02 Eylül 2024 18:48

Bağımsız Maden İş: Bakanlık sendika üyelik bilgilerini işverene mi sızdırıyor?

7 işçinin sendikal gerekçelerle işten atıldığı Fernas Madencilik'te şirketin müdürü yalnız işçinin ve Çalışma Bakanlığının görebileceği sendika üyelik bilgilerini sosyal medyada paylaştı.

Fotoğraf: @bagimsizmadenis/X

Paylaş

AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait Fernas Madencilik'te sendikaya üye oldukları gerekçesiyle 7 işçi işten çıkarılmıştı. Madende işçilerin önlem alınmadan, kanun ve yönetmeliklere uyulmadan çalıştırıldığını ortaya çıkmıştı.

Fernas Madencilik Genel Müdürü Serkan Güncü, bir işçinin sendika üyelik dökümünü paylaşarak, "Beni sendikaya üye olduğum için işten attılar diyen Erdinç Bey'in üyelik tarihine bakalım lütfen" dedi.

"İŞÇİLERİN SENDİKAL ÖZGÜRLÜĞÜNE BÜYÜK BİR TEHDİT"

Bağımsız Maden İş'in sosyal medya hesabından "Çalışma Bakanlığı sendika üyelik bilgilerini işverenlere mi sızdırıyor?" başlığıyla yapılan paylaşımda, sendika üyelik bilgilerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sisteminde tutulan özel bilgi niteliğinde olduğuna dikkat çekildi.

Mesajda, şöyle denildi:

"Bilginin işverenle paylaşılması yasaktır. Bu bilginin sızdırılması, kişisel verilerin gizliliğiyle aykırıdır ve Türk Ceza Kanunu Madde 135'e göre suçtur. Bu yapılan Türkiye'deki tüm işçilerin sendikal özgürlüklerine yönelik büyük bir tehdittir. Fernas Madencilik Genel Müdürü Serkan Güncü, sendikal bilgilerin kendisine sızdırıldığına dair suçunu kendi eliyle ikrar etmiştir. Tüm sendikalar, gazeteciler, siyasi partiler ve kamuoyu bu skandalın peşine düşmeli, Çalışma Bakanlığı derhal açıklama yapmalıdır."

"BAKANLIK İNCELEME BAŞLATMALI"

Bağımsız Maden İş Avukatı Mert Batur, şirket genel müdürünün paylaşmış olduğu bilgilerin ancak işçinin e-devlete girip indirebileceği bilgiler olduğunu söyledi. Böyle bir durumda bu belgeye iki yolla ulaşılabileceğini söyleyen Batur, "Birinci yol olarak şirket bu bilgileri doğrudan Çalışma Bakanlığı'ndan almış olabilir. Çünkü bu bilgilere yalnız işçinin kendisi ve Çalışma Bakanlığı ulaşabilir. Bu durumda Bakanlık açıklama yapmak zorundadır. İkinci yol ise şirketin işçilerden kimseye verilmemesi gereken e-devlet şifrelerini toplamış olabilir. Bu şekilde hangi işçinin sendikalı olup olmadığını kontrol ediyor olabilir. Bu belgeye ulaşmalarının başka yolu yok. Fernas Madencilik konuyla ilgili açıklama yapmalıdır, belgeye nasıl ulaştığını kamuoyuna paylaşmalıdır. Çalışma Bakanlığı apaçık suç olan bu mesele hakkında inceleme başlatmalı ve madene müfettiş göndermelidir" dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Atanmış rektörler ve üniversite bileşenlerinin mücadelesi

SONRAKİ HABER

Patronların ellerinde bir sopa: Yetkiye itiraz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa