Kandıra halkı: Çöp tesisine geçit yok

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kandıra'ya yapılmak istenen atık tesisine; bölgenin su kaynaklarına, yerleşim yerlerine ve tarım arazilerine yakın olması nedeniyle köylüler karşı çıkıyor.

02 Eylül 2024 19:24
Paylaş

İzel Gözde MEYDAN
Kocaeli

Kocaeli'nin tarım ve turizm bakımından en önemli ilçelerinden biri olan Kandıra'da bir süredir halkın gündemi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen atık tesisi olmuş durumda. Yıllardır yapılması gündeme getirilen atık bertaraf ve depolama tesisinin yapımı için büyükşehir belediyesi son olarak Kandıra'nın Akçakese Mahallesinde bulunan yaklaşık 600 bin metrekare büyüklüğünde bir alanı belirledi. Kandıra halkı su kaynaklarına, yerleşim yerlerine ve tarım arazilerine yakın olması nedeniyle tesisin buraya yapılmasına karşı çıkıyor. Köylüler seslerini duyurabilmek için geçtiğimiz günlerde Kocaeli' ye gelen Bakan Murat Kurum'un katıldığı toplantıyı protesto etti. ÇED halkı bilgilendirme toplantısının yapılmasına da izin vermedi.

OLDU BİTTİYE GETİRMEYE ÇALIŞIYORLAR

Kocaeli Kandıra Çevre Derneği Başkanı Adem Arı, Kandıra'nın birinci derece korunması gereken tarım arazilerini etkileyecek bir tesisin yapıldığını ifade ederek "Bu ovada Kandıra'da yetişen sebzenin yüzde 80'i yetişiyor. Kandıra biberi, karpuzu, coğrafi işaret almış ürünlerimiz, manda yoğurdu, burada yapılıyor yetişiyor. Batının en doğal kalmış tabiatı, bozulmamış noktası burası. Burayı da bozmaya çalışıyorlar. Bu tesis kurulursa buradaki ormanı da yok edecek. Hem yer üstü hem yer altı su kaynaklarımız var. İki üç kilometre sağda Pirceler köyü var. Bu vadinin başından aşağıya akar sular toplanarak gidiyor. Burası da tesis yapıldığı zaman tesisten sızan kirli sular yer altı sularını kirletecektir" dedi.

"HALKIN GÖRÜŞLERİ ALINMADI"

25 Temmuz'da ÇED sürecinin başladığını ifade eden Arı, "Halkın görüşleri alınmadı. Halkı bilgilendirme toplantısını resmiyette yaptık diyorlar. Oldu bittiye getirmeye çalışıyorlar. Toplantının yapıldığı salonun içinde dışında polis barikatları, şirket yetkilileri ile aramızda polis barikatı kurdular. Halk kendisini ifade edemedi. Aynı kentte bir hafta sonra Başiskele ilçesinde bir halkın katılım toplantısı yapıldı. Herhangi bir barikat yoktu. Bu süreç devam ediyor, bizim tepkimizi ortaya koymamız çok önemli biliyoruz. Bu tesisin yapılmasına izin vermeyeceğiz. Biz eylemsel etkinliklerle bu süreci canlı tutmaya, tepkimizi vermeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"KOCAELİ'NİN BÜTÜN ÇÖPLERİNİ BURAYA MI GETİRECEKSİNİZ?"

KANÇED Başkan Yardımcısı Orhan Günen, büyükşehir belediyesinin tesisin başka ilçelere yapılmasının da gündeme geldiğini hatırlatarak "Önce Dilovası bölgesinde bu tesisin yapilmasi gündeme geldi. Hazırlıklar da oldu. Sonra orada birtakım siyasetçilerin de devreye girmesi ile bu iş Gebze'ye kaydırıldı. Gebze'de bir takım çalışmalar yapıldı. Daha sonra Körfez'e kaydırıldı. Açıkça söylüyorum siyaseten birileri devreye girip bu işi oradan da bir başka yere gitmesine neden oldu. Sonra, üniversitenin arka tarafında uygun görülen bir yer vardı. Oraya baslayacaklardı orası da olmadı sonra bu projeyi buraya getirdiler. Şimdi ise oldu bittiye getirerek halkı yok sayarak buraya yapmak istiyorlar. Şimdi bir yolla buraya cezaevi yapıldı. Sonra taş ocakları yapıldı. Yetmedi bir taş ocağı daha yapıldı. Bu da yetmedi şimdi buraya bir köpek çiftliği oldu bittiye getirildi. Bu insanlar hiç mi iyi şeyler hak etmiyor yani? Kandıra'nın çıkaracağı çöp bellidir. Kocaeli'nin bütün çöplerini buraya mı getireceksiniz? Kandıralı 1 kilo çöp üretiyorsa buraya gelecek çöp 10 kilo. Burası, Kandıralı hak ediyor mu bunu? Niye daha uygun orta noktada bir alan bulunmuyor da buraya yapılmak isteniyor? Ben bütün bu değerlendirmelerden sonra gerçekten bilimsel, bu konuda tarafsız gözlemcilerin ve bilim insanlarının bu konuda yapacaklardı raporlama da burada yapılmaması gerektiğine karar vereceklerine inanıyorum. Buranın havasıyla suyuyla tarımıyla yer altı sularıyla bu tesisin yapılamayacağını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu. 

"EVİMİZE, SUYUMUZA VE TOPRAĞIMIZA ZARAR VERMESİNLER"

Akçakese Mahallesi'nde oturan Şerife Tezcan da "Depremden sonra bu köye geldik. Öyle zorluklar çektik ki bu evi yaparken, bu taşların hepsini karnımla taşıdım. Şimdi buraya çöp fabrikası gelince nasıl olacak? Bunu yapacak olan büyükler de gelsin o zaman burada otursunlar bakalım oturabilecekler mi? Tahir Başkan ile Erol Başkan eşleriyle gelsin otursunlar. Bize komşu olsunlar o zaman. Oy toplamaya geldikleri zaman bizden taraf gibi davranıyorlar. 20 yıldır oy verdiklerimiz bize bunu yapıyor. Niye bir tane vekil biz sizin yanınızdayız diyemiyorlar? Niçin arka çıkmıyorlar bize? Biz köylüyüz diye mi? Dozerlerle gelsin önüne yatacağım, bir tanesini kıpırdatmayacağım" diyerek tepkisini gösteriyor. Oturdukları bölgede toprağın taşlı olmasına rağmen verimli olduğunu söyleyen Tezcan "Her şey yetişiyor buralarda. Buraya çöp fabrikası yapılırsa kim yiyecek bunları? Gelip de düzenimizi bozmasınlar, bizi kokunun içinde bırakmasınlar. Çöpe karşı değiliz biz, başka yerlere yapsınlar. Buralara evimizin dibine, suyumuza, toprağımıza zarar verecek şekilde yapmasınlar" diye konuştu.

AKÇAKESE MAHALLE MUHTARI: BAKAN BİLE 'KOKUSUZ ÇÖP MÜ OLUR' DEDİ

Akçakese Mahalle Muhtarı Osman Akdeniz ise sürecin devam ettiğini tesisin yapılmasına asla müsaade etmeyeceklerini belirtti. Akdeniz "Seçimden önce bu mesele gündeme geldiğinde Tahir Bey yaptırmayacağız demişti, seçimden sonra yapacağız deyip kapattılar. Bizi kandırdılar. Kesinlikle istemiyoruz, çöpün yeri burası değil. Suyumuzu gördünüz, yerleşim yerlerini görüyorsunuz. Buraya yapılacak iş değil bu. Murat Kurumla görüştük, tabii o esnada belediye başkanları araya girdi koku olmayacak dediler. Murat Kurum da çöp varsa koku tabii olur dedi. Yani bakanın bile kabul ettiği bir gerçek bu" şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Patronların ellerinde bir sopa: Yetkiye itiraz

SONRAKİ HABER

Espark işçileri: Biz ‘grev’ diyoruz, sendikacılar ‘iş barışı’ diyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa