02 Eylül 2024 20:05
Son Güncellenme Tarihi: 02 Eylül 2024 21:30

OHAL KHK'sinin 8. yıl dönümü: "OHAL'den istifade edildi"

KESK Şubeler Platformu, Dersim'de OHAL KHK'sinin 8. yıl dönümü nedeniyle birçok kentte açıklaması yapıldı. Açıklamalarda, OHAL'den istifade edildiğini söylendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

8 yıl önce ilan edilen OHAL KHK'sinin yıl dönümü nedeniyle yurdun dört bir yanında basın açıklamaları yapıldı. Kentlerde yapılan açıklamalarda OHAL'den istifade edildiği ve OHAL KHK'leri ile 50 bin kamu emekçisinin hukuksuz bir şekilde görevlerinden ihraç edildiği belirtildi.

"50 BİNİ AŞKIN KAMU EMEKÇİSİ İHRAÇ EDİLDİ"

Dersim'de KESK şubeler platformu 8 yıl önce ilan OHAL KHK'sinin yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

OHAL boyunca çıkarılan 32 KHK arasında ihraç listelerinin en uzun olduğu KHK ile 50 bini aşkın kamu emekçisinin görevinden ihraç edildiğini hatırlatan Yıldız ihraç edilenlerin 222'sinin KESK'li olduğunu söyledi.

"SİYASİ AYAK ORTAYA ÇIKARILMADI"

Aradan 8 yıl geçmesine rağmen darbe girişimin siyasi ayağını ortaya çıkarmak için bir adım bile atılmadığını söyleyen Yıldız "Oysa bir adım atsalardı; Bir günde terör örgütü ilan ettikleri yapıyı devletin tüm kurumlarına yerleştirip etkin hale getirenlerin kimler olduğunu hepimiz öğrenecektik. Aradan geçen koskoca 8 yılda 15 Temmuz'un siyasi ayağını açığa çıkarmak için hiçbir şey yapmadılar" diye konuştu.

"OHAL'DEN İSTİFADE EDİLDİ"

OHAL'den grev tehdidi olan yerlere müdahale etmek için istifade edildiğini söyleyen Yıldız "Grevleri yasakladılar. OHAL-KHK'lerini torbaya çevirip içine kazanılmış haklarımızı ortadan kaldıran yeni saldırılar eklediler. OHAL KHK'leri ile 4 bin 240 arkadaşımızı hukuksuz bir şekilde işinden ekmeğinden ettiler. İhraç arkadaşlarımızın özel sektörde işe girişini engellediler. Tam bir düşman hukuku ile KPSS'yi kazanan çocuklarının önüne güvenlik soruşturması seti çekip kamuda işe girmelerini engellediler" dedi.

 ''ADALETSİZLİĞİ SIRADAN HALE GETİRMEYE ÇALIŞIYORLAR'

6 yıldır yaşananlara dair şunları söyleyen Yıldız "Tüm toplumu saran işsizliği, yoksulluğu, sefaleti 'olağan' hale getirmeye çalışıyorlar. Anayasasızlığı, hukuksuzluğu, adaletsizliği 'sıradan' hale getirmeye çalışıyorlar. Anayasa Mahkemesi kararlarına uymamayı, halkın oylarıyla seçilmiş milletvekillerini cezaevlerinde tutmayı, 1 Mayıs Taksim Meydanını o meydanın sahipleri olan işçilere emekçilere kapatmayı, kayyum düzenini, 'olağan' hale getirmeye çalışıyorlar. Düşünce ve ifade özgürlüğünü yok saymayı, iktidarlarını sokak röportajlarında eleştirenleri bile parmaklıklar ardına koymayı 'rutin' hale getirmeye çalışıyorlar. Öğretmenlik Meslek Kanuna karşı itiraz hakkını kullanan üyelerimize ters kelepçe takıp, gözaltı aracında işkenceye varan şiddet uygulamayı "olağan" hale getirmeye çalışıyorlar."

"MUTLAKA PÜSKÜRTECEĞİZ"

Hukuksuzluk son bulana, ülkede demokrasi, barış ve özgürlük tesis edilene kadar mücadele edeceklerini söyleyen Yıldız "Emeğimize, işimize, ekmeğimize, geleceğimize göz koyanların saldırı ve baskı düzenini emek ve demokrasi güçlerinin birlikte ve ortak mücadelesi ile er ya da geç ama mutlaka püskürtüleceğiz" diye konuştu. (Dersim/EVRENSEL)


8 yıl önce 672 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 50 bini aşkın kamu emekçisinin ihraç edilmesinin yıldönümünde, KESK Adana Şubeler Platformu üyeleri İnönü Parkı’nda bir araya gelerek bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, OHAL döneminde çıkarılan KHK’ların hukuksuzluğuna dikkat çekildi ve ihraç edilen emekçilerin derhal görevlerine iade edilmesi talep edildi.

“OHAL İLE BAŞLAYAN HUKUKSUZLUK OLAĞAN HALE GETİRİLDİ”

KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Çelik, OHAL ilan edenlerin “ülkenin bekası” ve “milli menfaatler” gibi söylemlerle hareket ettiğini belirterek kaybedenin her zaman işçiler, emekçiler ve yoksul halk olduğunu ifade etti. Çelik, 15 Temmuz darbe girişiminin siyasi ayağının ortaya çıkarılması konusunda herhangi bir adım atılmadığını da vurguladı. OHAL döneminde ilan edilen KHK’lerle KESK’in hedef alındığını söyleyen Çelik, bu KHK’lerle 4 bin 240 KESK üyesinin hukuksuz bir şekilde işinden edildiğini belirtti. Çelik, “KESK, bu ülkede emek ve demokrasi mücadelesi arasında köprüler kuran bir konfederasyondur. Ancak OHAL rejimi ile emekçilerin haklarını savunan bir yapı susturulmak istendi” dedi. Çelik, OHAL’in kaldırıldığının ilan edilmesine rağmen, 24 Haziran 2018’de geçilen tek adam rejimi ile hukuksuzluğun, adaletsizliğin ve baskının “olağan” hale getirilmeye çalışıldığını belirtti. Çelik, bu olağanüstü hal koşullarına karşı mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayarak, “Emeğimize, işimize, ekmeğimize göz koyanların saldırı ve baskı düzenini emek ve demokrasi güçlerinin birlikte ve ortak mücadelesi ile püskürteceğiz” dedi. (Adana/EVRENSEL)


KESK Malatya Şubeler Platformu, kamu emekçilerinin KHK ile ihraç edilmesinin 8. yılında Emeksiz Üst Kavşağında bir basın açıklaması düzenledi.

Açıklamayı platform adına okuyan BTS Malatya Şube Başkanı Vedat Eren, “8 yıl önce bugün bir OHAL KHK’sı ile uyandık. OHAL boyunca çıkarılan 32 KHK arasında ihraç listelerinin en uzun olduğu o KHK ile 50 bini aşkın kamu emekçisi görevinden ihraç edildi” dedi.

Bu ülkenin tarihinin darbelerin, olağanüstü hal rejimlerinin tarihi olduğunu söyleyen Eren, “Tüm darbelerde, sıkı yönetimlerde, OHAL dönemlerinde ne ülkenin bekası ne de milli menfaatler korundu. Kaybeden hep işçiler, emekçiler, yoksul halk oldu. Kaybeden her dönem zaten cılız bırakılan demokrasimiz ve adalet oldu” dedi.

“SENDİKAL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER MÜCADELEMİZE DİŞ BİLEYEN AMİRLERİN İFADELERİNE SARILDILAR”

İktidarın OHAL'i kalıcı hale getirme hedeflerinin önündeki en büyük engellerden birinin sendikal mücadele olduğunu söyleyen Eren, “Bunun için, sendikal hak ve özgürlükler mücadelemize diş bileyen amirlerin, yöneticilerin, gizli tanıkların ifadelerine sarıldılar. Sosyal medya hesaplarımızı didik didik ettiler” ifadelerini kullandı.

“KHK'LER GİDECEK, BİZ KALACAĞIZ”

Eren, “Tüm bunların karşısında susmamızı, diz çökmemizi, biat etmemizi beklediler. Ama biz ilk günden bugüne daha fazla kenetlendik. Omuz omuza verdik. KHK’ler gidecek biz kalacağız.  Mutlaka Kazanacağız demeye devam ettik. Bundan sonra da edeceğiz” diye belirtti.

Son olarak Eren, “Mücadelemizi; hukuksuzluk son bulana, ülkede demokrasi, barış ve özgürlük tesis edilene kadar yükselterek sürdüreceğiz.

Emeğimize, işimize, ekmeğimize, geleceğimize göz koyanların saldırı ve baskı düzenini emek ve demokrasi güçlerinin birlikte ve ortak mücadelesi ile er ya da geç ama mutlaka kazanacağız” diyerek açıklamayı sonlandırdı. (Malatya/EVRENSEL)


KESK İzmir Şubeler Platformu, KHK ile 50 bini aşkın kamu emekçisinin ihraç edilmesinin 8. Yılında Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın metnini KESK İzmir Dönem Sözcüsü Nihat Filiz okudu.  Filiz, aradan geçen 8 yılda 15 Temmuz’un siyasi ayağının üzerindeki perdeyi çekmek için kıllarını bile kıpırdatmadıklarını söyledi. İktidarının OHAL’i bu topraklarda kalıcı hale getirmeye çalıştığını söyleyen Filiz “OHAL’i işte o rejime, tek adam rejimine giden yolda engel olarak gördükleri kim varsa onu susturmak, kuşatmak, etkisiz hale getirmek için fırsata çevirdiler” dedi. OHAL’i bu topraklarda kalıcı hale getirme hedeflerinin önündeki en büyük hedeflerden birisinin de KESK olduğunu belirten Filiz, O dönemde yaşadıkları saldırıları ve baskıları dile getirdi.

"İŞİMİZE GERİ DÖNECEĞİZ"

18 Temmuz 2018’de OHAL’in kaldırıldığının ilan edildiğini söyleyen Filiz, “Ama 24 Haziran 2018’de geçilen tek adam rejimi ile 6 yıldır: Tüm toplumu saran işsizliği, yoksulluğu, sefaleti ‘olağan’ hale getirmeye çalışıyorlar. Anayasasızlığı, hukuksuzluğu, adaletsizliği ‘sıradan’ hale getirmeye çalışıyorlar.Anayasa Mahkemesi kararlarına uymamayı, halkın oylarıyla seçilmiş milletvekillerini cezaevlerinde tutmayı, 1 Mayıs Taksim Meydanını o meydanın sahipleri olan işçilere emekçilere kapatmayı, kayyum düzenini, ‘olağan’ hale getirmeye çalışıyorlar. Düşünce ve ifade özgürlüğünü yok saymayı, iktidarlarını sokak röportajlarında eleştirenleri bile parmaklıklar ardına koymayı ‘rutin’ hale getirmeye çalışıyorlar.Günde ortalama 5 kadını cinayete kurban vermemizi, erkek şiddetini, tacizi, tecavüzü ‘olağan’ hale getirmeye çalışıyorlar.Yeterli önlem almadıkları, gereken yatırımları yapmadıkları için çıkan yangınları ‘olağan’ hale getirmeye çalışıyorlar.Öğretmenlik Meslek Kanuna karşı itiraz hakkını kullanan üyelerimize ters kelepçe takıp, gözaltı aracında işkenceye varan şiddet uygulamayı ‘olağan’ hale getirmeye çalışıyorlar" dedi

Son olarak Filiz şunları kaydetti: “Mücadelemizi; hukuksuzluk son bulana, ülkede demokrasi, barış ve özgürlük tesis edilene kadar yükselterek sürdüreceğiz. Emeğimize, işimize, ekmeğimize, geleceğimize göz koyanların saldırı ve baskı düzenini emek ve demokrasi güçlerinin birlikte ve ortak mücadelesi ile er ya da geç ama mutlaka püskürtüleceğiz.”  (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Karaburun Bilim Kongresi’nde ‘Faşizme Karşı Özgür Medyanın Gücü’ oturumu

SONRAKİ HABER

EMEP İzmir İl Örgütü: NATO üssü olmayı da savaş politikalarını da kabul etmeyeceğiz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa