03 Eylül 2024 05:28

İsrail'i koruyan askerlere İzmir tatili!

On binlerce Filistinliyi katleden İsrail’i korumakla görevli ABD’nin uçak gemisi USS Wasp, İzmir’e demir attı. ABD’li askerler İzmir’de yapacakları tatili anlattı.

Fotoğraf: US Fleet Forces

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

ABD’nin İsrail’i korumakla görevlendirdiği USS Wasp gemisi, İzmir Limanına demir attı. Doğu Akdeniz’de Türkiye ile ortak tatbikatlar yapan geminin mürettabı, 1-5 Eylül’de Efes Antik Kenti’ne ziyaret, şnorkelle yüzme ve dalış ve rehberli turlarla keyif çatacak.

USS Wasp Amfibi Hazır Grubu ve USS New York (LPD-21) ve USS Oak Hill (LSD-51) gemileri 1 Haziran’dan bu yana Doğu Akdeniz’de bulunuyor. Geminin Doğu Akdeniz'e giriş sebebinin ABD'nin İsrail ile Lübnan'daki Hizbullah arasındaki çatışmaların Ortadoğu'da daha geniş bir savaşa dönüşmesini engellemek amacıyla savaş gemilerini konuşlandırması olarak ifade ediliyor.

USS Wasp Amfibi Hazır Grubu ve USS New York (LPD-21) ve USS Oak Hill (LSD-51) gemileri 1 Haziran’dan bu yana Doğu Akdeniz’de bulunuyor. Stars and Stripes’ın haberine göre, USS Wasp, 4 bin 500'den fazla denizci ve deniz piyadesini barındırıyor ve MV-22 Osprey, AV-8B Harrier gibi uçaklarla operasyon yapabiliyor. WASP aynı zamanda F-35 savaş uçaklarını taşıyor.

AMERİKALILAR ORTAK EĞİTİMDEN MEMNUN

Geçtiğimiz haftalarda USS Wasp'ın Türkiye’nin ilk amfibi savaş gemisi TCG Anadolu ile 13-17 Ağustos arasında Akdeniz’de ortak eğitim tatbikatı yaptığı, tatbikata USS Oak Hill ve TCG Gökova gemilerinin de katıldığı ortaya çıkmıştı. Milli Savunma Bakanlığı da “TCG Anadolu ve TCG Gökova ABD donanma unsurları USS Wasp ve USS Oak Hill ile 13-17 Ağustos'ta Akdeniz'de geçiş eğitimleri icra etmiştir" açıklamasıyla İsrail'e desteğe gelen savaş gemileriyle ortak eğitim yapıldığını doğrulamıştı.

Wasp'ın Komutanı Kaptan Christopher Purcell Türkiye ile yaptıkarı ortak tatbikatlara dair memnuniyetini şöyle anlatıyor: “Her iki gemiyi (TCG Anadolu ve TCG Gökova) ziyaret ederek yüz yüze etkileşim fırsatlarından en iyi şekilde faydalandık. Ayrıca, her iki mürettebat için de hava operasyonları ve deniz taktikleri konusunda ortak anlayışı artırarak birlikte operasyon yapabilme yeteneğimizi geliştirmek amacıyla maksimum eğitim değerini sağlamaya çalıştık."

ABD ASKERLERİ İZMİR’DE NE YAPACAK?

ABD askerlerinin İzmir’de neler yapacaklarına ilişkin paylaşımları ise “Defense Visual Information Distribution Service” isimli sitede yer aldı. Gemi mürettebatından Astsubay Keresea Illenye İzmir’deki planlarının denizciler ve deniz piyadeleri, geminin Morale, Welfare, and Recreation ekibi tarafından düzenlenen Efes Antik Kenti’ne ziyaret, şnorkelle yüzme ve dalış, İzmir’in kültürel alanlarına rehberli tur gibi etkinlikler olduğunu anlattı.

Bakım ve Malzeme Yönetim Koordinatörü Kıdemli Baş Elektrikçi Anthony Haywood ise "Türkiye'ye daha önce hiç gitmedim, bu yüzden bir tarih meraklısı olarak İzmir'in benzersiz tarihi alanlarını keşfetmeyi dört gözle bekliyorum" dedi.

KIBRIS’TAYKEN TEPKİ GÖSTERİLMİŞTİ

Gemi İzmir’den önce, temmuz ayında Girit, ağustos ayında ise Güney Kıbrıs’ta da bulunmuştu. Geminin Güney Kıbrıs’a demir atmasını eleştiren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum yönetiminin yabancı askeri güçleri adaya sokmasının tehlikeli olduğunu ifade etmişti.

6. FİLO’YU HATIRLATTI

ABD’nin 1967-1969 yılları arasında İstanbul’a gönderdiği 6. Filo, büyük protestolarla karşılanmıştı. ’68 devrimci gençlik hareketinin birçok eylemine neden olan bu ziyaretlerde, dönemin iktidarının tutumu ise utanç vericiydi. ABD askerlerinin İstanbul’da iyi ağırlanmaları için birçok önlem alınmış, hatta genelevlerin badanası bile yapılmıştı.

Protestolar karşısında İTÜ Yurduna yapılan baskında Vedat Demircioğlu’nun ikinci kattan aşağı atılarak öldürülmesi, 6. Filoya duyulan öfkeyi artırmıştı. Bir gün sonra Dolmabahçe’ye yürüyen öğrenciler Amerikan askerlerini denize döktü.

AKP’li Eski Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın o dönem başkanlığını yaptığı  Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) ve Komünizmle Mücadele Derneği ise 6. Filo’yu savunmuş, hatta filo karşısında toplu namazlar düzenlenmişti.

YENİŞAFAK WASP’I GÖRMEZDEN GELDİ

İktidara yakın Yenişafak gazetesi ise dünkü manşetinde “İslam ülkeleri hava, kara, deniz yollarını İsrail’e kapatsın” çağrısı yaparken, 6. filo gibi Türkiye’ye gelen USS Wasp’ı görmezden geldi. “İsrail’e giden gemileri durdurabiliriz” diyen gazete, İslam ordusu kurulmasını da önerdi.

ÖNCEKİ HABER

Hayvan hakları savunucuları, sokak köpeklerini toplayan Fatih Belediyesini protesto etti

SONRAKİ HABER

Darbeci Sisi ile Ankara’da neler görüşülecek?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa