03 Eylül 2024 04:32

Espark işçileri: Biz ‘grev’ diyoruz, sendikacılar ‘iş barışı’ diyor

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Espark AŞ’de çalışan belediye işçileri tıkanan TİS süreçlerine dair konuştu: “Biz grevse grev derken, sendikacılar, 'iş barışına zarar gelir' diyor"

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Latife KARTAL
Eskişehir

Eskişehir Büyükşehir Belediyesine bağlı Espark AŞ’de çalışan yaklaşık 3 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Ara buluculuk sürecinin de bugün sona ereceğini belirten işçiler, “Eylemse eylem, grevse grev, biz bunu derken, sendikacılar iş barışına zarar gelir diyor” diye tepki gösteriyor.

Yapılan dokuz görüşmenin hiçbirinden kayda değer bir sonuç çıkmadığını aktaran bir işçi, belediye yönetiminin yüzde 25 zam oranında ısrar ettiğini ancak bu oranın, dertlerine derman olmayacağını söylüyor. Kendilerinin en az yüzde 40 zam istediklerini belirten Espark işçisi, “Görüşmelere sadece baştemsilciler katılıyor. Biz de her görüşme sonrası baştemsilcilerden bilgi aldık. Her seferinde bir sonraki toplantıda istenen rakamların alınacağını söylediler ama yüzde 25’in üzerine çıkılmadı. Üstelik sosyal haklar görüşme konusu dahi edilmemiş” dedi.

100 LİRA İLE NEREDE YEMEK YENİR?

Yaşadıkları sıkıntıları anlatan işçi, “Tasarruf tedbiri diye fazla mesai ücretleri kaldırıldı, yerine izin veriliyor. Ne yapayım ben izni? Pazar günü çoluk çocuk evde, ben çalışacağım, hafta içi tek başıma izin yapacağım, bunun bir anlamı yok” diye konuştu.

Kadrolu işçilerin 120 gün, kendilerinin ise 30 gün ilave tediye aldıklarını belirten işçi, “Ama dediğim gibi, üzerine konuşturulmamış bile. İki çocuk için 70 lira çocuk yardımı alıyoruz, neye yarar? 100 lira yemek ücreti yatıyor, nerede yemek yenilebilir bugün o paraya. Yol parası tramvay üzerinden iki binişlik hesaplanıyor. E dolmuşla gelen var. Yani sonuçta her türlü işçi kaybediyor. Ocak ayı için de enflasyonun üzerine yüzde 1 refah payı teklif ediliyor. Biz diyoruz ki ‘Asgari ücrete yapılacak zam oranı üzerine refah payı verilsin.’ Açıklanan enflasyon oranları zaten çarpıtılmış, güvenmiyoruz. Temmuzda asgari ücrete zam yapılmadığı için ocak ayında yüzde 30-40 gibi bir oranda zam yapılacağını düşünüyoruz. Ama enflasyonu muhtemelen yüzde 10-15 açıklayacaklar. Biz bu oranlarda zammı kabul etmiyoruz” diye konuştu.

"BİZ BİR TARAF, SENDİKACILAR BİR TARAF"

Sendikaları, Türk-İş’e bağlı Belediye-İş yöneticilerinin süreci yönetemediğini aktaran başka bir işçi de şunları söyledi: “Sendika yöneticileri belediye ile araları bozulmasın istiyor. Yönetimlerde kalmaları buna bağlı. Biz zaten sendikacıları belediyenin temsilcisi gibi görüyoruz. Toplantılarda işçi bir taraf, sendikacılar diğer taraf oluyor. Biz siz diye konuşuluyor zaten. Sendikacılara asla güven yok. Gelip bize ‘Asgari ücret bu haldeyken’ gibi laflar ediyorlar. Biz bu sözleri duymak bile istemiyoruz. Biz sendikalı işçiyiz, asgari ücretin adı bile geçmemeli.”

TİS görüşmelerinin hiçbirine Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’nin katılmamasını da eleştiren işçi, “Seçim zamanı Ayşe Hanım geldi, birimleri gezdi. ‘Ben sizin Ayşe ablanızım’ dedi. Bizi sadece oy olarak görüyormuş demek ki. Seçim bitti, TİS geldi, bizim Ayşe abla, patron Ayşe oldu. Ayşe Hanım daha önce genel sekreterdi ve bütün TİS görüşmelerine bizzat katılırdı. Şimdi bizi hiç ciddiye bile almıyor” dedi.

"GÖSTERMELİK EYLEMLERLE OLMAZ"

Bugünkü ara bulucu görüşmesinin sonucunu beklediklerini ifade eden başka bir işçi de “Muhtemelen anlaşma olmayacak, sonra ne yapılacak bakalım göreceğiz. İşçiler içerisinde bir oylama yapılacak grev için ama sendikacılar işçiye süreci detaylıca anlatmalı. İşçiler grev istiyor aslında. Çünkü sürecin bu kadar kötü yönetilmesine herkes çok öfkeli. Ama sendikacılar greve cesaret edebilecek mi bakalım göreceğiz” dedi.

Sendikacıların, “Grev yasak bölümler var, çalıştırılması zorunlu bir oran var, onlar maaş alacak siz almayacaksınız, nasıl belirlenecek bu, iş barışı bozulacak” şeklinde söylemlerde bulunduğunu aktaran işçi, şunları söyledi: “Zaten bugün 5 farklı skala var. 22 bin ila 30 binin üzerinde maaşlar. Güya yapılan işe göre belirlenecekti bu skalalar. Ama her zaman olduğu gibi torpili bulan üst kademeye geçti. Zaten bir bozukluk var. Bu skalalar kaldırılsın diye bile talep yok” diye konuştu.

Türk-İş’in “vergide adalet” talepli eylemlerine de katılmadıklarını belirten işçi, “Ya bizim TİS’le ile ilgili bir arpa boyu yol alınmamış, sendikacılar bizi sürekli oyalıyor. Sonra bize gelip ‘Hadi eyleme gelin’ diyorlar. Vergide adalet olsun, tamam da biz açız, maaşlar kuşa dönmüş. Buna hiçbir şey yapma, sonra göstermelik eylemler yap. Bugün belediye işçileri grevse grev, yürüyüşse yürüyüş, eylemse eylem diyor. Herkes öfkeli. Sendikacılar kulağının üzerine yatıyor. Geçen TİS dönemi bir basın açıklaması yaptılar, evlere şenlik. Hükümete karşı belediyeyi savunuyor. O belediye bugün bizim işverenimiz ve bize üç kuruş zam reva görüyor” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Kandıra halkı: Çöp tesisine geçit yok

SONRAKİ HABER

Mülakat sistemi binlerin emeğini çalıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa