pankartlarımız engellenmeye çalışılmış, okula ‘güvenlik sebebiyle’ polis yığılmıştı. LGBT hakları için açtığımız bayraklarımız engellendi, pankartlarımızda bu bayrakların olması engellenmeye çalışıldı. Bunların devam edeceğini bilip mücadelemizi büyütmemiz gerekir. Yeni atanan kayyum; önceden de AKP’nin temsilcisi ve hükümet yanlısı olması, Onur Yürüyüşü’nde öğrencilerin fotoğrafını çekmesi ile biliniyor. Mezuniyeti yeni atanan kayyumu protesto edebilmek için büyük bir fırsat olarak görüyorum.”

ÖNCEKİ HABER

İskele çöktü, 3 inşaat işçisi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

10 maddede Doğu Almanya seçimleri ve aşırı sağın yükselişi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa