03 Eylül 2024 10:34
Son Güncellenme Tarihi: 03 Eylül 2024 15:25

Sokak röportajındaki ifadeleri gerekçesiyle Dilruba Kayserilioğlu'na 7,5 ay hapis cezası

İzmir'de sokak röportajındaki ifadeleri gerekçesiyle 18 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Dilruba Kayserilioğlu'na 7.5 ay hapis cezası verildi.

Fotoğraf: Emirhan Durmaz/Evrensel

Paylaş

İzmir'de sokak röportajındaki ifadeleri gerekçesiyle tutuklanan ve 18 gün sonra İzmir Şakran Cezaevi’nden yakınlarına ve avukatlarına dahi haber verilmeden tahliye edilen Dilruba Kayserilioğlu bugün hakim karşısına çıktı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" ve “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamalarıyla 4,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açtığı Kayserilioğlu’nun duruşması bugün İzmir 35.Asliye Mahkemesi’nde görüldü. Kayserilioğlu 7 ay 15 gün cezaya çarptırılırken, hüküm geriye bırakıldı ve tutuklu bulunduğu süre ise düşürüldü.

"KONUŞMALARIM İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDADIR"

İddianamenin ve Dilruba’nın konuşmalarının okunarak başlandığı duruşmada, ifade özgürlüğünü kullandığını belirten Kayserilioğlu, “Konuşmaların tamamı bana ait. Kin güderek değil, ifade özgürlüğü kapsamında bana sorulan sorulara yönelik şahsi eleştirilerde bulundum. Kişi veya kurum fark etmeksizin koşulsuz desteklendiğinde ne olacağını söyledim. Hiçbir kişi ve kuruluşu kastetmedim, sadece ifade özgürlüğü kapsamında konuştum. Sözlerim bir fikri soruşturmadan, araştırmadan destekleyenlere karşı söylenmiştir." dedi.

"BEYANLAR NEFRET VE ŞİDDET ÇAĞRISI İÇERMEMEKTEDİR"

Devamında söz alan Avukat Hüseyin Yıldız, müvekkilinin ifade özgürlüğüne sahip olduğunu belirterek, "Türkiye'de sosyal medya bir anda gerekçe gösterilmeden kapatılmıştır. Hayvan hakları ile ilgili bir yasa gündeme gelmiştir, öncesinde İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmıştır. Müvekkilim kimseyi kastetmeden ifade özgürlüğünü kullanmıştır. Anayasamızda ifade özgürlüğü belirtilmiştir. İfade özgürlüğü, herkesin anlatım özgürlüğüne sahip olduğunu belirtmiştir. İddianamede müvekkilim için istenen cezaya bakılınca sosyal sınıf, dil, din, ırk, mezhepte farklılık olduğu söylenmiştir. Müvekkilim, beyanında herhangi birinden bahsetmemiştir. Kamu güvenliği de herhangi bir şekilde tehlikeye girmemiştir. Zaten bu tehlikeye sebep olacak güce de sahip değil müvekkilim. Somut bir tehdit yoksa, müvekkilimin eylemleri suç olarak belirtiliyor ama kim zarar gördü? Müvekkilimin beyanları nefret ve şiddet çağrısı içermemektedir. Objektif cezalandırılma koşulu gerçekleşmemiştir. Bu nedenle beraat istiyoruz ve yurt dışı çıkış yasağının kaldırılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

SAVCILIK CEZA İSTEDİ

Devamında Kayserilioğlu hakkında istemi belirten Cumhuriyet Savcısı ise "Beyanların sosyal medya kanalında yayımlanarak sosyal medya platformlarındaki paylaşımlarda görüldüğü üzere halkın bir kesimi ile farklı kesimler arasında tartışmalara neden olduğu, sanığın röportajdan belli bir siyasi parti veya bir seçmeni dikkate alarak beyanda bulunmadığı özellikle Instagram isimli sosyal medya platformlarının kapatılması ve hayvanları katletme olaylarının hangi neticeyi doğuracağını anlamayan vatandaşlara yönelik olarak röportajda belirtildiği üzere sözleri söylemesi üzere TCK'nın 216-1 taksimdeki halkın bir kısmını kapsayan vatandaşları kastederek halkın bir kesimini diğer kesime yönelik alanen kin ve düşmanlığa tahrik ettiği gibi, halkın bir kesimini aşağılama sureti ile üzerine atılı suçları işlediği, sanığın bu suçları basın yayın yolu ile işlediği cebir fiil ile birden fazla farklı suçun oluşmasına sebebiyet verdiği gözetilerek TCK 44/1'inde uygulamasını gerektiğinden sanığın cezalandırılmasına, adli kontrolün kaldırılmasına karar verilmiştir" şeklinde konuştu.

7 AY 15 GÜN CEZA, HÜKÜM GERİYE BIRAKILDI

Hakim, Dilruba'nın üzerine atılı “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçunun unsurları oluşmadığından beraatine; "halkın bir kesimini alanen aşağılamak” suçundan 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına, eylemin basın yayın yolu ile işlemensi nedeniyle cezanın 1/2 oranında arttırılarak 9 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına, iyi halden 2 ay indirimle 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Öte yandan gözaltında bulunduğu sürenin cezadan düşünmesine karar verilirken, yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrol kararının kaldırılmasına" karar verdi.

"HUKUK MÜCADELEMİZ SÜRECEK"

Duruşma çıkışı adliye önünde açıklama yapan Kayserilioğlu, "Dava sürecimiz devam ediyor. Verilen kararla ilgili avukatlarımızın bir üst mahkemeye başvuruları olacak. Suçsuz olduğuma inanıyorum” diye konuştu. Avukat Hüseyin Yıldız ise, “Gerekçeli karar hazırlandıktan sonra bir üst mahkemeye gerekli itirazlar yapılacaktır. Hukuk mücadelemiz devam edecektir. Bu karar beraate dönene kadar mücadele edeceğiz. Biz de müvekkilimizin suçsuz olduğuna inanıyoruz. Anayasal hakkı kapsamında cezalandırılamayacağını düşünüyoruz. O nedenle bu mücadeleyi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

MOSSAD'a bilgi belge aktardıkları öne sürülen 2 kişiden biri tutuklandı

SONRAKİ HABER

Yıllık enflasyon TÜİK’e göre yüzde 51,97, ENAG’a göre yüzde 90,35 oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa