03 Eylül 2024 11:47

EMEP’li Karaca, Bakan Işıkhan’a sordu: Patron AKP’li olunca işçiler neden karşılarında jandarma ve polisi bulmaktadır?

Fernas işçilerinin sorunlarını gündeme taşıyan EMEP’li Karaca, Bakan Işıkhan’a sordu: “Patron AKP’li olunca haklarını talep eden işçiler neden karşılarında jandarma ve polisi bulmaktadır?”

Fotoğraf: EMEP

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun maden şirketinde insanlık dışı koşullarda çalıştırılan, sendikalaştığı için işten atılan işçilerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a sordu.

AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğluna ait olan, Manisa'nın Soma ilçesinde faaliyet gösteren Fernas Madencilik’te çalışan işçiler Bağımsız Maden İş Sendikasına üye olduktan sonra işten atılmıştı. İşçilerin eylemine destek vermek için ocakta diğer işçiler iş bırakmış, işçilerin aileleri ve yakınları desteğe gelmişti. Ancak jandarma tarafından yolları kesilerek şiddet gören kişilerden ikisi maden işçisi toplam 5 kişi gözaltına alınmıştı. Konuyu yazılı soru önergesiyle gündem eden EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Bakan Işıkhan’a “Patron AKP’li olunca haklarını talep eden işçiler neden hep karşılarında jandarma ve polisi bulmaktadır? Neden işçiler, sendikalarının temsilcileri ve destekçileri gözaltına alınmaktadır? AKP’li patronlar kolluğun amiri midir?​” şeklinde sordu.

“YÜKSEK RİSKLİ ÇALIŞMA ALANLARINI NE SIKLIKLA DENETLEMEKTEDİR?​”

Bağımsız Maden İş sendikasının X hesabından yayımlanan görüntülerle korkunç çalışmak koşullarının bütün ülke tarafından görüldüğünü belirten Karaca, işçilerin işçi sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin uygulanmadığı bu insanlık dışı koşullarda çalıştığını belirtti. Karaca, “Bakanlığınız maden gibi yüksek riskli çalışma alanlarını ne sıklıkla denetlemektedir? Fernas grubun Soma’daki maden işletmesi herhangi bir denetime tabii tutulmuş mudur? Denetim yapıldıysa sonuçları nedir? Yapılmadıysa patronun iktidarınız mensubu bir milletvekili olmasından mıdır?​” diye sordu.

İşçilerin günde 10 saat çalıştırıldığını ifade eden Karaca, “4578 sayılı iş kanununa göre yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saat olarak düzenlenmişken Fernas Grubun maden şirketinde işçilerin 10 saat çalıştırılmalarına karşı ne tür işlemler başlatacaksınız?​” sorusunu yöneltti.

“AKP’Lİ NASIROĞLU AİLESİ KAMU İHALELERİYLE İHYA EDİLDİ”

Karaca, 7 ayrı sektörde faaliyet gösteren Fernas Grup sahibi Nasıroğlu ailesinin AKP üyeliğinin holdingi zengin ettiğini belirterek, “Basına yansıyan bilgilerin de gösterdiği üzere iktidarınız döneminde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü başta olmak üzere milyarlarca lira değerinde onlarca kamu ihalesi almıştır. Otomotiv, enerji, turizm, taahhüt, inşaat malzemeleri, maden ve gıda alanlarında da iş yapan şirketin diğer işletmelerinde de işçilerin haklarını gasp etmekle gündem olan Fernas Grup sahibi Nasıroğlu ailesi ise her dönem AKP’nin milletvekilliği ve diğer siyasi alanlardaki temsilcileri olmuştur. Bunun ödülü olarak da Türkiye'de en çok ve en yüksek tutarlı iş hacmine sahip müteahhitlik firmaları arasına girebilmiştir” dedi.

EMEP Milletvekili Karaca, Bakan Işıkhan’dan şu soruların yanıtını istedi:

  • Patron AKP’li olunca haklarını talep eden işçiler neden hep karşılarında jandarma ve polisi bulmaktadır? Neden işçiler, sendikalarının temsilcileri ve destekçileri gözaltına alınmaktadır? AKP’li patronlar kolluğun amiri midir?
  • Bakanlığınız maden gibi yüksek riskli çalışma alanlarını ne sıklıkla denetlemektedir? Fernas grubun Soma’daki maden işletmesi herhangi bir denetime tabii tutulmuş mudur? Denetim yapıldıysa sonuçları nedir? Yapılmadıysa patronun iktidarınız mensubu bir milletvekili olmasından mıdır?
  • 4578 sayılı iş kanununa göre yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saat olarak düzenlenmişken Fernas Grubun maden şirketinde işçilerin 10 saat çalıştırılmalarına karşı ne tür işlemler başlatacaksınız?
  • Fernas Grubun maden şirketinde çalışan işçilerin çalışma koşullarının düzeltilmesi ve işten çıkartılan işçilerin geri alınması için ne tür çalışmalar yapmaktasınız?
  • 2024 yılı içerisinde yalnızca sendikalaştığı için işten atılan işçi sayısı kaçtır? İşçilerin haklarının iadesi, sendikalaşmalarının güvence altına alınması ve patronların cezalandırılması için Bakanlığınız ne tür işlemler yapmıştır?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Para atlet Aysel Önder'den dünya rekoru

SONRAKİ HABER

Hazerfen Havalimanı'nda eğitim uçağı pistten çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa