03 Eylül 2024 12:34
Son Güncellenme Tarihi: 03 Eylül 2024 17:42

Hopa'da ağaç kesimini engellemek isteyen köylülere ateş açıldı: 1 ölü, 2 yaralı

Artvin'in Cankurtaran bölgesinde mesire alanı projesi için orman ihalesini alan Muhammet Ustabaş, ağaç kesimini engellemek isteyen köylülerin üzerine ateş açtı. Olayda 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

Fotoğraf: Hopa Halkevi

Paylaş

Özer AKDEMİR

Artvin’in Cankurtaran bölgesinde yapılmak istenen mesire alanı projesi nedeniyle ormana ağaç kesmek için giren iş makinelerine köylüler karşı çıktı. Kesimi engellemek isteyen köylülere orman ihalesini alan Muhammet Ustabaş silahla ateş açtı. Saldırıda köylülerden Reşit Kibar, Ersan Koyuncu ve Gökhan Koyuncu yaralandı.

Yaralılar Hopa Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı. Olayı duyan Hopa halkı hastane önüne akın etti. Saldırıda ağır yaralanan Reşit Kibar, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak vefat etti. Bacaklarından yaralanan Ersan Koyuncu ve Gökhan Koyuncu’nun tedavisi ise sürüyor. Olayın ardından olay yerinden kaçan Muhammet Ustabaş ve 41 yaşındaki F.M. silahlarıyla birlikte yakalanarak gözaltına alındı.

YANLARINDA SİLAHLA GELMİŞLER

Olaya ilişkin konuştuğumuz köylüler, ağaç kesimi yapılan alanın turizm bölgesi ilan edildiğini ve ormana bungalovlu turistik tesis yapmak üzere Yapısoy Beton isimli firmanın sahibi Yunus Merttürk’e ihaleyle verildiğini anlattı. Yunus Merttürk ise ağaç kesim işini taşeron firma Candeniz Kerestecilik’e verdi. Candeniz Kerestecilik’in sahipleri Yücel Ustabaş ve kardeşi Muhammet Ustabaş... Sabah saatlerinde ağaç kesimi için alana gelen Muhammet Ustabaş, köylülerin tepkisi ile karşılaşınca yanında bulunan silahla ateş açmaya başladı. Saldırıya uğrayan köylülerden üçü yaralandı. Yaralılardan Reşit Kibar hastanede hayatını kaybetti.

İŞ CİNAYETİNDEN MÜHÜRLENDİ

Ormanda turistik tesis ihalesini alan Yunus Merttürk’ün firması Yapısoy Beton, asıl olarak Kocaeli'de faaliyet gösteriyor. 2022 yılında bu şirkete ait bir iş yerinde meydana gelen iş cinayetinde Adil Altınkaya adlı işçi bantların arasında sıkışarak hayatını kaybetti. Firma bu iş cinayetinin ardından ruhsatsız çalıştığı gerekçesiyle mühürlendi; ancak buna rağmen faaliyete devam etti.

Yunus Merttürk, Gülaş İnşaat ve Hafriyat isimli şirketin de sahibi. Kartepe Belediye eEski Başkanı Hüseyin Üzülmez ile birlikte açtığı 7 milyon liralık lüks restoran ile adından söz ettiren Merttürk’e ait Yapısoy Beton, yıllarca Kocaelispor’un sponsorluğunu üstlendi.

Muhammet Ustabaş’ın kardeşi Yücel Ustabaş ise Artvin Hopaspor’un eski başkan yardımcısı ve şimdi de Artvin Çoruhspor’un başkanı. Yücel Ustabaş aynı zamanda İYİ Parti Hopa Kadın Kolları Başkanı Sultan Ustabaş'ın yeğeni.

ÇEVRE MÜCADELESİNE İLK SALDIRI DEĞİL

Çevre mücadelesi verenlere ilişkin ilk saldırı bu olay değil. Daha önce mermer ocaklarına karşı mücadele ederken silahlı saldırıya uğrayıp öldürülen Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu çifti çevre mücadelesinde hayatını kaybedenlerden ilk akıllara gelen. Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu, Finike’deki mermer ocaklarına karşı yıllarca mücadele edip, dava açmışlardı. Ardından Finike’deki evlerinde kiralık bir katil tarafından saldırıya uğrayarak öldürülmüşlerdi.

BÜYÜKNOHUTÇU DAVASININ ÜSTÜ ÖRTÜLDÜ

Olaydan kısa bir süre sonra yakalanan yakın köylüleri Ali Yamuç, cinayetleri mermer şirketinden birilerinin azmettirmesi sonucu para için işlediğini itiraf etmişti. Cezaevindeyken mermer şirketine yazdığı ve cinayetler için kendisine ödeneceği sözü verilen paraları isteyen notu ele geçirilen Yamuç’un eşi de cinayetlerde rolü olduğu gerekçesiyle tutuklanmıştı. Tutulduğu Elmalı Cezaevinden “güvenlik” gerekçesiyle Alanya L Tipi Cezaevine gönderilen Yamuç’un, bir süre sonra burada kendini asarak intihar ettiği açıklanmıştı.

Yamuç’un şüpheli bulunan intiharının ardından davada tek tutuklu sanık olarak kalan eşi Fatma Yamuç, önceki gün Burdur E Tipi Kapalı Cezaevinden SEGBİS bağlantısı ile katıldığı mahkemede suçsuz olduğunu, cinayetleri eşinin işlediğini ileri sürerek tahliyesini talep etti. İddianamede ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istenen Fatma Yamuç yargılama sonrası bazı şüpheler bulunsa da cinayete iştirak ettiğine dair yeterli delil olmaması gerekçesiyle adli kontrol uygulaması ile tahliye edilmişti.

Çine Madran Dağı, Topçam köyünde Ali Coşkun ve eşi Cennet Coşkun’a yönelik Eysim Madencilik Şirketi tarafından silahlı saldırı yapılmıştı. Coşkun çifti saldırıdan yara almadan kurtuldu. Çiftin evlerinin dibinde feldspat ve kuvars madeninde dinamit patladığında evlerinin çatısına taşlar düşüyordu. Buna karşı çıktıkları için, saldırıya uğrayan çift saldırıdan yara almadan kurtuldu. Olayın ardından şikayetçi olan Coşkun çiftine karşı şirket çalışanları da dava açtı. Şirket çalışanları tarafından ateş açıldığına dair somut deliller olmasına karşın ceza alınmadı.

ÖNCEKİ HABER

Hemşire Tuğba Koç'un cansız bedeni park halindeki otomobilinde bulundu: Evli olduğu erkek gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturmasını yürüten polislerin davasında tahliye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa